Guvernul RomânieiVineri, 15 Februarie

Discursul premierului Viorica Dăncilă la votul final asupra proiectelor de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului


Galerie foto 

[Check against delivery]

Stimate domnule președinte al Senatului României,

Stimate domnule președinte al Camerei Deputaților,  

Stimați parlamentari,

Dragi colegi,

În primul rând, vreau să vă mulțumesc pentru activitatea desfășurată de-a lungul întregii săptămâni și pentru efortul pe care l-ați făcut până târziu în noapte pentru a dezbate bugetul pentru acest an.

Și pentru Guvern, și pentru Parlament, adoptarea bugetului este momentul în care se stabilesc principalele linii de acțiune, prioritățile și, în egală măsură, momentul în care transmitem cetățenilor, de data această, nu sub forma discursului politic, ci a cifrelor, ce anume se va întâmplă în anul 2019.

Pentru guvernul pe care îl conduc şi pentru mine, în mod special, este un moment al adevărului, momentul în care putem lăsa declaraţiile politice total în afara acestei săli şi pe baza cifrelor şi a proiectelor prevăzute în proiectul de buget, să spunem ce se va întâmpla în 2019 cu viaţa fiecărui cetăţean.

Bugetul reflectă realitatea economică şi socială din acest moment din România şi, de asemenea, concepţia politică şi programul politic al alianţei care a câştigat în mod foarte clar alegerile parlamentare în anul 2016.

Construcţia bugetului pentru acest an s-a bazat pe faptul că, după acești ani de creştere economică neîntreruptă, avem un Produs Intern Brut mai mare, un buget mai mare, cu un deficit mai scăzut, şi o datorie publică în scădere. În acelaşi timp, ca orice buget de la noi sau de oriunde în lume, nu poate să răspundă tuturor aşteptărilor, dar este un buget  realist și cu perspectivă de dezvoltare pentru România.

În primul rând, așa cum am mai spus, anul 2019 va fi un an al investițiilor. După doi ani de majorări consistente de pensii și salarii, preocuparea cea mai importantă a cetățenilor o reprezintă în mod firesc investițiile în infrastructura de transport, în sănătate, în grădinițe, școli, în agricultură și, desigur, în proiectele de dezvoltare locală. Am ținut deci cont de vocea cetățenilor și am croit un buget care să răspundă acestor așteptări.

Am suplimentat bugetul investițiilor cu 15,7 miliarde de lei față de anul trecut, din care 6 miliarde se adaugă direct la bugetul pentru infrastructura de transport. Ne dorim ca în acest an să accelerăm lucrările pentru drumurile expres și autostrăzi.

Vom continua să finalizăm segmentele de legătură pe autostrăzile din Transilvania, dar vom demara în acest an proiecte de drumuri expres, autostrăzi și în Moldova sau în Sud, pentru a reduce decalajele de dezvoltare. Este absolut necesar să legăm granița de vest cu Marea Neagră pentru a pune România pe harta marilor trasee comerciale către centrul și vestul Europei. Dar, în același timp, este necesar să recuperăm decalajele de dezvoltare din Moldova și din Sud pentru că toți cetățenii României merită un trai decent.

O altă veste bună este că în acest an programele europene vor merge cu toate motoarele turate. Am recuperat întârzierile din 2016, am ajuns din urmă media europeană la gradul de absorbție, iar în anul  2019 avem deja multe proiecte ajunse la maturitate, care vor aduce mai mulți bani pentru investiții în țara noastră. Toți acești bani europeni ajung în dezvoltarea României, a comunităților locale și vor contribui la creșterea condițiilor de trai ale cetățenilor români. Ne vom bate pentru acești bani europeni pentru că, așa cum am spus și la întâlnirile cu reprezentanții Uniunii Europene, România își dorește să fie un stat pe deplin integrat în Europa, dar, în același timp, ne dorim un tratament egal față de România. Iar tratament egal înseamnă inclusiv accesul țării noastre la fondurile de dezvoltare ale Uniunii. Avem deja o bună expertiză în acest exercițiu financiar dobândit în anii precedenți, toată lumea s-a familiarizat cu aceste mecanisme, deci avem tot ce ne trebuie pentru a depăși media Uniunii Europene în ceea ce privește gradul de absorbție. Acesta este unul dintre obiectivele majore pe care mi le-am propus ca prim-ministru pentru acest an.

Stimați colegi,

Pentru acest an, am pregătit mai multe programe guvernamentale de sprijinire a mediului de afaceri, cu un accent special pe companiile și produsele românești. Ne dorim dezvoltarea capitalului românesc pentru că în anii trecuți acesta a avut de suferit și vom susține cu putere acest lucru. În egală măsură, vom continua să susținem și să încurajam noi investiții străine, legea Parteneriatului Public Privat creând oportunități uriașe în acest sens.

Vom avea în acest domeniu mai multe programe guvernamentale: Programul „Ajutoare de stat pentru finanțarea proiectelor de investiții”, Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii ‑ IMM Invest România, Înființarea Programului  de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea şi dezvoltarea staţiunilor balneare, Schema de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice și alte asemenea măsuri pentru dezvoltarea capitalului românesc.

O altă direcție importantă a investițiilor o reprezintă industria națională de Apărare, unde România are un potențial uriaș. Suntem furnizori de componente pentru mulți dintre partenerii NATO, iar eu cred că România are șansa de a-și recâștiga poziția în acest domeniu prin revigorarea industriei de profil. Suntem deja în al treilea an în care România își respectă angajamentul față de partenerii NATO și alocă 2% din PIB pentru Apărare, bani care se vor regăsi, desigur, și în investiții pentru dezvoltarea industriei de apărare.

În total, dacă luăm în considerare și creșterea absorbției fondurilor europene, România va benefica în acest an de investiții totale de 50 de miliarde lei – peste 13 miliarde de euro - ceea ce va da un impuls puternic și creșterii economice.

Celelalte două domenii prioritare ale bugetului propus sunt Sănătatea și Educația, așa cum au fost tot timpul în guvernările social-democrate. În acest an, avem cea mai mare creștere din toate timpurile a bugetului la Educație, aproape cu 47,8% mai mult față de anul trecut, adică un plus de peste 10 miliarde față de 2018. Ca prim-ministru, mi-am propus un obiectiv la care țin foarte mult: până la finalul mandatului meu îmi doresc ca toate școlile din România să îndeplinească toate condițiile din autorizația de funcționare. Ca prim-ministru, dar și ca mamă, am aceasta datorie și obligatie în așa fel încât copiii noștri să învețe în cele mai bune conditii.  

De asemenea, vom avea o creștere substanțială și la bugetul Sănătății, cu aproape 15,3% mai mult, respectiv cu 6,5 miliarde de lei în plus. Astfel, bugetul alocat Sănătății ajunge la 4,8% din Produsul Intern Brut, ceea ce reconfirmă preocuparea acestui Guvern pentru creșterea calității actului medical în România. După creșterea salariilor medicilor și asistenților, a venit momentul ca acest an să fie anul investițiilor în infrastructura medicală.

Stimați parlamentari, dragi colegi,

Am vorbit despre toate aceste creșteri și sunt convinsă că și dumneavoastră, dar și cetățenii care ne privesc se întreabă, pe bună dreptate, de unde va veni surplusul.  Răspunsul este dat de buna evoluție economică a țării.

În cei doi ani de guvernare PSD+ALDE, România a cunoscut creșteri economice spectaculoase care s-au reflectat în creșteri substanțiale ale veniturilor populației.

Iată că anul acesta alocăm 50 de miliarde pentru investiții, bani care vor impulsiona creșterea economică sănătoasă și care explică destul de bine, pe lângă alți factori, de ce ne bazăm pe o creștere de 5,5% pentru 2019.

România va depăși pentru prima oară 1.000 de miliarde lei la Produsul Intern Brut, cu o treime mai mult față de  momentul preluării guvernării, în decembrie 2016.

Anul trecut am avut o creștere economică de trei ori mai mare decât media europeană. Salariile și pensiile s-au mărit, așa cum am promis! Vă rog să vă uitați pe cifre. În acest an, câștigul salarial mediu net pe economie va fi cu peste 50% mai mare decât în decembrie 2016.

Veniturile la bugetul de stat au ajuns la cel mai mare nivel din toate timpurile, chiar dacă procentual, gradul de colectare are o pondere mai mică în raport cu Produsul Intern Brut, ceea ce e firesc când reduci taxe și impozite și oferi facilități fiscale pentru economie.

Iar în această privință, vreau să subliniez că în acest an, va fi pentru prima dată când vom avea excedent la bugetul de pensii. Pentru prima oară, vor veni la buget mai mulți bani decât suma pensiilor care sunt în  plată.

Eu le spun astăzi tuturor românilor următorul lucru: Aveți încredere în economia noastră națională! Îndrăzniți să credeți în România! Suntem în topul statelor cu cea mai mare dezvoltare din Uniunea Europeană!

Dragi colegi,

Am vorbit despre investiții, despre creșterile din sănătate și educație. Nu aș vrea să se creadă că ne vom abate de la programul de majorări de venituri pentru populație prevăzut pentru anul acesta.

Dimpotrivă! Am prevăzut în buget sumele necesare pentru creșterile de pensii și salarii, așa cum ne-am angajat în programul de guvernare și în legea salarizării unitare.

Crește salariul minim cu 10%, cresc salariile bugetarilor în medie cu un sfert din diferența rămasă pentru perioada 2018-2022. Acordăm și în acest an voucherele de vacanță de 1.450 lei, precum și indemnizația de hrană echivalentă cu două salarii minime pe economie.

La fel, pentru pensionari, începând cu 1 septembrie, punctul de pensie va crește cu 15%, până la 1.265 lei , iar pensia minimă cu 10%, până la 704 lei.

Creșterea pentru începutul acestui an a fost acordată în avans, la 1 iulie anul trecut, și a fost mai mare decât indexarea prevăzută în lege. Iar la 1 septembrie, vom majora în avans, cu sume mai mari, față de ceea ce era prevăzut.

Stimați parlamentari,

Aș vrea să dăm la o parte toate știrile false care s-au vehiculat despre bugetele comunităților locale. Realitatea este una singură și nu poate fi contrazisă: bugetele locale vor primi mai mulți bani decât în anii precedenți, iar multe dintre aceste sume suplimentare sunt destinate investițiilor la nivel local.

Aleșii locali vor avea o creștere a veniturilor cu 7 miliarde lei ce vor proveni din încasările din impozitului pe venit care vor rămâne în totalitate la bugetele locale.

Doamnelor și domnilor,

Vreau să precizez, la final, că proiectul de buget pe 2019 restabileşte adevărul legat de situaţia noastră ca ţară, o economie care creşte an de an! Și dorim, ca prin măsurile pe care le-am prezentat, să continue creşterea economică, creșterea salariilor, a pensiilor, a alocărilor în sănătate şi educaţie și în anii următori. Vă rog, însă, să fiți de acord cu mine, că acest lucru este posibil doar printr-o colaborare între Guvern, Parlament, preşedinte, societate civilă, toţi cei care au un cuvânt de spus şi o contribuţie de adus la dezvoltarea României. Dincolo de jigniri, importante sunt proiectele și ceea ce facem pentru români.

Vreau să vă mulțumesc tuturor încă o dată, și în special parlamentarilor care au sprijinit în comisiile de specialitate acest proiect, dar și celor care au făcut amendamente. Cu siguranţă că orice proiect de buget e perfectibil. Respect decizia politică a celor care vor vota, dintr-un considerent numai politic, împotriva proiectului de buget. Fac însă un apel la absolut toţi membrii Parlamentului ca aceste date esențiale, reale, legate de măsuri economice, sociale şi de dezvoltare prevăzute în bugetul pe 2019, să fie comunicate corect către cei care ne-au trimis aici, în Parlament, pentru că, doar așa vom fi o societate mult mai solidară.

Vă mulţumesc!