Guvernul RomânieiMiercuri, 06 Nov

Declarații susținute de premierul Ludovic Orban la începutul ședinței de guvern


Galerie foto

[Check against delivery]


Bună ziua,
Declar deschisă prima ședință de guvern oficială. Evident, am mai avut o ședință informală după votul de învestitură.
Îi mulțumesc mult domnului președinte Klaus Iohannis pentru că ne-a onorat invitația de a participa la ședința noastră de guvern, care va cuprinde pe ordinea de zi discuții legate de desemnarea comisarului european din partea României, proiectul de ordonanță de urgență privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale, pentru modificarea și completarea unor acte normative. De asemenea, avem în discuție proiectul de ordonanță de urgență pentru aplicarea unor măsuri de protecție socială acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare de către Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului S.A. și Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. în perioada 2019-2024. După cum bine știți, este un act normativ care va trebui dezbătut și adoptat pentru a rezolva situația care există la minele Paroșeni și Uricani. Domnule preşedinte, vă invit să ne adresați mesajul dumneavoastră.

/…/
Mulțumesc mult, domnule președinte, aveți încredere că acest guvern este partenerul dumneavoastră în toate marile proiecte de dezvoltare a României şi în toate demersurile de întărire a rolului  României atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi pe plan internaţional şi, de asemenea, o garanţie a respectării cu sfinţenie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale fiecărui cetăţean român.
Înainte de a trece propriu-zis la ordinea de zi, daţi-mi voie să vă anunţ că am luat decizia de a-l desemna în funcția de Secretar General al Guvernului pe domnul Antonel Tănase, de asemenea, de a-l numi în funcția de șef al Cancelariei pe domnul Ionel Dancă. V-am făcut acest anunțuri pentru că știți foarte bine că funcționarea Guvernului depinde în mare măsură de buna intrare în activitate a acestor doi conducători de la nivelul Secretariatului General al Guvernului.
Trebuie să știți foarte clar că avem câteva priorități: în primul rând, organizarea alegerilor. Am luat decizia de a convoca în seara asta toate entitățile, toate instituțiile responsabile pentru organizarea alegerilor, pentru a vedea clar situația la zi și pentru a putea lua măsurile care se impun pentru a asigura alegeri libere, corecte, care să se desfășoare în cele mai bune condiții și care să permită exercitarea dreptului de vot pentru fiecare român.
De asemenea, domnule ministru al economiei și ceilalți miniștri responsabili, în cursul zilei de mâine, va trebui să convocăm Comandamentul de iarnă pentru a vedea clar care este situația atât în domeniul energiei, cât și în domeniul pregătirii infrastructurii de transport pentru iarnă.
Domnule ministru al finanțelor, aveți o sarcină extrem de dificilă, și anume să pregătiți rectificarea bugetară. Deja am primit semnale din partea foarte multor autorități locale că le lipsesc resursele financiare pentru a putea încheia anul în cele mai bune condiții și pentru a efectua toate plățile. De asemenea, sunt foarte multe restanțe în ceea ce privește execuția bugetară, atât pe PNDL, unde se pare că este vorba de plăți neonorate pentru situații de lucrări avizate de 5 miliarde; de asemenea, trebuie să vedeți foarte clar situația pe rambursările de TVA, pentru că este inacceptabil ca firmele private care au dreptul să beneficieze conform legii de rambursarea TVA-ului în termenul stabilit să fie pusă pe spinarea mediului privat, prin nerambursarea TVA-ului în termenul stabilit, nota de plată pentru cheltuielile nesăbuite pe care le-a generat fostul guvern.
De asemenea, sunt clare câteva priorități pe care le aveți toți. Aseară, m-am întors la ora 9:30 în guvern și nu am găsit pe nimeni. Trebuie să înțeleagă lumea că trebuie schimbat modul de lucru și că atâta timp cât ministrul sau premierul muncește, orice om care este chemat să își achite și să își atingă obiectivele care sunt stabilite trebuie să fie la muncă. Trebuie schimbat ritmul de lucru și oamenii să înțeleagă că suntem în serviciul cetățeanului și că fiecare angajat al oricărei instituții publice are această obligație de a-și rezolva toate problemele pe care le au de rezolvat. Dați drumul la audit și fiți pregătiți după adoptarea ordonanței de urgență pentru noi hotărâri de guvern de organizare și funcționare a fiecărui minister în parte. Gândiţi structuri suple, eficiente, păstraţi doar oamenii competenți, doar oamenii care sunt dedicați servirii interesului public, oamenii care, într-adevăr, vor să participe alături de noi la aplicarea programului de guvernare. Cine e leneș, cine s-a obișnuit să își ia leafa fără să facă nimic va trebui să plece, mai devreme sau mai târziu. Vă cer să opriți toate concursurile, simulacrele de concursuri la care s-a dat drumul pe ultima sută de metri de acest guvern.
De asemenea, domnule ministru de externe, vă rog să analizați cu mare atenție modul în care au fost făcute numirile pe pozițiile diplomatice de consul general, de consul, să verificați în ce măsură s-au îndeplinit condițiile legale, să-i rechemați imediat pe aceia care au fost trimiși fără să aibă nici o legătură cu diplomația și cu misiunile pe care trebuie să le exercite personalul diplomatic.
În mod evident, în toate domeniile trebuie deblocate toate situațiile care există în marile proiecte de infrastructură de la spitalele regionale, domnule ministru al sănătății; în domeniul transporturilor trebuie deblocate și accelerate toate procedurile şi, de asemenea, împinse înainte toate proiectele să se deruleze cu cea mai mare viteză pentru că, repet, exact cum a anunțat domnul ministru Boloș, mai ales pe POIM, există un risc de dezangajare anul viitor de 3,2 miliarde, iar chiar în cursul acestui an, există un risc de dezangajare de 600 de milioane de euro. Vreau să nu pierdem niciun euro din resursele financiare care ne sunt puse la dispoziție de la nivel european.
De asemenea, este foarte important să demarăm procedura de curățare a instituțiilor publice de aceia care au ocupat funcții de demnitate publică și care nu și-au exercitat funcțiile așa cum ar fi trebuit. Pot să vă spun că deja am început să semnez decizii și aștept să fac febră musculară de la semnat decizii de demitere ale secretarilor de stat, consilierilor de stat, secretarilor generali și a celorlalte categorii de funcții care depind de ministru și de premier, pentru că trebuie să readucem competența, profesionalismul, integritatea în frunte instituțiilor publice, să terminăm odată cu ”pilăraia”, cu nepotismul, care au generat... Am semnat ieri niște decizii... băiatul lui, băiatul lui, băiatul lui și așa mai departe. De altfel, se vor vedea public în momentul în care vor fi publicate în Monitorul Oficial. Cam atât am avut să vă spun pentru începutul ședinței. Le mulțumesc jurnaliștilor pentru prezența la această ședință de guvern și îi rog să ne permită să continuăm ședința de guvern.