Declarații susținute de prim-ministrul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern

12 August

Bună ziua,

În ședința de Guvern de astăzi vom adopta proiectul rectificării bugetare pe care ministrul finanțelor l-a prezentat în primă lectură în ședința precedentă.

Așa cum am spus și data trecută ,este o rectificare pozitivă prin care asigurăm sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor și tuturor indemnizațiilor sociale, pentru buna funcționare a tuturor instituțiilor, cât și pentru continuarea investițiilor în domeniile prioritare.

Bugetul Ministerului Sănătății rămâne la nivelul alocat la începutul anului. Fondurile vor fi utilizate în continuare pentru dotarea și reabilitatea tuturor unităților sanitare din țară, precum și pentru continuarea programelor naționale de sănătate, asigurarea medicamentelor compensate și plata majorată a salariilor pentru cadrele medicale.

Educaţia va beneficia în continuare de fonduri mai mari cu 42,4% faţă de anul 2018, iar dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate vom reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare.

Vom continua programele începute în educație, inclusiv cel privind plata pentru rechizitele școlare pentru copiii din familiile cu venituri reduse.

Reducerea de aproximativ 1 miliard de lei a bugetului Ministerului Educației se referă în principal la programul  "Merg la şcoală", care, din păcate, nu a fost pregătit pentru a putea fi finanțat și implementat până la sfârșitul acestui an.

De asemenea, sunt reanalizate cheltuielile de personal, care au fost supraestimate inițial. Fondurile prevăzute după rectificare asigură plata salariilor până la sfârșitul anului, a titlurilor executorii şi aplicarea Legii nr. 85/2016.

Menționez că, la instituțiile la care au fost diminuate creditele bugetare, nu au fost diminuate și creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanțate din fonduri europene precum și a lucrărilor de investiții.

Așa cum este normal, repartizăm sumele necesare acolo unde este nevoie, reducând din zonele în care banii nu vor fi folosiți până la finalul acestui an.

Suntem alături de oamenii care au fost afectați de inundații, alunecări de teren, alte calamități naturale, și îi vom sprijini în continuare. Alocăm prin această rectificare 500 de milioane de lei pentru refacerea infrastructurii afectate.

De asemenea, alocăm fondurile necesare pentru continuarea proiectelor de investiții pentru dezvoltarea comunităților locale. Așa cum am mai spus, pentru Guvernul României, este foarte importantă aplicarea principiului coeziunii în dezvoltarea armonioasă a tuturor regiunilor țării. Domnule ministru Eugen Teodorovici, vă rog, ca la finalul ședinței de Guvern să oferiți informațiile necesare legate de rectificarea bugetară.

Vin vești foarte bune din agricultură. Săptămâna trecută au intrat în conturile României încă 103,2 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

De la preluarea guvernării, în conturile fermierilor români au intrat 8,78 miliarde de euro din fonduri europene. Numai  în acest an, au venit de la Comisia Europeană 2,53 de miliarde de euro pentru fermieri și dezvoltarea satului românesc. Acestor sume se adaugă peste 1,4 miliarde euro plătiți ca subvenții din bugetul național.

Continuăm sprijinul acordat fermierilor și agricultorilor pentru a asigura prezența pe piață a produselor autohtone.

Ministrul Agriculturii Petre Daea m-a informat că a fost plătită ultima tranșă, de peste 200 de milioane de lei către legumicultorii înscriși în ciclul I al Programului de sprijin pentru tomate.

Este un program extrem de apreciat. În prima etapă  din acest an s-au înscris aproape 20.000 de legumicultori, iar aproximativ jumătate dintre ei au obținut producție suplimentară și încă livrează pe piață.

Deja avem înscriși pentru ciclul II al programului peste 4000 de producători agricoli, ceea ce înseamnă în continuare că în aprovizionarea cu tomate a populației românești avem tot sprijinul din partea acestora.

În ședința de astăzi, adoptăm noi măsuri în vederea realizării Cartierului pentru Justiție, un proiect așteptat de mult timp și care reprezintă una dintre măsurile asumate prin Programul de Guvernare 2018-2020.

Printr-o Hotărâre de Guvern, aprobăm programul de reconversie funcțională a acestui obiectiv de investiții cu potențial strategic pentru dezvoltarea capitalei.

De asemenea, mandatăm Ministerul Justiției să inițieze demersurile pentru efectuarea procedurilor de expropriere,  proiectare şi execuție, necesare pentru demararea acestui proiect.

„Cartierul pentru Justiție” va asigura sediile instituțiilor aparținând sistemului judiciar, iar schema funcțională a acestuia va avea în vedere regruparea spațiilor destinate instanțelor de judecată și parchetelor de pe lângă acestea, cu sediul în București, precum și a altor instituții din sistemul judiciar.

Ne pregătim din timp pentru sezonul rece și luăm măsurile pentru asigurarea stocurilor necesare pentru buna funcționare a Sistemului electroenergetic național în perioada 1 noiembrie 2019 – 31 martie 2020.

Aprobăm în ședința de astăzi Programul de iarnă în domeniul energetic, prin care stabilim nivelul stocurilor de combustibili,  în vederea producerii energiei electrice, pe care producătorii trebuie să îl asigure până la data de 1 noiembrie 2019, dar și necesarul de volum de apă din lacurile de amenajare.

Astfel, volumul de gaze înmagazinate crește cu 10% față de anul 2018, iar rezervele din marile acumulări hidroenergetice cu 25%.

Luăm aceste măsuri pentru ca toate instituțiile și companiile din domeniu să fie bine pregătite pentru a preîntâmpina orice fel de problemă în aprovizionarea cu energie.

La sfârșitul ședinței de guvern, purtătorul de cuvânt va detalia actele adoptate în ședința de astăzi Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe