Guvernul RomânieiLuni, 28 Octombrie

Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern


 

Viorica Dăncilă: Criza politică declanșată de președintele Klaus Iohannis are costuri considerabile, suportate în totalitate de cetățeni. Am fost zi de zi alături de oameni, în această perioadă, în mai multe regiuni ale țării. Românii sunt foarte atenți la ceea ce se întâmplă și sunt preocupați ca salariile, pensiile și drepturile sociale, sunt preocupați ca acestea să fie plătite la timp și să nu fie tăiate în perioada următoare. Le înțeleg temerile. Sunt absolut justificate.

Programul de Guvernare anunțat de premierul desemnat este axat pe austeritate, fie că înseamnă înghețarea pensiilor, concedieri în sistemul bugetar și tăieri de salarii, ori  lipsă de soluții în domenii prioritare, precum sănătatea, educația și infrastructura. Este un program de guvernare lipsit de viziune și de coerență. Totodată, lista miniștrilor nominalizați denotă improvizație, iar numărul mic al femeilor din Guvern arată lipsa de preocupare pentru egalitatea de gen.

Am anticipat aceste intenții, motiv pentru care am propus Pactul pentru bunăstarea românilor, generat de preocuparea pentru binele oamenilor. Susțin în continuare acest document, cu atât mai mult cu cât dezbaterile din ultimele zile arată cât este de necesar.

În toată această perioadă în care domnul Klaus Iohannis nu și-a făcut simțită prezența, iar premierul desemnat și-a căutat susținerea politică, Guvernul a continuat să lucreze.

Am luat toate măsurile pentru pregătirea și desfășurarea în bune condiții a alegerilor prezidențiale, astfel încât să asigurăm dreptul la vot tuturor cetățenilor români, atât în țară, cât și în afara granițelor țării. Pentru exercitarea votului, românii din diaspora au la dispoziție trei zile. În plus, avem în vedere creșterea numărului secțiilor de votare la 835, aproape dublu față de alegerile europarlamentare din luna mai. Sunt informată în permanență în legătură cu pregătirea procesului electoral. Inclusiv astăzi, pe agendă, avem o informare cu privire la măsurile luate pentru buna desfășurare a scrutinului prezidențial. Toate acestea, în condițiile în care încă nu avem un desemnat un ministru interimar la Ministerul Afacerilor Interne.

După zeci de ani de așteptare, mâine, unul dintre simbolurile României – Cazinoul din Constanța – va avea garanția că va fi refăcut. Guvernul nostru a reușit, în ciuda multor contestații, să pregătească în detaliu proiectul, astfel încât să ne asigurăm că acest obiectiv simbol va fi reabilitat. În această noapte, la ora 12.00, expiră și ultimul pas procedural pentru atribuirea contractului de reabilitare.

Domnule vicepremier Suciu, ați arătat cum trebuie să acționeze un ministru implicat. Vă rog ca mâine să fiți la Constanța și să vă asigurați că acest contract va fi semnat!

Am pregătit, în același timp, mai multe proiecte, pe care viitorul guvern să le poată adopta. Voi menționa câteva dintre aceste măsuri cu caracter social. Am convingerea că oamenii trebuie să fie corect plătiți pentru munca lor. În Guvernarea PSD am crescut succesiv salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată. Am făcut demersurile necesare ca acesta să fie majorat, începând cu anul viitor, la 2.262 de lei, iar pentru angajații cu studii superioare și vechime de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, la 2.620 de lei lunar. După-amiază vom avea consultări pe această temă cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor în cadrul Consiliului Național Tripartit. Vreau să le mulțumesc, pe această cale, pentru implicare, domnului ministru Teodorovici și domnului ministru Budăi.

Veteranii și văduvele de război merită respect și un trai demn. Am pregătit proiectul de Hotărâre de Guvern și am asigurat fondurile necesare pentru plata ajutorului anual acordat pentru acoperirea unei părţi din costul chiriei, energiei electrice şi energiei termice și alte nevoi casnice.

Antreprenorii au nevoie de forță de muncă pentru derularea afacerilor. Este pregătit și postat în consultare publică proiectul prin care majorăm numărul lucrătorilor străini nou-admiși pe piața forței de muncă în cursul anului viitor.

Toate aceste proiecte au fost puse în transparență și sunt deschise consultării publice, astfel încât viitorul Guvern să le poată adopta într-un timp cât mai scurt.

Totodată, continuăm să sprijinim comunitățile locale cu fondurile necesare finanțării proiectelor de dezvoltare, precum și unei bune funcționări administrative. Aceste investiții așteptate de cetățeni înseamnă modernizarea și reabilitarea grădinițelor, școlilor sau altor obiective sociale, drumuri mai bune, rețele de alimentare cu apă sau canalizare. Românii au dreptul la o viață mai bună, iar confruntările politice nu trebuie să ducă la sincope în implementarea acestor proiecte de investiții sau la întârzieri în plata facturilor pentru lucrările deja realizate.

Vom aproba astăzi în Guvern alocarea  fondurilor necesare pentru finanțarea Programului Național de Dezvoltare Locală, etapele I și II. Este un program de succes, a cărui implementare a generat rezultate concrete și a contribuit la dezvoltarea tuturor localităților, îndeosebi a celor mai sărace. Fiecare comunitate locală, indiferent de apartenența politică a primarului, a beneficiat de cel puțin un proiect de dezvoltare. Sunt argumente solide și sper ca viitorul Guvern să țină cont de ele și să continue acest program în beneficiul românilor.

La finalul ședinței de guvern, biroul de  presă va detalia actele normative pe care le vom adopta în cadrul ședinței de guvern de astăzi.