Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern

10 Aprilie

Galerie foto

[Check against delivery]

Bună ziua,

Continuăm același ritm de lucru alert și în această săptămână, în care conducem lucrările în cadrul a 29 de reuniuni, conferințe și grupuri de lucru în care sunt discutate teme importante pentru cetățenii europeni
La începutul acestei săptămâni, în Luxemburg, ministrul Teodor Meleșcanu  a participat la lucrările Consiliului Afaceri Externe, iar ministrul  George Ciamba a prezidat Consiliul Afaceri Generale, în cadrul căruia miniștrii europeni au dezbătut viitorul Cadru Financiar Multianual și principalele politici finanțate din bugetul Uniunii.
La Bruxelles, ministrul Alexandru Petrescu a semnat din partea României trei declarații ce au obiectivul de a facilita progresul digital în domeniul agriculturii și culturii și de a contribui la încurajarea participării femeilor în economia digitală.
Zilele acestea, găzduim la București reuniunea informală a miniștrilor ocupării și politicilor sociale. Ministrul Marius Budăi va discuta cu omologii săi din statele membre politicile privitoare la creșterea participării femeilor pe piața forței de muncă și la reducerea diferenței de remunerare între femei și bărbați.
Un alt eveniment important pentru viitorul proiectului european este Reuniunea informală a miniștrilor responsabili cu gestionarea fondurilor europene ce va avea loc joi și vineri. Ministrul Rovana Plumb va prezida această reuniune în care vor fi discutate prioritățile de investiții prevăzute de Politica de Coeziune în perioada de programare 2021-2027. Accentul va fi pus pe reducerea disparităților regionale și pe asigurarea unei flexibilități care să răspundă mai prompt nevoilor regionale și locale.
Tot în această săptămână ministrul Bogdan Matei a deschis lucrările Forumului Uniunii Europene dedicat sportului, iar ministrul Bogdan Trif a participat la dezbaterile dedicate dezvoltării rețelei destinațiilor turistice de excelență la nivel european.
Datele recente ale Institutului Național de Statistică arată o revizuire pozitivă a creșterii economice trimestriale și a Produsului Intern Brut din 2018, comparativ cu prima evaluare.
Astfel, în trimestrul IV al anului trecut, faţă de trimestrul precedent, creşterea reală a PIB a fost de 0,9%, comparativ cu 0,7% la prima evaluare.
De asemenea, INS a revizuit şi valoarea Produsului Intern Brut pentru anul 2018 în creștere cu 10,2% faţă de anul 2017.  
Anul trecut, am adăugat la Produsul Intern Brut 87,5 miliarde lei, faţă de 52,5 miliarde de lei în anul 2016. Creşterea reală a Produsului Intern Brut se menţine la 4,1%.
Această revizuire pozitivă a îmbunătăţit şi estimările privind investiţiile totale.
Investiţiile din economie au atins anul trecut o valoare de peste 200 de miliarde lei, faţă de 175 miliarde lei în anul 2017.
În același timp, creșterea economică se vede și în buzunarul românilor.
Datele oficiale arată că în luna februarie a acestui an sau câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 17,9%, față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 2.933 de lei.
Sunt date care dovedesc eficiența măsurilor luate de Guvernul PSD-ALDE pentru creșterea veniturilor populației și stimularea mediului de afaceri.
Acest lucru ne arată că suntem pe drumul cel bun și trebuie să continuăm punerea în aplicare a Programului de Guvernare.
Așa cum am promis, anul 2019 va fi anul investițiilor pentru dezvoltarea României, iar infrastructura de transport este un domeniu cheie.
Înaintăm cu pași repezi în proiecte esențiale pe care le-am discutat și cu reprezentanții mediului de afaceri, cu investiții în zonele Craiova și Pitești.
Aprobăm în ședința de Guvern de astăzi trei acte normative necesare demărării unor lucrări mult așteptate de cetățeni și pentru care am prevăzut sumele necesare în buget.
Astfel, printr-o Hotărâre de Guvern adoptăm declanșarea procedurilor de expropriere pentru cel de-al doilea tronson al drumului expres Craiova-Pitești, după ce săptămâna trecută am făcut același lucru pentru tronsonul 1 al acestui drum expres.
De acestă dată este vorba despre stabilirea amplasamentului și sumelor necesare pentru exproprieri pe tronsonul 2, de 40 de km, al acestui drum expres.
Un alt act normativ pe care îl aprobăm astăzi se referă la centura de ocolire Craiova – Varianta Sud, proiect pentru care reaprobăm indicatorii tehnico- economici pentru a putea debloca procedurile care stagnează din anul 2014.
Alocăm aproximativ 200 de milioane de lei pentru realizarea lucrărilor la acest  obiectiv important inclus în Master Planul de Transport General.
Cel de-al treilea proiect vizează modernizarea DN 29D Botoşani-Ștefăneşti, pe două tronsoane care însumează aproximativ 42 de kilometri.
Prin investiții de aproximativ 261 de milioane de lei vom înlătura zonele cu risc activ de alunecare de pe traseu și, în acelasi timp, vom moderniza acest drum care face legătura cu punctul de trecere frontieră cu Republica Moldova la Stânca Costeşti.
Cercetarea-dezvoltarea și inovarea sunt esențiale pentru asigurarea creșterii economice sustenabile și competitive, iar susținerea tinerilor cercetători este prioritară pentru Guvernul României.
Vom modifica astăzi Programul de granturi de care pot beneficia tinerii absolvenți de liceu cu rezultate deosebite, laureaţi la olimpiadele naționale și internaționale, astfel încât să-l facem mai atractiv și mai ușor de accesat.
Prin granturi individuale de până la 4.000 de euro pe an, acordate pe toată perioada studiilor universitare, inclusiv a studiilor de masterat și doctorat, oferim tinerilor performanți posibilitatea să-și continue activitățile de cercetare în instituții de învățământ superior acreditate din România, inclusiv după finalizarea studiilor.
Este încă o modalitate prin care dorim să încurajăm performanța și să păstram în țară tinerii care obțin rezultate deosebite.
Tot în sprijinul tinerilor care doresc să cunoască îndeaproape procedurile de lucru din administrație, lansăm cea de-a șaptea ediție a Programului guvernamental de Intership.
Începând de astăzi, studenții și absolvenții se pot înscrie pentru cele 200 de locuri de stagiari în ministere, instituții și autorități publice.
Am majorat bursa lunară de care vor beneficia internii de la 1.000 de lei la 2.080 de lei brut.
Le doresc mult succes și îi așteptăm cu brațele deschise alături de noi!
La sfârșitul ședinței de Guvern, purtătorul de cuvânt va detalia actele normative pe care le vom adopta în cadrul ședinței de astăzi.

Vă mulțumesc!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe