Actualitate

Sâmbătă, 09 Nov

Întâlnire de lucru, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, pentru organizarea procesului de votare

Galerie foto

Declarațiile prim-ministrului Ludovic Orban după întâlnirea de lucru, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, pentru organizarea procesului de votare

[Check against delivery]

Ludovic Orban: Bună ziua! Am participat personal la şedinţa Comisiei Tehnice de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne privitoare la pregătirea alegerilor de mâine. Din punctul nostru de vedere lucrurile stau bine. Pentru asigurarea celor peste 18 mii de secţii de votare şi aproape 15 mii de centre de votare, locaţii în care se votează, sunt mobilizate efective de peste 37 mii de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne din toate armele, Poliţie, Jandarmerie, Poliţie de Frontieră şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Este asigurată paza la toate secţiile de votare, de asemenea este asigurată paza pentru toate transporturile privitoare la materialele electorale care au fost distribuite. Sigur, la momentul şedinţei încă nu erau finalizate procedurile de transmitere a tuturor materialelor electorale către toate secţiile de votare, dar procesul era în curs, erau doar 8 judeţe şi municipiul Bucureşti în care nu fusese finalizată, dar, după cum merg lucrurile, nu avem nicio îndoială că în termen vor fi distrbuite toate materialele electorale către secţiile de votare. Am discutat de toate detaliile legate de organizare, de sigilarea secţiilor de votare după constituirea birourilor electorale. Readucem aminte că între orele 18:00 şi 20:00, când se întrunesc birourile electorale la nivelul fiecărei secţii de votare, trebuie trebuie transmise toate cererile pentru urnă mobilă - şi atrag atenţia managerilor de spitale, să aibă grijă ca toţi cetăţenii români care sunt spitalizaţi să li se permită dreptul de vot, să se transmită cererile de urnă mobilă la fiecare secţie de votare care cuprinde spitale pe raza secţiei de votare. În linii mari, lucrurile mi se par foarte bine pregătite. Am și făcut un tur al centrului de comandă, cu toate cele trei componente ale sale. Oamenii sunt la post și pregătiți să își facă datoria. Dacă aveți întrebări, vă stăm la dispoziție.

Reporter: Aveţi situaţii  de președinți sau locţiitori care au renunțat la această calitate și dacă da, cum ați rezolvat aceasta sau cum s-a rezolvat această situaţie?

Ludovic Orban: În ceea ce ne privește, nu putem şti lucrul acesta decât la ora 18:00, în momentul în care se constituie birourile electorale ale secțiilor de votare. Aceasta e mai puțin treaba, să spun, a Ministerului Afacerilor Interne, cât treaba Autorității Electorale Permanente. Din punctul de vedere al ministerului, lucrurile sunt pregătite. Evident, trebuie pregătită orice situație în care un președinte renunţă, trebuie înlocuit cu un alt președinte sau locțiitor.

Reporter: La ultimele alegeri europarlamentare, timpul pentru a înregistra o persoană pentru a vota, precum și procedura de vot, de fapt, dura cam zece - douăsprezece minute. Acum ...

Ludovic Orban: Procedura este fluidizată.

Reporter: Cam cât ar dura?

Ludovic Orban: Procedura este fluidizată, nu am făcut cronometrarea pe operațiunea de vot, dar este clar că numărul de tablete și, mai ales, faptul că se derulează un singur vot, nu mai este și referendum, durata va fi destul de mică și probabilitatea de aglomerare a secțiilor de votare a scăzut. Oricum, președinții birourilor electorale trebuie să ia toate măsurile pentru a asigura fluidizarea, să folosească toate tabletele care au operator de tabletă, care a primit autorizația din partea Autorității Electorale Permanente.

Reporter: /.../ la alegerile europarlamentare din mai a durat destul de mult. Se poate asista la o fluidizare în cazul acestui vot pe liste suplimentare, pentru că au existat probleme și cu operatorii de pe tablete.

Ludovic Orban: Da, se datorează faptului ca fiind alegeri naționale - și europarlamentarele și prezidențialele - orice om poate să voteze în orice secție, dacă nu se găsește în localitatea sa, dacă se găsește în altă localitate decât în localitatea de reședință și aici lucrurile, v-am spus, depind de numărul de operator de tablete și de... din câte sunt organizate lucrurile, este posibil ca procedurile să dureze mult mai puțin.

Reporter: Ce se va întâmpla cu situația legată de acele plicuri trimise în străinătate, inclusiv plicuri cu buletine de vot pentru turul 2?

Ludovic Orban: Acum, eu cred că orice cetățean român nu trimite votul pe turul 2 în turul 1. Așa s-a considerat că este procedural corect. Normal că fiecare cetățean care votează prin corespondență, își păstrează buletinul de vot pentru turul 2, pentru a vota în turul 2.

Reporter: Referitor la votul din diaspora, vi s-au...

Ludovic Orban: Am auzit că PSD contestă această procedură, dar PSD dacă ar fi dorit, având majoritate parlamentară la momentul respectiv, ar fi trebuit să asigure o prevedere legală mult mai clară. S-au trezit acum. Oricum, au adoptat de forță cererile președintelui și modificările legii, care, iată, cel puțin în diaspora produce efecte extrem de favorabile și permit fiecărui român din strănătate să voteze în condiții normale, firești, fără cozi, fără să fie umiliți.

Reporter: Referitor la votul din diaspora, vi s-au comunicat anumite probleme? Au apărut informații că sunt membri de la anumite secții de votare care nu s-au mai prezentat și acest lucru ar putea îngreuna procesul de votare și e posibil să apară cozi.

Ludovic Orban: În cursul zilei de ieri au fost în jur de 130 de cereri de înlocuire și aproximativ 100 de cereri de suplimentare. Din păcate, Biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate s-a întrunit numai de două ori și a luat extrem de greu decizia în cazul foarte multor cereri de înlocuire sau de suplimentare, a luat decizia de-abia la a doua întrunire seara, când aproape s-a închis procedura de vot. Începând de astăzi, cererile de înlocuire au un regim special, nu pot fi înlocuiți membri ai partidelor care sunt membri acreditați din partea formațiunilor politice decât în anumite situații excepționale, reglementate de lege, dar, în schimb, se poate cere suplimentarea. Aici, dl ministru Aurescu a solicitat președintelui Biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate soluționarea cu celeritate a cererilor de suplimentare, astfel încât să putem să asigurăm în toate secțiile de votare numărul de membri necesari pentru a garanta un proces de votare fluid.

Reporter: Dar vorbim de președinți de secții, de observatori de la partide...

Ludovic Orban: În privința președinților de secții, MAE a pregătit angajați ai ministerului de extene care sunt de rezervă. În cazul în care nu se prezintă un președinte sau un locțiilor, acesta este înlocuit de către unul dintre anagajații care sunt ținuți în rezervă.

Reporter: Mulțumim.

Ludovic Orban: Cu mare plăcere! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe