Actualitate

Joi, 05 Septembrie

Alocuțiunea susținută de premierul Viorica Dăncilă la deschiderea Forumului Românilor de Pretutindeni

Galerie foto

 

Stimați colegi din Guvernul României,
Distinși reprezentanți ai cultelor,
Dragi români,
Îmi face o deosebită plăcere să particip la acest eveniment ce reunește români din țară și de pretutindeni, deschiși să lucreze împreună pentru a cauta soluții în sprijinul tuturor.
Acest Forum este un bun prilej să discutăm despre proiecte și inițiative care să-i păstreze conectați cu țara pe românii din afara granițelor și chiar să-i determine să vină acasă.
Mă refer la proiecte pe care Guvernul României le finanțează pentru păstrarea, promovarea și afirmarea identității românești în țările și comunitățile unde dumneavoastră v-ați stabilit.
Un rol important îl au programele prin care susținem educația în limba maternă a copiilor etnicilor români din regiunile istorice. Programul de burse pe care l-am dezvoltat pentru elevii etnici români din Ucraina este un model de bune practici.
Cunoașterea culturii și civilizației românești de către copiii și tinerii care trăiesc în afara granițelor este esențială.
Pe lângă proiectele culturale desfășurate în comunitățile de români din străinătate, am continuat și dezvoltat Programul taberelor ARC pentru a da posibilitatea cât mai multor copii și tineri români care trăiesc în afara granițelor să revină în România și să cunoască țara părinților și bunicilor lor.
Promovarea și respectarea drepturilor românilor de pretutindeni sunt permanent în atenția Guvernului. În acest sens, anul 2019 reprezintă al doilea an în care campania națională “Informare acasă, siguranță în lume” a ajuns în toate județele țării, dar și în toate comunitățile în care dumneavoastră ați ales să trăiți.
Am făcut demersuri pentru simplificarea și reducerea birocrației și am eliminat taxele consulare pentru a veni în sprijinul românilor de pretutindeni și vom continua să îmbunătățim serviciille consulare, de aceea dialogul cu dumneavoastră este foare important.
Împreună cu Parlamentul și cu celelalte instituții publice responsabile, am început pregătirea organizării și desfășurării scrutinului electoral din această toamnă pentru alegerea președintelui României.
La nivelul Guvernului am adoptat un set de măsuri pentru o cât mai bună organizare a procesului electoral, indifferent că este exercitat în țară sau în diaspora. După cum știți, pentru românii din diaspora, votul va dura trei zile și va fi organizat atât în secții de votare, cât și prin corespondență.
Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Românilor de Pretutindeni derulează o campanie de informare pentru ca românii din afara granițelor să cunoască toate detaliile legate de procesul electoral.
Am cerut conducerii Autorității Electorale Permanente să extindă termenul pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul Electoral, astfel încât să crească numărul cetățenilor care pot vota prin corespondență.
Stimați invitați,
Onorată asistență,
În același timp, avem proiecte prin care ne-am propus să-i convingem pe cât mai mulți români să revină în România.
Desigur, creșterea economică și majorarea consistentă a salariilor sunt argumente solide. Acestora se adaugă o serie de programe prin care românii sunt încurajați să revină în țară pentru a-și dezvolta propriile afaceri.  
Aș dori să subliniez Programul Diaspora Start-up, finanțat din fonduri Europene, și Programul Start-UP Nation, finanțat prin fonduri guvernamentale, care oferă oportunități de întoarcere în țară și de valorificare a abilităților profesionale și antreprenoriale.  Pe lângă cursurile de formare antreprenorială, românii din străinătate care doresc să-și deschidă în România propria afacere pot accesa fonduri de până la 40.000 de euro pentru fiecare proiect. Îi felicit pe toți cei care au depus proiecte și care au accesat aceste fonduri pentru a dezvolta afaceri de succes!
Așadar, avem multe programe și măsuri dedicate dumneavoastră, celor care păstrați în gând și în suflet România și reveniți cu drag acasă ori de câte ori aveți posibilitatea.
Este modalitatea noastră de a vă mulțumi pentru păstrarea legăturilor cu România și pentru că purtați în lume tradițiile, valorile și cultura poporului român.
În deplasările pe care le-am avut în afara țării, atât în calitate de europarlamentar, cât și de prim-ministru, am întâlnit comunități de români bine sudate, puternic atașate de ceea ce înseamnă România, dar și implicate în societatea din care fac parte.
Vreau să vă felicit pentru solidaritatea, seriozitatea și implicarea de care dați dovadă în țările în care ați ales să munciți sau să studiați, calități ce aduc aprecierea statelor gazdă. Așadar, sunteți un câștig pentru țările unde ați ales să trăiți, dar vă rog să nu uitați că sunteți foarte importanți pentru România.
Am convingerea că lucrările acestui forum vor contura soluții și inițiative care să vă apropie și mai mult de România, pentru că, nu uitați, că sunteți așteptați întotdeauna acasă.
Știu că oriunde sunteți în lume, știu că oriunde vă aflați, aveți în suflet tricolorul românesc. Știu că atunci când ascultați intonarea imnului national, inima dumneavoastră tresaltă cum tresaltă și inima noastră. Știu că întotdeauna purtați cu mândrie costumul nostru popular și că țineți la tradițiile și obiceiurile nostre care sunt așa de frumoasse. De multe ori venim și vă spunem să veniți acasă și vă spunem cu multă sinceritate, ne-am dori ca românii să vină acasă, într-un număr cât mai mare. Dar, ca prim-ministru știu că trebuie să creem condițiile pentru ca dumneavoastră să veniți acasă. Trebuie ca să creem condițiile astfel încât ca dumneavoastră să beneficiați de oportunități egale cu cele pe care le aveți în țările gazdă. Vă asigur că vom fi neobosiți și că vom fi foarte implicați pentru a face acest lucru. Pentru noi, legătura cu dumneavoastră este esențială și pentru noi reprezentanți românii care simt ca noi, care au aceleași trăiri și care iubesc această țară.
Știu că acolo unde sunteți duceți cu dumneavoastră o istorie, o mica istorie legată de o părticică din această țară și că aceea o țineți în sufletul dumneavoastră ca o amintire dragă.
Mă bucur să fiu astăzi în mijlocul dumneavoastră, este o onoare să vă întâlnesc, și vă rog să aveți încredere în Guvernul României, poate nu o să reușim tot ce ne-am propus, nu suntem un guvern perfect, dar vom face tot ce putem pentru ca dumneavoastră să vă întoarceți acasă.
Vă mulțumesc ! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe