Declarații susținute de premierul Victor Ponta la începutul ședinței de guvern

30 Septembrie
Galerie foto

Stimați colegi, bună ziua! Foarte pe scurt, la începutul ședinței de guvern, avem o ședință cu decizii importante. Vreau să mulțumesc coaliției de guvernare pentru sprijinul pe care l-a reconfirmat ieri. Asta înseamnă că e un mesaj foarte clar şi pentru dumneavoastră, membrii Guvernului, să ne facem treaba în continuare, să guvernăm bine şi cât timp vom guverna bine şi vom lua măsuri bune, şi coaliţia ne va sprijini şi oamenii ne vor sprijini. Că, dacă erau oamenii nemulţumiţi de guvernare, veneau ieri să protesteze. Atâta timp, însă, cât ne facem treaba - şi putem să ne-o facem şi mai bine decât până acum - putem să luăm în continuare măsuri economice, sociale importante. Vom avea şi sprijinul coaliţiei şi al oamenilor şi asta e cel mai important. 
Vreau, şi v-am pus pe ordinea de zi - şi o să vă rog să daţi şi la presă - că alături de sprijinul coaliţiei de guvernare, ieri au venit două puncte de vedere extrem de obiective, care se referă la actul de guvernare; în primul rând raportul anual al Băncii Mondiale privind competitivitatea, şi o să vedeţi acolo că din 2012 în 2015, România a făcut şi face progrese extraordinare în actul de guvernare. Important este să menţinem această linie. Acolo, singurul punct negativ era posibilitatea de instabilitate politică. Cred că, după moţiunea de ieri, am rezolvat şi acest lucru şi toate celelalte puncte pozitive e important să le menţinem; și, de asemenea,World Economic Forum a confirmat faptul că România continuă să progreseze în ceea ce priveşte clasamentul mondial. Vreau să facem o analiză pe ambele note, astăzi le aveţi, ambele rapoarte internaţionale. Sunt cele mai prestigioase rapoarte internaţionale şi nimeni nu poate să spună că e punctul nostru de vedere sau ne lăudăm singuri. Faptul că am urcat 25 de poziţii în clasamentul de competitivitate din 2012 chiar e un lucru bun pentru România, nu doar pentru Guvern. Şi vreau să facem o analiză a celor două rapoarte şi o strategie pe care să o analizăm lunar, cum putem să continuăm să îmbunătăţim toţi aceşti indicatori. 
Ca şi decizii, astăzi, în primul rând, vreau să dau un mesaj foarte clar. Avem Memorandumul privind aprobarea acordului de ajutor rambursabil, de 150 de milioane de euro, pentru Republica Moldova. Este un moment dificil şi dacă nu-i ajutăm noi, nu are cine să-i ajute. În acest moment, dacă nu-i ajutăm, ţara poate să ajungă în situaţia în care forţele politice proruse pun din nou stăpânire, ca acum 70 de ani, pe Moldova şi cred că este datoria noastră fundamentală. Vom trimite proiectul de lege în Parlament. Semnăm acordul, trimitem proiectul de lege. L-am prezentat coaliţiei de guvernare, i-am spus preşedintelui ţării, sper să existe în România, la Bucureşti, un consens şi un sprijin puternic pentru acest sprijin de care este nevoie acum şi fără de care toate eforturile noastre pot să se piardă pentru a aduce Moldova pe drumul european şi pe drumul apropierii de România, pe care ni-l dorim cu toţii foarte tare. 
De asemenea, vom pregăti pentru toţi liderii politici, şi cei ai coaliţiei de guvernare, ai opoziţiei, instituţiile, Banca Naţională, Preşedinţie, punctul nostru de vedere legat de un nou acord preventiv cu instituţiile financiare internaţionale. Nu mai avem de dat, guvernul, niciun dolar, nu avem nevoie să împrumutăm niciun dolar, dar opinia noastră argumentată este că, într-o perioadă atât de tulbure pe plan european şi mondial, faptul că avem alături de noi instituţiile financiare internaţionale e un lucru pozitiv. 
Vreau să mai spun doar că astăzi rezolvăm câteva dintre problemele, că asta e treaba guvernului, să rezolve probleme, şi cele neprevăzute, şi cele pe care nu le-am provocat noi. În primul rând, domnule ministru Cîmpeanu, amânăm cu un an acea prevedere, altfel poate bine intenţionată, dar nerealistă, că de mâine dăm afară 3.000 de cadre didactice din învăţământul superior, nu? 3.000 din... Deci haideţi să nu dăm afară oameni din învăţământul superior, haideţi să îi pregătim mai bine, şi legea din 2011, din păcate, nu a fost realistă, nu a fost adaptată la realitate. Înţeleg că toţi rectorii v-au cerut acest lucru şi o îndreptăm pe cât putem. 
De asemenea, înţeleg că s-au transmis banii către angajaţii de la RAAN, domnule secretar de stat, au ajuns? Au ajuns astăzi. Era bine să ajungă ieri, ca să nu mai iasă oamenii în stradă, dar bine că ne facem treaba faţă de ei. Domnul ministru Nica mi-a confirmat că săptămâna viitoare primim, pentru POSDRU, 480 de milioane de euro de la Comisia Europeană? Deci toţi cei care au programele pe POSDRU ştiu că primim banii săptămâna viitoare. /../ Da? Şi la fel pe POS CCE, şi cu doamna ministru Shhaideh şi cu domnul ministru Teodorovici strângem toate solicitările, nu doar din Bucureşti, ci din toată ţară şi, ca în fiecare an, sprijinim pe cât putem, autorităţile locale pentru asigurarea încălzirii, însă, tot ca în fiecare an, o să cerem să ia decizii autorităţile locale, că ei nu iau decizii. Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu ia decizii, mai sunt şi alte oraşe, şi când vine iarna plâng la guvern. Slavă Domnului că acum putem să îi ajutăm, dar nu cred că putem să îi ajutăm la nesfârşit şi cred că dacă nu se întâmplă nimic, trece iarna iarăşi, toată lumea stă bine-mersi vara şi iarna viitoare stăm la fel, cred că e o greşeală şi o critică care e adusă României, pe bună dreptate, pe termen lung. Mulţumesc celor de la presă, sper să terminăm repede ca să mergem la vot la Camera Deputaţilor. Dacă sunt şi alte decizii, o să le comunicăm pe parcurs.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe