Actualitate

Vineri, 02 Octombrie

Decizii vizând gestionarea la nivel național a fluxului de refugiați

La Palatul Victoria a avut loc astăzi o întâlnire a primului-ministru Victor Ponta, însoțit de mai mulți miniștri, reprezentanți ai instituțiilor statului și autorități locale cu reprezentanți ai societății civile pe una dintre temele de interes pentru opinia publică din România: gestionarea la nivel național a fluxului de refugiați cu care se confruntă Europa.    
Întâlnirea și-a propus stabilirea unui cadru de colaborare între autoritățile statului și organizațiile nonguvernamentale care activează în domeniul primirii, sprijinirii și integrării refugiaților. Primul Ministru a subliniat că societatea şi statul român se află, în premieră, în faţa unei provocări de acest fel şi, întrucât lipseşte o experienţă instituţională în acest sens, este firesc să se iniţieze un dialog al autorităţilor centrale şi locale cu organizaţii nonguvernamentale. Reprezentanții societății civile cu experiență în domeniu au semnalat principalele neajunsuri din procesul de integrare a refugiaţilor și au avansat propuneri concrete pentru depășirea acestora. Una dintre concluziile întâlnirii este că nu avem de a face cu o criză, ci cu o oportunitate de a crea un sistem funcțional de integrare a refugiaţilor, atât pe termen scurt, cât și pentru viitor.
La propunerea Primului Ministru Victor Ponta au fost adoptate câteva decizii cu efect practic. S-a hotărât instituționalizarea dialogului pe tema refugiaților sub forma unei serii de întâlniri lunare, în cadrul unei “Coaliții naționale pentru integrarea refugiaţilor”, care are drept obiectiv perfecţionarea cadrului instituţional şi legislativ din domeniu. Coaliția va pune laolaltă autorităţi ale statului și organizații neguvernamentale interesate și doritoare să participe la efortul de integrare a refugiaților. S-a decis crearea unui secretariat al Coaliției și au fost desemnaţi responsabilii pe direcțiile majore de activitate: logistică primară, asistență sanitară, școlarizare, adaptare legislativă, integrarea pe termen mediu și lung, informare publică. 
Prima întâlnire a „Coaliţiei pentru integrarea refugiaţilor”, cu o agendă bine definită, va avea loc în ultima săptămână a lunii octombrie. 

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe