Participarea statului în economie – Orientări privind administrarea participațiilor statului în întreprinderile publice

24 August

Executivul a aprobat, în ședința de astăzi, Memorandumul cu tema "Participarea statului în economie – Orientări privind administrarea participațiilor statului în întreprinderile publice. Rolul și așteptările statului ca acționar" propus de Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri și de Ministerul Finanțelor Publice, în scopul   promovării unui cadru unitar de aplicare și implementare a conduitei statului ca acționar și proprietar de participații în întreprinderi publice. Documentul se referă atât la  așteptările, cât și la politica statului ca acționar, incluzând măsurile și bunele practici pe care le va aplica Guvernul în vederea implementării Ordonanței de Urgență nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Statul român are calitatea de acționar majoritar în aproape 1.400 de societăți, din care 253 de întreprinderi aflate în subordinea, în coordonarea, sub autoritatea organelor administrației publice centrale, și 1.090 de întreprinderi aflate în subordinea, coordonarea, sub autoritatea administrației locale. Aceste întreprinderi publice reprezintă un segment important al economiei naționale și prin activitatea și rezultatele lor financiare au influență asupra stabilității și dezvoltării economice a țării.

Pe baza datelor comunicate de ministerele de resort, Ministerul Finanțelor Publice, care are rol de monitorizare a implementării OUG nr. 109/2011, a analizat,  anul acesta, stadiul implementării prevederilor ordonanţei, precum și îndeplinirea indicatorilor de performanță din contractele de mandat ale administratorilor/directorilor selectați la întreprinderile publice în baza OUG nr. 109/2011. Concluzia analizei este că până în prezent prevederile ordonanţei au fost implementate într-un număr redus de întreprinderi publice, iar îndeplinirea indicatorilor de performanță este fluctuantă. În acest context, se impune afirmarea statului ca acționar prin adoptarea unei politici clare pe care acesta să o urmeze în această calitate.

Obiectivele care se doresc a fi atinse simultan la nivelul întreprinderilor publice, au fost cuprinse în Memorandumul aprobat astăzi, și se refera la:

 • implementarea principiilor de guvernanță corporativă
 • creșterea nivelului de profesionalism și performanță a conducerii
 • asigurarea unei performanțe financiare și operaționale sustenabile


 Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe