Guvernul RomânieiMiercuri, 02 Octombrie

Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern


Galerie foto

[Check against delivery]

Bună ziua tuturor,
În Parlamentul României astăzi va fi citit textul moțiunii de cenzură depusă de Opoziție, iar potrivit calendarului stabilit de Birourile Permanente reunite, dezbaterile și votul vor avea loc sâmbătă.
Am observat atitudinea de neînțeles a Opoziției, care se eschivează de la obligația de a veni în week-end la muncă. Cu alte cuvinte, Opoziția vrea să vină cu orice preț la guvernare, dar nu în week-end. Atitudinea Opoziției este jignitoare pentru românii care lucrează inclusiv sâmbăta și duminică și arată lipsa de seriozitate a semnatarilor moțiunii.
Le transmit liderilor Opoziției că guvernarea se exercită 24 din 24 de ore, șapte zile pe săptămână, iar oamenii ne-au învestit cu încredere pentru a munci, și nu pentru a pleca în vacanțe sau pentru a face jocuri politice.
Consider că această situație politică trebuie lămurită rapid,  de aceea transmit tuturor parlamentarilor de bună credință  să vină sâmbătă în Parlament pentru a pune capăt acestei perioade de incertitudini.
Așa cum am mai spus, această moțiune nu are șanse să treacă, iar Guvernul își va continua activitatea
Continuăm să lucrăm în același ritm susținut pentru implementarea proiectelor de investiții. Fondul de Dezvoltare și Investiții pus la dispoziția comunităților locale se bucură de o largă apreciere. Au fost  depuse până acum aproximativ 3.600 de proiecte în domeniile infrastructurii de transport, apă şi canalizare, înființarea şi extinderea rețelelor de gaze sau construcția de şcoli şi grădinițe.
După ce, într-o primă etapă, am aprobat 116 proiecte, acum am ajuns la 500 de investiții aprobate, a căror valoare depășește 6 miliarde de lei. Urmează semnarea contractelor de finanţare, astfel încât aceste investiţii să înceapă în perioada imediat următoare.  
Comisia Națională de Strategie și Prognoză va continua analiza, urmând ca și alte proiecte depuse să fie aprobate până la nivelul plafonului de contractare de 10 miliarde lei pentru acest an.
Buna gestionare a situațiilor de urgență reprezintă o prioritate pentru Guvern. Ne ținem de cuvânt în ceea ce am promis, astfel încât să asigurăm un răspuns prompt și eficient la urgențe, să creștem climatul de siguranţă și să intervenim rapid pentru salvarea oamenilor, în situații critice.
Avem astăzi pe agenda de lucru aprobarea finanțării unei investiții de peste 231 milioane de lei, pentru modernizarea infrastructurii care asigură interoperabilitatea instituțiilor cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență.
Contractul de finanțare a fost semnat în luna august de Ministerul Fondurilor Europene și Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Prin adoptarea acestei Hotărâri de Guvern, facem încă un pas spre implementarea acestui proiect, care presupune înlocuirea integrală a actualei structuri de interoperabilitate, dezvoltată în urmă cu 19 ani, cu una nouă, adaptată celor mai noi tehnologii.
Este o investiție importantă, din care cea mai mare parte, 197 milioane lei, reprezintă fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 - 2020 și o continuare a demersului sprijinit tot din fonduri europene pentru modernizarea serviciului Apel de urgenţă 112.
În același timp, continuăm să alocăm bani pentru realizarea marilor lucrări de infrastructură, atât de necesare și așteptate de toți românii.
Vom aproba în această ședință o sumă importantă - de peste 5,7 milioane lei - pentru acordarea de despăgubiri pentru imobilele aflate pe amplasamentul 2 a lucrării majore: autostrada București-Brașov și pasajul de pe Centura București-Domnești.
Suntem în al treilea an consecutiv cu rezultate foarte bune din punct de vedere agricol. Deși România a fost marcată de fenomene meteo extreme, și anul acesta s-au obținut recolte semnificative la grâu, orz și floarea soarelui.
Acordarea subvențiilor la timp și măsurile guvernamentale de sprijin pentru acest sector au avut un rol esențial în obținerea recoltelor agricole care ne situează pe primele locuri în Uniunea Europeană.
De la preluarea guvernării de către PSD, agricultorii români au  beneficiat de subvenții de aproximativ 10,2 miliarde de euro, din care 8,9 miliarde de euro din fonduri europene.
Continuăm în această direcție și în ședința de astăzi vom lua încă două decizii în sprijinul fermierilor. Vom aproba cuantumul plăților directe din sectorul vegetal și zootehnic, subvenții care vor fi plătite agricultorilor începând cu 16 octombrie, pentru a-i sprijini în perioada de însămânțare a culturilor de toamnă.
Până la începutul lunii decembrie suntem pregătiți să achităm fermierilor 1,4 miliarde euro, sub formă de avans.
De asemenea, crescătorii de animale vor beneficia de sprijin.
Pentru speciile ovine și caprine, aprobăm astăzi plățile directe într-un cuantum de peste 64 de milioane de euro.
Totodată, completăm schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină, astfel încât să beneficieze de costuri mai mici ale lucrărilor agricole și institutele care au ca activitate testarea și înregistrarea soiurilor.
Asigurăm finanțarea necesară prin majorarea fondurilor bugetare alocate în acest an subvenției la motorină, de la 580 de milioane de lei, la peste 595 de milioane de lei, astfel încât să creștem numărul beneficiarilor.
Domnule ministru Daea, va felicit pentru aceste eforturi și pentru rezultatele obținute.
Protejarea drepturilor cetățenilor a reprezentat o prioritate a Guvernului pe întreaga durată a procesului Brexit.
În negocierile purtate am dorit să ne asigurăm că drepturile cetățenilor români care locuiesc în Marea Britanie vor fi pe deplin respectate.
Am primit deja asigurări în acest sens din partea Guvernului britanic și în continuare acordăm o atenție deosebită modului de implementare a acestor angajamente.
Vom discuta astăzi, în primă lectură, o serie de măsuri în regim de urgență pentru a asigura continuitatea drepturilor dobândite de către cetățenii britanici în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene, care și-au exercitat dreptul la libera circulație, în special dreptul de a locui, de a munci sau de a studia în România.
Sunt măsuri ce vizează dreptul de ședere, accesul la piața muncii, la educație, recunoașterea calificărilor profesionale, drepturi de securitate socială, decontarea serviciilor medicale.
Prevederile acestui proiect se referă strict la scenariul în care Marea Britanie se retrage din UE fără acord.  
Aceste drepturi sunt garantate, respectând principiul reciprocității față de tratamentul aplicabil cetățenilor români de către Marea Britanie.
Guvernul Marii Britanii a început deja procesul de înregistrări care va permite cetățenilor români din Marea Britanie să continue să beneficieze de drepturile dobândite, indiferent de deznodământul procesului Brexit, prin obținerea unui nou statut.
Ordonanța de Urgență pe care o discutăm astăzi reglementează situația cetățenilor români care și-au exercitat dreptul la liberă circulație pe teritoriul Marii Britanii, pe perioada în care aceasta era stat membru al Uniunii Europene.
În acest fel, actul normativ va asigura protejarea celor mai vulnerabili dintre cetățenii români: persoanele care urmează un tratament medical la data retragerii.
Aceștia vor beneficia în continuare de acoperirea asigurării medicale pe o perioadă suficientă finalizării tratamentului în curs. În mod similar, cetățenii britanici din România vor putea beneficia de acoperirea tratamentelor medicale aflate în desfășurare la data retragerii.
Ordonanța include, de asemenea, dispoziții speciale privind cetățenii români care, la data retragerii, au beneficiat de un drept de ședere în Regatul Unit și care iau decizia de a se întoarce în România. Astfel, este reglementat accesul acestora la diferite categorii de prestații sociale, precum și recunoașterea, în România, a studiilor, calificărilor profesionale și exercitarea profesiilor reglementate realizate în Regatul Unit.
Prin aceste măsuri ne respectăm angajamentele publice și internaționale pentru asigurarea protejării drepturilor cetățenilor, atât a celor români din Marea Britanie, cât și a celor britanici din România, indiferent de deznodământul procesului Brexit.
La finalul ședinței de Guvern, purtătorul de cuvânt va detalia actele adoptate în ședință.