Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern

21 August

Galerie foto

Bună ziua,

Am avut ieri, la Bruxelles, o întrevedere cu președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul căreia am avut o discuție foarte bună despre viitorul proiectului european. Am discutat despre provocările cărora trebuie să le facă față Uniunea Europeană, provocări legate de migrație, schimbări climatice, politica de apărare și politica externă, astfel încât Europa să găsească soluțiile așteptate de cetățenii săi. Președintele Comisiei Europene a dorit să cunoască opinia României privind aceste aspecte, în legătură cu care a demarat o consultare cu șefii de guverne din statele membre.

Referitor la viitorul comisar european din partea României, am discutat despre faptul că Transporturile, Energia sau Mediul reprezintă domeniile de interes pentru țara noastră în ceea ce privește portofoliul ce-i va fi alocat în viitoarea Comisie Europeană. Am subliniat faptul că România este o țară implicată și pentru noi este important să obținem unul dintre aceste portofolii. Un argument în plus îl constituie faptul că România a obținut rezultate remarcabile în exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene și a demonstrat că poate gestiona foarte bine dosare de interes european.

M-au bucurat cuvintele de apreciere pe care președintele ales al Comisiei Europene le-a avut la adresa României și le mulțumesc încă o dată tuturor celor care au contribuit la rezultatele mandatului nostru. Pentru România, Comisia Europeană a fost și este un partener cheie și un pilon vital în arhitectura instituțională a Uniunii Europene. Am încredere că relația noastră cu viitoarea Comisie Europeană va fi o legătură solidă.

Vin în continuare vești bune din domeniul economic. Cifrele publicate recent de Institutul Național de Statistică și de Eurostat arată că economia României înregistrează o evoluție peste așteptări. În primul semestru al acestui an, țara noastră a înregistrat o creştere a Produsului Intern Brut de 4,8%, serie ajustată sezonier, față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, România a reușit a doua cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană.

De altfel, trimestrul doi din 2019 este cel de-al cincilea trimestru în care înregistrăm creştere economică progresivă, de peste un procent, de la un trimestru la altul. Este rezultatul măsurilor de sprijinire a mediului de afaceri și de impulsionare a investiţiilor pe care le-am luat prin programul de guvernare.

În primele șase luni ale acestui an, investițiile străine directe au crescut cu 30% față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, de la începutul anului și până în prezent, au fost înregistrate peste 53.000 noi locuri de muncă. Astfel, în prezent, în economia românească, există peste 6,4 milioane de locuri de muncă active.

În ședința de Guvern de astăzi, facem încă un pas pentru încurajarea inițiativei private prin măsuri de reducere a timpului necesar pentru înregistrarea unei firme în Registrul Comerțului. În acest sens, la inițiativa Ministerului Justiției, vom aproba printr-o Hotărâre de Guvern cheltuielile necesare pentru implementarea proiectului de investiţii „Sistemul Electronic Integrat al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului”.

Prin acest proiect, în valoare totală de aproape 190 de milioane de lei, finanțat din fonduri europene și de la bugetul de stat, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului îşi va extinde serviciile digitale oferite. Astfel, se va constitui un portal public de interacțiune electronică cu clienții, care va avea beneficii importante pentru cetățeni şi mediul de afaceri. Mă refer la eliminarea numărului de documente prezentate în format de hârtie, reducerea timpului de soluționare a cererilor depuse și furnizarea online a serviciilor, cheltuieli mai mici pentru multiplicarea şi legalizarea unor acte, reducerea timpului petrecut la ghișeu şi a deplasărilor la diferite instituții.

Un alt proiect important dezvoltat prin fonduri europene, pentru care aprobăm astăzi cheltuielile necesare în valoare totala de peste 45 de milioane de lei se referă la implementarea Sistemului Național de Management privind Dizabilitatea. 

Astfel, va fi realizată o platformă națională care să gestioneze dosarele tuturor persoanelor adulte și ale copiilor cu dizabilități sau ale celor care sunt la prima evaluare privind obținerea certificatului de încadrare. Prin intermediul acestui sistem, cetățenii vor putea transmite solicitări către instituțiile cu atribuții în domeniu, online, fără a mai fi necesară prezența fizică la sediul acestora. De asemenea, va fi creată o evidență clară a situației dosarelor persoanelor adulte cu dizabilități, a centrelor rezidențiale și nerezidențiale, precum și a asistenților personali și a însoțitorilor persoanelor cu dizabilități. Totodată, instituțiile cu atribuții în domeniu vor avea acces mult mai rapid la informațiile de la nivelul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului, pentru creșterea calității actului de protecție socială.

La finalul ședinței de guvern, purtătorul de cuvânt va detalia actele normative pe care le vom adopta în cadrul ședinței de astăzi.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe