Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern

21 Octombrie

[Check Against Delivery]

Viorica Dăncilă: Bună ziua tuturor!

De peste zece zile suntem în mijlocul unui blocaj instituțional generat de președintele Klaus Iohannis. Miza electorală imediată a domnului președinte Klaus Iohannis generează costuri foarte mari pentru români: procese guvernamentale vitale sunt întârziate sau chiar blocate, măsuri destinate sectoarelor economice și sociale, deși pregătite în detaliu de guvern, nu pot fi adoptate, iar definitivarea bugetului pentru anul viitor este sub presiunea timpului.

Planul entuziast al președintelui de a demite Guvernul PSD prin moțiune de cenzură și de a numi guvernul său s-a blocat la jumătatea drumului. Domnul Iohannis a dovedit că poate demola, dar este incapabil să construiască și să vină cu soluții pentru această criză periculoasă în care a dus România. Nu avem încă o propunere concretă a noului cabinet și nici un program de guvernare. Iar fiecare zi de întârziere este în defavoarea românilor.

Am avut în ultimele zile mai multe deplasări în teritoriu și am vorbit cu oamenii. Cetățenii înțeleg foarte bine ce se întâmplă și care sunt mizele acestui conflict. Vreau să îi asigur pe cetățeni că actualul guvern va continua să lucreze, în limita atribuțiilor constituționale, și va exercita actul de guvernare cu toată responsabilitatea până la numirea noului cabinet.

Am început la timp plata subvențiilor pentru fermieri, așa cum ne-am angajat. În doar 3 zile, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a reușit să autorizeze la plată aproape 440 de milioane de euro, bani transferați în conturile a 390.000 de fermieri. Banii sunt necesari pentru pregătirea culturilor de toamnă și a viitorului an agricol. Am asigurat fondurile astfel încât până la finalul lunii noiembrie peste 1,4 miliarde de euro să fie plătiți fermierilor, sub formă de avans.

Mulțumesc domnului ministru al agriculturii, dar și personalului din minister și din Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură! Au făcut un efort susținut ca banii să ajungă cât mai devreme în conturile fermierilor!

La finalul ședinței de guvern, biroul de presă va da detalii referitoare la actele normative care vor fi adoptate în cadrul ședinței de guvern de astăzi. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe