Guvernul RomânieiLuni, 04 Nov

Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern


Bună ziua,

Avem astăzi vot în plenul Parlamentului pentru guvernul propus de președintele Iohannis.
Am văzut declarația domnului Orban, care sfidează nu numai cetăţenii acestei țări, ci și principiile de competență și de integritate pe care domnul Orban le invoca atunci când critica actualul guvern!
Vedem cum guvernul propus de domnii Iohannis și Orban pornește cu stângul.
Ne aflăm în fața unei ”premiere” în sens negativ, prin faptul că se cere Parlamentului votul de învestitură pentru o echipă din care nu mai puţin de 3 dintre miniștrii desemnaţi au fost respinși la audierile în comisiile de specialitate.
Chiar dacă Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului prevede că avizul motivat al acestor comisii este unul consultativ, este o problemă de responsabilitate asumată cu privire la potențialul miniştrilor propuși de a gestiona portofoliul la care aspiră.
Am toată încrederea în evaluarea comisiilor de specialitate și consider că avizul negativ dat în cazul a trei miniştri propuși pentru portofolii importante – mă refer la finanțe, muncă, dezvoltare regională - ar fi trebuit să-i dea de gândit domnului Orban și să vină cu alte propuneri.
Dar, nu! După ce ne-au prezentat un program de guvernare improvizat, fără vreo legătură cu prioritățile românilor, Klaus Iohannis și PNL insistă să instaleze la Palatul Victoria această echipă improvizată!
Orice argument politic adus de acești domni pentru a nega evidența nu este decât o dovadă în plus a amatorismului cu care vrea să guverneze România.
Așteptăm votul colegilor parlamentari cu încrederea că vor pune în prim plan soarta țării și a românilor.
Indiferent de controversele politice și de perioada electorală, Guvernul a lucrat în această perioadă și a pregătit mai multe măsuri în beneficiul românilor.
Am urmărit în detaliu și organizarea scrutinului pentru alegerea președintelui României, astfel încât să ne asigurăm că cetățenii își pot exercita dreptul de vot.
Toate instituţiile implicate în organizarea şi desfăşurarea alegerilor și-au îndeplinit sarcinile prevăzute de legislaţia electorală, iar Ministerul Afacerilor Externe a transmis în străinătate materialele necesare scrutinului.
Prin urmare, totul este în grafic și în legătură cu pregătirea alegerilor, chiar dacă nu avem numit un ministru al Afacerilor Interne.
Totodată, luăm o decizie importantă pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Craiova.
După ce în luna mai am aprobat indicatorii tehnico-economici pentru Spitalul Regional de Urgență Iași, iar în septembrie pentru cel de la Cluj-Napoca, astăzi vom lua o decizie similară pentru Spitalul Regional de Urgență Craiova.
La fel ca la Iași și Cluj, Spitalul din Craiova va oferi servicii medicale integrate de cea mai înaltă calitate, sigure pentru pacient, și va fi dotat cu echipamente și aparatură performante și cu heliport.
Vorbim despre o investiție estimată la 2,8 miliarde lei, un spital cu 807 paturi, inclusiv un centru combinat pentru mamă și copil și un centru de tratament pentru pacienții cu afecțiuni oncologice.
La nivelul Guvernului, am fost permanent preocupați să parcurgem, etapă cu etapă, construcția spitalelor regionale de care românii au atâta nevoie.
Spitalul de la Iași este în cea mai avansată etapă. A fost încărcată aplicația pentru finanțarea europeană a acestui spital, iar, în paralel, am început procedura de achiziție publică pentru proiectarea și elaborarea proiectului tehnic.
De asemenea, am pregătit aplicația de finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj-Napoca, astfel încât să poată fi transmisă în cel mai scurt timp.
Am mulțumirea că în mandatul Guvernului nostru am reușit să pregătim în detaliu etapa tehnică, practic, fundația construirii celor trei spitale regionale de la Iași, Cluj-Napoca și Craiova.
Vreau să-i mulțumesc doamnei ministru Sorina Pintea și echipei de la Ministerul Sănătății! Au acționat cu consecvență pentru a ajunge astăzi să avem pregătite documentele și soluțiile de finanțare necesare construirii celor trei spitale regionale.
Noul Guvern are totul pregătit și sper să continue demersurile noastre pentru ca cetățenii să beneficieze de noi spitale la Iași, Cluj-Napoca și Craiova.
Tot în domeniul sănătății, mai facem azi un prim pas pentru realizarea unui proiect foarte așteptat și foarte important pentru oameni și care sper să fie continuat de următorul guvern.
Aprobăm studiul de fundamentare pentru construirea unei bănci de sânge, plasmă umană și celule stem.
Obiectivul face parte din Strategia Națională de Sănătate 2014-2020 și Planul de acțiuni pe perioada 2014-2020, care vizează îmbunătățirea serviciilor medicale.
De realizarea băncii naționale de sânge, plasmă umană și celule stem vor beneficia toate centrele de transfuzii din rețeaua Ministerului Sănătății, maternitățile din rețeaua publică și privată, unitățile de transfuzie din spitalele publice și private, mai ales acolo unde este nevoie urgentă de grupe de sânge rare, și toate clinicile de hematologie și transplant medular din spitalele publice și private.
Acest proiect se va realiza în parteneriat public-privat, în care Ministerul Sănătății, prin Compania Națională Unifarm, va fi beneficiar al proiectului, după finalizarea contractului.
Îmbunătățirea vieții românilor a fost obiectivul central al guvernării noastre.
Am luat măsuri pentru creșterea pensiilor, a tuturor drepturilor sociale și a salariilor.
Am fost preocupați să majorăm salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, astfel încât cetățenii să fie corect plătiți pentru munca lor.
Dacă înainte de preluarea guvernării PSD, respectiv decembrie 2016, salariul minim brut era de 1.250 de lei, la încheierea mandatului, nivelul acestuia este substanțial mai mare.
În ședința de astăzi discutăm în primă lectură creșterea salariului minim, începând de anul viitor, la 2.262 de lei, iar pentru angajații cu studii superioare și vechime de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, la 2.620 de lei lunar.
Este o măsură cu puternic impact social, în condițiile în care în prezent sunt încadrați peste 1,4 milioane de angajați cu salariul minim.
Asupra acestui proiect am avut consultări cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor, în cadrul Consiliului Național Tripartit, și a fost supus analizei Consiliului Economic și Social.
Ca prim-ministru, consider că este o măsură justă și corectă social. Am convingerea că există argumente și un context economic favorabil și nu văd niciun motiv pentru care viitorul Guvern nu ar aplica majorarea salariului minim începând cu anul viitor.
Aprobăm astăzi un mecanism general pentru gestionarea și controlul financiar al sumelor acordate României prin Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, pentru înlăturarea pagubelor în caz de dezastre naturale.
Dăm, astfel, undă verde și pentru utilizarea celor peste 8 milioane de euro pe care Comisia Europeană i-a mobilizat în cursul lunii octombrie pentru România, prin Fondul de Solidaritate, în scopul refacerii infrastructurii publice afectate de inundațiile din vara anului 2018.
Totodată, asigurăm cadrul legislativ necesar și pentru utilizarea altor granturi ce vor fi alocate în viitor României din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, pentru a veni cât mai rapid cu putință în sprijinul comunităților afectate de calamități naturale.
Este rezultatul eforturilor comune ale Guvernului și autorităților locale, cărora le mulțumesc.
Printr-o decizie, acordăm sprijin financiar de peste 1 milion de lei, pentru oameni care se află în situații critice.
Fie că este vorba despre persoane ale căror locuințe au fost distruse sau afectate de incendii sau care au grave probleme de sănătate, ori trec prin situații extrem de dificile, vrem să le venim în ajutor.
De asemenea, alocăm banii necesari pentru buna funcționare a unor comunități locale, precum și pentru continuarea unor proiecte de investiții derulate în beneficiul cetățenilor.
Acest sprijin va fi acordat localităților Aninoasa și Uricani din județul Hunedoara, precum și localității Vorona din județul Botoșani.
Am luat astfel de Hotărâri la nivelul Guvernului pentru a veni în sprijinul comunităților locale și  persoanelor defavorizate de fiecare dată când oamenii au avut nevoie de sprijinul nostru.
La finalul ședinței de guvern, Biroul de presă va detalia actele normative pe care le vom adopta în cadrul ședinței de guvern de astăzi.