Actualitate

Luni, 12 Mai

Declaraţii ale premierului Victor Ponta, după întâlnirea cu autorităţile locale din Buzău

Galerie foto

 

Victor Ponta: Bună ziua. Foarte pe scurt, vă spun obiectivele principale ale vizitei de aici, de la Buzău, în primul rând - ați fost alături de mine la vizita pe care am făcut-o la o investiție  importantă, aproape 80 milioane euro, din partea unei companii din Turcia, pentru o facilitate de producție în Buzău, ajutor de stat ca și în alte proiecte de acest gen. Mesajul pe care am vrut să-l dau e foarte clar: avem în continuare investiții, sprijinim toți investitorii care creează locuri de muncă și rezultatele pe primul trimestru al anului 2014 confirmă o creștere a producției industriale din România cu peste 10%. Asta e soluția ca să avem locuri de muncă și taxe mai multe la buget. În al doilea rând, împreună cu domnul viceprim-ministru Dragnea, am discutat despre proiectele de infrastructură de aici, fie cele finanţate din fonduri europene, de aceea e şi domnul Teodorovici, fie cele finanţate din programul naţional al guvernului şi sunt câteva proiecte care, pentru Buzău, erau importante şi aşteptau de foarte mult timp. În al treilea rând, am vrut, pentru că Buzăul este a doua mare garnizoană după Bucureşti, am vrut să dau un mesaj prin reprezentanţii de aici ai autorităţilor locale - va veni şi ministrul apărării aici - pe de o parte, pentru cei care s-au pensionat din armată, faptul că toate pensiile lor, ştiţi foarte bine, s-au reîntregit, şi e un lucru important, iar pentru militarii activi faptul că avem, şi în condiţiile situaţiei din Ucraina, avem prevăzute investiţii suplimentare şi alocări suplimentare pentru bugetul MApN, iar până în 2016, pe baza unei programări multianuale, vom ajunge la obiectivul pe care trebuia să-l atingem de mult dar care, sigur, n-a fost posibil - după 2009 mai mult s-au tăiat bani de la armată - noi am fost primul guvern care a alocat mai mulţi bani pentru Ministerul Apărării, să ajungem la 2% din PIB. Acestea au fost principalele obiective ale vizitei guvernamentale de aici. Sigur, am avut şi întâlnire politică, suntem în campanie, plecăm spre Bucureşti cu gândul că mâine avem şedinţa de guvern şi mai ales să vedem ce ne rezervă vremea. După cum ştiţi, a fost declarat cod portocaliu în anumite judeţe şi probabil că mâine, dacă se înrăutăţeşte vremea, principalele eforturi pe care le facem sunt pentru pregătirea tuturor instituţiilor care au atribuţii în combaterea efectelor produse de intemperii. Dacă aveţi dumneavoastră întrebări, sunt gata să vă răspund eu sau colegii mei la tot.
Reporter: Domnule ministru, a existat astăzi o reacţie a lui Rogozin pe pagina sa de Twitter, atrăgea atenţia ministrului rus al externelor /.../? 
Victor Ponta: Poziţia mea ca şef al Guvernului României este foarte clară: România va impune respectarea tuturor deciziilor luate de NATO şi de Uniunea Europeană privind interdicţia de a intra pe teritoriul României sau de a tranzita teritoriul României a tuturor persoanelor aflate pe lista persoanelor indezirabile. Deci, cred că acţiunea de săptămâna trecută a vicepremierului Rogozin a avut un scop pur provocator, şi declaraţiile de astăzi au acelaşi scop şi, indiferent de asemenea provocări, Guvernul României va implementa şi va asigura respectarea deciziilor care au fost luate de către UE şi NATO.
Reporter: În contextul acesta  aţi avut o discuţie astăzi cu adjunctul CIA?
Victor Ponta: Da. Evident, am discutat despre faptul că România este cel mai de încredere partener al SUA în această regiune şi, dincolo de asta, am discutat despre vizitele politice la nivel înalt. Eu, în urmă cu o lună am vorbit la telefon cu vicepreşedintele Biden, atunci mi-a spus despre intenţia de a vizita România, însă nu era confirmată. Mă bucur foarte mult că astăzi avem confirmarea vizitei. Cred că este un mesaj foarte bun şi foarte important, că e momentul potrivit în care vicepreşedintele Biden, după aceea, sigur, va fi şi secretarul de stat Hagel, îl dau, prin prezenţa în România, o ţară care are un parteneriat strategic, care este un aliat fundamental al SUA aici, la Bucureşti. Încă o dată spun, cred că este momentul cel mai bun şi un mesaj extrem de pozitiv pe care vizitele la nivel înalt pe care le fac oficialii americani la Bucureşti îl vor da pentru parteneriatul nostru strategic.
Reporter: Dacă ne puteţi spune cum s-a luat decizia interdicţiei de survol? Cine a luat această decizie? 
Victor Ponta: Este o procedură pe care... o să rog Ministerul de Externe să vă dea toate detaliile. Este vorba de Autoritatea Aeronautică Civilă Română, de ROMATSA, e un număr de proceduri, însă punctul de vedere al Guvernului României a fost că interdicţia de a intra sau de a tranzita teritoriul României se aplică tuturor persoanelor aflate pe lista de sancţiuni stabilită de UE şi de NATO.
Reporter: Trebuia consultat și președintele? Există un protocol în acest sens?
Victor Ponta: În mod normal, preşedintele dacă ar fi fost în Bucureşti şi dacă ar fi fost interesat, ar fi trebuit chiar să ia decizia, însă preşedintele era la Arad în campanie electorală cu dna Udrea; şi până pe 25 mai când îşi termină campania cu dna Udrea o să iau eu, ca vicepreşedinte al CSAT, toate deciziile importante pentru România şi mi le asum.
Revoluţie: Astăzi sunt proteste ale revoluționarilor în fața guvernului /…/
Victor Ponta: Atenţie, au trecut 25 de ani de la revoluţie. Există două categorii: o categorie de oameni care chiar au participat la revoluţie şi şi-au pus viaţa în pericol - sunt vreo 4 – 5.000 - şi o categorie de impostori făcuţi revoluţionari de către echipa Dumitru Costin - Mihăieş, Costin e şi în închisoare acum, Mihăieş încă nu, dar mă rog, ei sunt cei care au dat...Mihăieş cred că e la MRU, la Forţa Civică. Unul e în închisoare, celălalt e la MRU, mă rog, aşa e viaţa. Deci bani pentru impostori nu o să dăm niciodată. Banii pentru cei care au fost cu adevărat revoluţionari, vorbesc aici de victime, de răniţi, de urmaşi,de cei care au avut merite deosebite, îi avem alocaţi şi îi vom plăti. Altfel, cu celelalte lucruri nu sunt de acord şi ştiu poziţia mea foarte bine.
Reporter: V-au mai reproșat de-a lungul timpului că ați promis înainte să ajungeți la guvernare  /.../
Victor Ponta: Nu. Întotdeauna, dacă vă aduceţi aminte, în Parlamentul României când dl. Boc a spus foarte clar că nu plăteşte nici el, ştia şi el că s-a dat un număr de certificate false de către Costin - era secretarul lui de stat - nu? - când l-a arestat DNA? - şi de către Mihăieş, a spus şi el acelaşi lucru, iar eu fiind şeful opoziţiei atunci şi candidatul la funcţia de prim ministru, poate vă aduceţi aminte, a fost una dintre puţinele situaţii în care i-am dat dreptate şi am spus că pentru adevăraţii revoluţionari trebuie daţi bani, pentru impostori, nu. Oricum, apreciez foarte mult faptul că după ce am fost foarte criticat că aş vrea să dau banii la revoluţionari, acuma sunt foarte criticat că nu îi dau. Asta este din ciclul  "cu bască şi fără bască" - orice aş face, tot acelaşi lucru. Însă pentru mine sunt foarte clare. Repet: cei care chiar au fost revoluţionari, cei care au avut de suferit, cei care au avut curaj în '89, îi apreciez foarte mult şi merită recompensaţi. Cei care s-au trezit revoluţionari în 2010 şi 2011, că le dădea certificate un domn cu care, dacă nu mă înşel, chiar d-na Udrea a fost prietenă, că avea un acord de parteneriat cu Costin şi cu Mihăieş - nu? A şi semnat parcă PDL un acord de parteneriat cu unul care e în închisoare şi cu unul care e la Forţa Civică.
Reporter: Cum comentaţi schimbul de replici din ultimele zile dintre preşedintele Traian Băsescu şi vicepremierul rus?
Victor Ponta: Este descalificant pentru amândoi. Preşedintele unei ţări NATO şi UE nu are voie să se exprime folosind limbajul d-lui Băsescu, dl. viceprim- ministru Rogozin, la acelaşi nivel scăzut. Însă dincolo de asta, repet, când vorbeşti în numele României trebuie să vorbeşti serios, trebuie să vorbeşti al nivel instituţional. Strict politic, ideea d-lui Băsescu de a pomeni despre vodcă mi se pare la fel de inspirată ca şi ideea d-nei Udrea de a sări cu paraşuta; să te asociezi exact cu ceea ce crede poporul român că eşti cel mai asociat mi se pare o greşeală uriaşă. Însă strict instituţional, un preşedinte al unei ţări din UE şi din NATO, nu are voie să răspundă în acest fel, trebuie să răspundă instituţional, aşa cum, de altfel, am făcut-o eu ca prim ministru, ministrul de externe şi o vom face de fiecare dată.
Reporter: Dl. Gigi Becali a afirmat astăzi  că dacă veţi ajunge preşedinte sigur va fi graţiat. 
Victor Ponta: În primul şi în primul rând, mi-am exprimat de multe ori opinia că dl. Becali, sigur, a fost condamnat, a suferit, suferă, dar la un moment dat sigur că cred că e destul. Dar dincolo de asta nu pot să comentez în niciun fel. Ştiţi foarte bine, graţierea este un drept al preşedintelui României, dacă dl. Băsescu va dori să-l graţieze, eu, mă rog, ministrul justiţiei sigur va da aviz pozitiv. Dar, după cum ştiţi, dl. preşedinte Băsescu a spus foarte clar că nu şi altceva în plus n-am ce să comentez, mă bucur doar că dl. Becali, măcar şi pentru o zi, este alături de familie.
Reporter: /.../ Vorbeați despre posibilitatea de a intra într-un guvern cu Elena Udrea.
Victor Ponta: Nu, n-am vorbit eu, d-na Udrea a vorbit despre această posibilitate. 
Reporter: /.../  
Victor Ponta: Aş vrea eu.
Reporter: /.../
Victor Ponta: Chiar mi-aş dori ca d-na Udrea să candideze la prezidenţiale, ca oamenii să aibă în faţă modelul Băsescu în forma feminină. Cum ar fi Băsescu cu barbă. Eu cred că d-na Udrea, ca s-o daţi dvs la televizor, şi-ar pune şi barbă, e în stare.
Reporter: Aţi vorbit de vizitele unor înalţi funcţionari americani. Cum ar trebui să interpreteze românii aceste vizite?
Victor Ponta: Nu, dimpotrivă, trebuie să interpreteze faptul că România este importantă pentru Statele Unite ale Americii, că parteneriatul nostru strategic este important nu doar pentru noi, ci şi pentru americani şi că atâta timp cât avem acest parteneriat strategic nu există niciun pericol direct pentru cetăţenii români şi pentru teritoriul României. Sunt convins că vicepreşedintele Biden şi preşedintele Obama au spus-o, de altfel, pentru toţi aliaţii lor, că garantează securitatea acestora şi sunt convins, dacă pot să anticipez, că acesta va fi unul din mesajele fundamentale pe care dl. vicepreşedinte Biden le va da la Bucureşti. Eu cred că e un lucru foarte bun că vine. De altfel, asta m-a şi întrebat la telefon, a zis: crezi că ar fi bine? Am spus: da, cred că ar fi extraordinar de bine în această perioadă, tocmai pentru a arăta că România nu e singură în faţa vreunui pericol şi că acest parteneriat strategic este important nu doar pentru România, ci şi America. Deci, repet, eu văd această vizită ca pe un semnal extrem de pozitiv şi de liniştitor pentru România, în sensul în care nu rămânem singuri dacă, Doamne fereşte, ar fi vreodată vreun pericol. 
Reporter: /.../ Remus Cernea solicită Parlamentului şi Guvernului ca în perioada Gay Pride să ancoreze steagul curcubeu. Ce părere aveţi?
Victor Ponta: Sunt o persoană care susţin egalitatea tuturor cetăţenilor, indiferent de religia lor, de etnie, de orientare sexuală, de orice altceva, însă toate lucrurile trebuie făcute conform legilor din România. Repet, n-am nici un fel de urmă de discriminare legată de nimeni, dar nici nu vreau să exagerăm în nici o direcţie. 
Reporter: Să ne spună domnul Teodorovici despre autostrada... rămăsese să ne completeze despre autostrada Buzău /.../ 
Victor Ponta: Eu pot să vă confirm, chiar dacă că nici domnul Teodorovici, nici eu nu suntem Dan Şova, pot să vă confirm faptul că studiul de fezabilitate pentru autostrada Piteşti-Buzău şi, de asemenea, dosarul pentru facilitatea europeană de interconectare Buzău-Galaţi-Tulcea sunt depuse la Bruxelles.
Reporter: Şi cam cât va dura /.../
Victor Ponta: SF-urile sunt gata anul acesta, după aceea trebuie proceduri. Din păcate, ştiţi foarte bine, în România toate procedurile durează foarte mult pentru că oricine câştigă, pierzătorul îl contestă, după care te duci la CNSC, după care te duci la Curtea de Apel şi uite aşa durează uneori ani de zile, din cauza faptului că avem o cultură a contestării şi oricine, repet, câştigă, după aceea este contestat de cel care pierde. Asta ţine intr-un fel şi de mentalitatea noastră şi poate că se va schimba, dar va lua timp. Vă mulţumesc mult. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe