Actualitate

Luni, 11 Nov

Declarații de presă susținute de Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului

Galerie foto

Galerie foto

[Check against delivery]

Ionel Dancă: Astăzi, prim-ministrul Ludovic Orban a avut o ședință de lucru cu miniștrii responsabili pentru elaborarea Hotărârii de Guvern privind nivelul salariului minim pentru anul următor, respectiv cu ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu, și ministrul muncii, Violeta Alexandru. A fost analizată propunerea fostului guvern și s-au evaluat consecințele pe mai multe planuri privind impactul acestei creșteri a salariului minim pentru sectorul economic, pentru sectorul public și, în continuare, se vor face analize la nivelul modului în care o astfel de măsură trebuie aplicată fără a afecta profitabilitatea companiilor și fără a determina costuri care nu pot fi susținute de mediul privat în anul următor. Principalele direcții de analiză pentru stabilirea nivelului salariului minim pentru anul 2020 vor avea în vedere o serie de indicatori obiectivi legaţi de activitatea economică, care să răspundă, pe de o parte, nevoii de a crește nivelul salariului minim și de a crește puterea de cumpărare a românilor, iar, pe de altă parte, această majorare să nu afecteze activitatea economică din mediul privat. În această analiză se va ține cont de creșterea economică pentru anul în curs, de nivelul inflației, de indicele de productivitate și, de asemenea, o analiză calitativă asupra impactului, mai ales în zona sectoarelor economice unde există forță de muncă preponderent angajată la nivelul salariului minim. O decizie va fi luată după consultarea partenerilor sociali, a patronatelor, a sindicatelor și obiectivul Guvernului Ludovic Orban este ca acest proiect de hotărâre de guvern să fie înaintat în dezbaterea guvernului pentru a fi avizat și adoptat până la sfârșitul lunii noiembrie, astfel încât companiile să aibă predictibilitate privind planurile de afaceri pentru anul viitor.

De asemenea, astăzi, premierul Ludovic Orban a avut o întâlnire cu aparatul de lucru al Guvernului, aflat în subordinea și organizarea Secretariatului General al Guvernului, pentru o evaluare a modului de lucru la nivelul guvernului și pentru a identifica măsurile care pot duce la o eficientizare a acestui aparat de lucru, pentru a elimina dublurile în activitatea diverselor departamente și pentru a reduce costurile inutile cu funcționarea acestui aparat. În cadrul discuției avute cu premierul Ludovic Orban au fost evidențiate mai multe situații care necesită adoptarea unor măsuri urgente și care, din păcate, au fost lăsate în mod iresponsabil nerezolvate de fostul guvern și aș menționa aici elaborarea și adoptarea hotărârii de guvern-cadru pentru acordarea de despăgubiri pentru județele afectate de inundații, în urma deciziei Comisiei Europene și a Parlamentului European de acordare a acestor despăgubiri în sumă de aproximativ 9 milioane de euro. Este vorba de o despăgubire solicitată de europarlamentarii Partidului Național Liberal și care a fost aprobată și care a rămas blocată de fostul guvern și până în acest moment nu s-a elaborat, nu a fost elaborat cadrul normativ pentru acordarea acestor despăgubiri. Prin urmare, premierul a cerut direcțiilor din subordinea Secretariatului General al Guvernului urgentarea adoptării acestei hotărâri de guvern, astfel încât să intre în prima ședință de guvern din această săptămână.

De asemenea, o altă situație care, din nou, denotă o atitudine absolut de neînţeles pentru un guvern, care trebuie să susţină dezvoltarea mediului economic şi progresele în ceea ce priveşte percepţia investitorilor pentru piaţa din România este faptul că, de mai multe luni de zile, Comitetul interministerial pentru aderarea României la OECD este fără coordonare, arătând o lipsă de interes absolut scandaloasă faţă de acest obiectiv, un obiectiv extrem de important pentru atragerea de investiţii în România, respectiv acela de aderare a României la organizația economică și de cooperare a ţărilor dezvoltate. În acest sens, premierul Ludovic Orban a cerut structurilor responsabile elaborarea unui plan național de acțiune pentru a urgenta procedurile în vederea aderării României la acest for internațional.

Nu în ultimul rând, la nivelul Agenției Digitale, care, așa cum știți, în urma Ordonanței de Urgență adoptată săptămâna trecută pentru restructurarea Guvernului, se va reorganiza și se va transforma în Autoritatea pentru Digitalizarea României. Există mai multe regulamente și directive europene care nu sunt aplicate și, ca urmare, a fost declanșată procedura de infringement împotriva României. Mă refer aici la Directiva serviciilor 123/2006 care nici până astăzi nu are o reglementare în acord cu dispozițiile europene. Prin urmare, premierul Ludovic Orban a cerut, atât la nivelul Secretariatului General al Guvernului, cât și la nivelul Cancelariei Prim-ministrului, să se elaboreze un plan de reorganizare a Secretariatului General al Guvernului și a Cancelariei, astfel încât să fie eficientizată activitatea structurilor din subordinea directă a prim-ministrului, în vederea unei mai bune utilizări atât a posturilor din aceste structuri, cât și a banilor publici care sunt cheltuiți pentru funcționarea acestui aparat, în sensul maximizării rezultatelor. Acestea au fost informațiile legate de activitatea Guvernului până la ora 13.00. Dacă sunt întrebări.

Reporter: În ceea ce privește această hotărâre de guvern pe care o reclamați fostului cabinet că nu a fost aprobată, știți că există o ordonanță de urgență care a fost aprobată de fostul cabinet și care este cadrul pentru Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene în data de 4 noiembrie. Deci cadrul a fost creat, această hotărâre legal nu aveau cum să o aprobe în condițiile în care guvernul nu a mai existat.

Ionel Dancă: Ordonanța respectivă privind fondul de solidaritate european a fost adoptată cu o întârziere extraordinar de mare, efectiv pe ultima sută de metri. /…/ Este vorba de nivel de reglementare diferit. Ordonanța care stabilește înființarea acestui fond, după care trebuie adoptată hotărârea de guvern care îl operaționalizează. Sunt nivele de reglementare diferite.

Reporter: Corect. Dar a fost aprobată și hotărârea de guvern urma să fie aprobată și /…/

Ionel Dancă: /…/ a fost aprobată cu întârziere, pe 4 noiembrie. Noi vorbim de un fond de solidaritate pe care România trebuia să-l înființeze cu mult timp înainte. Nu există cadru acum pentru acordarea despăgubirilor. Fără hotărârea de guvern nu se poate operaționaliza fondul respectiv, iar ordonanța a fost aprobată cu întârziere. /…/

Reporter: În ceea ce privește operaționalizarea la nivelul cheltuielilor Secretariatului General al Guvernului, în momentul de față, în afară de aceste schimbări pe care le-ați făcut la nivelul secretarilor de stat, al subsecretarilor, la nivelul aparatului de lucru al Guvernului ce modificări mai propune actualul premier? Nu știu…o serie de restructurări, o serie de modificări în organigramă. Sunt foarte multe comitete pe care în momentul de față actualul cabinet le-a moștenit de la celelalte cabinete. Mai urmează să fie reduse, resuscitate, se renunță la o parte din ele?

Ionel Dancă: Rezultatul acestei reorganizări va fi făcut public în urma analizei care în momentul de față este în plin proces de desfășurare. Evident că, exact cum ați spus dumneavoastră, sunt fel de fel de comitete și comisii cu funcții mai mult sau mai puțin utile care, în momentul de față, noi credem că au fost gândite să răspundă unor nevoi mai mult politice decât din motive pur-administrative și hotărârea acestui guvern este să facem ”curat” la Palatul Victoria în toate aceste structuri, astfel încât în urma acestei analize să rezulte o organigramă suplă, eficientă pentru acoperirea nevoilor aparatului de lucru al guvernului.

Reporter: Și încă o clarificare, spuneați de o organigramă suplă și eficientă, ați găsit până acum vreun exces, un excedent de angajați într-o zonă a Guvernului?

Ionel Dancă: Înțeleg întrebarea dumneavoastră. Da, sunt mai multe zone unde există nevoia de reorganizare și de comasare a mai multor direcții și departamente, dar acest lucru vi-l pot comunica doar la finalul analizei.

Reporter: Bună ziua! Vă rugăm să ne spuneți ce variante de lucru sunt acum pe masa discuțiilor privind salariul minim pe economie, înțeleg că o variantă este acea lăsată de fostul guvern cu o creștere netă de 100 de lei lucru a salariului minim pe economie, care sunt celelalte variante care ar fi luate în calcul?

Ionel Dancă: Dacă întrebarea dumneavoastră are în vedere diverse scenarii privind cuantumul salariului minim, nu a fost purtată o discuție legată de cuantumul salariului minim, ci a fost o dezbatere și o analiză pe impactul acestor măsuri la nivelul economiei și al aparatului public. În momentul în care vom avea definitivată această analiză, cu siguranță ea va cuprinde mai multe scenarii legate de cuantumul salariului minim și în funcție de discuțiile pe care le vom avea cu partenerii oficiali va rezulta o decizie.

Reporter: Deci impactul despre care vorbiți se referă la această creștere de 100 de lei net sau în sine creșterea salariului minim?

Ionel Dancă: Sunt mai multe scenarii luate în calcul. Deocamdată este o hotărâre de guvern lăsată moștenire de fostul guvern, se face analiză atât pe această propunere, cât și pe alte propuneri.

Reporter: (...) Tot despre salariul minim vreau să vă întreb. Cumva se va respecta calendarul și se va introduce această majorare începând cu 1 ianuarie 2020? Iar a doua întrebare: când vor avea lor întâlnirile cu sindicate, patronate vizavi de acest subiect?

Ionel Dancă: În perioada imediat următoare vor fi astfel de discuții, este o urgență, iar așa cum am spus obiectivul este ca, până la finalul lunii, să avem o decizie asumată, astfel încât companiile, mediul de afaceri să poată să își facă planurile pe anul viitor. Evident, vorbim despre o aplicare cu 1 ianuarie 2020.

Reporter: Fiți puțin mai precis: ce anume analizează guvernul în momentul de față, cu ce variantă veți merge atunci când  mergeți la consultări cu partenerii sociali? Cu o majorare de 100 de lei sau ce altă sumă luați în calcul?

Ionel Dancă: Nu am decis astăzi cuantumul salariului minim care va fi avansat în discuțiile cu partenerii sociali. Acesta va fi comunicat în urma analizei la care am făcut referire mai devreme.

Reporter: Ce analizați mai exact?

Ionel Dancă: Analizăm în momentul de față nivelul de creștere economică, indicele de productivitate, nivelul inflației reclamă o creștere a salariului minim. Care trebuie să fie aceasta pentru a acoperi și a fi sustenabilă? Pe de o parte, să acopere inflația - evident este un obiectiv prioritar -, iar pe de altă parte trebuie să fie sustenabilă această creștere; și atunci luăm în calcul indicatorii care ne arată că o astfel de creștere poate fi sustenabilă. Deci, indicele de productivitate, creșterea economică - acestea sunt coordonatele analizei în momentul de față.

Reporter: Și când veți avansa suma cu care crește salariul minim?

Ionel Dancă: Cât de repede! Vă dați seama că este o prioritate. Astăzi, la prima oră am avut ședința aceasta de lucru, în cursul acestei săptămâni credem că putem finaliza analiza și demara discuțiile cu partenerii sociali.

Reporter: Una dintre confederațiile sindicale propunea ca odată cu creșterea salariului minim să se reducă contribuțiile, astfel încât să se compenseze cumva. Este și aceasta  o variantă de lucru?

Ionel Dancă: Nu a fost luată în calcul sau în discuție o astfel de variantă. Mai precis, nu a fost în discuție o astfel de variantă.

Reporter: Și poate fi luată ulterior o astfel de discuție?

Ionel Dancă: În discuțiile cu partenerii sociali. Nu a fost astăzi în discuție, dar poate să apară în discuțiile cu partenerii sociali. Dacă nu mai sunt întrebări, vă mulțumesc!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe