Actualitate

Sâmbătă, 09 Nov

Întâlnire de lucru, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, pentru organizarea procesului de votare în străinătate

Galerie foto

Declarațiile de presă ale premierului Ludovic Orban la sediul Ministerului Afacerilor Externe

[Check against delivery]

Reporter: De ce ați venit la MAE?

Ludovic Orban: Am venit la MAE ca să facem o evaluare a modului în care decurge procesul de votare la secțiile de votare din străinătate și să vedem dacă mai sunt necesare  măsuri în cazul în care apar situații care reclamă decizii rapide, pentru a asigura cele mai bune condiții de desfășurare. Din fericire, procesul decurge în bune condiții, modificările la lege sunt modificări care dau rezultate. Procesul de votare se derulează în condiții bune. Sigur că au apărut mici situații. Mi-a spus domnul ministru de viteza foarte lentă de reacție a Biroului Electoral, în cursul zilei de ieri, în cazul înlocuirilor de delegați la secțiile de votare, respectiv a suplimentărilor de delegați la secțiile de votare. Neavând decât două ședințe, Biroul Electoral pentru secțiile din străinătate a aprobat foarte târziu solicitările de înlocuire. Astăzi, au fost în jur de 130 de cereri de înlocuire și tot cam atâtea de suplimentare - 113, dacă țin bine minte. Astăzi sunt 100 de cereri de suplimentare care sperăm să fie aprobate cât mai repede, pentru a asigura personalul necesar derulării în bune condiții la nivelul fiecărui Birou Electoral de secție de votare.

Reporter: Asta ce înseamnă? Că practic 200 de oameni nu au venit, nu s-au prezentat (..) 

Ludovic Orban: În prima zi a existat posibilitatea de înlocuire. Începând de astăzi și mâine, înlocuirea se face numai în situații excepționale, dar suplimentările se pot discuta. Înlocuirile se fac atunci când titularul care reprezintă un partid politic în Biroul Electoral al secției de votare nu se prezintă; se formulează din partea partidului o cerere de înlocuire. Aceste cereri sunt importante, pentru că nu toate secțiile au reprezentanți din partea fiecărui partid. Sunt multe secții care au 5,6,7 reprezentanți  și, pentru derularea în bune condiții a procesului electoral, este nevoie de o cât mai largă reprezentare și pentru a nu lăsa secții cu numere foarte mici de reprezentanți. De asemenea, situația operatorilor de tabletă, până în prezent, este relativ bună. Este adevărat că, probabil, numărul de români care vor veni la vot în diasporă, numărul cel mai mare va veni mâine. Dar, cel puțin ieri și astăzi, titularii de tablete dintre membrii Birourilor Electorale ale secțiilor de votare au dreptul să utilizeze tabletele. Este suficient și, practic, procesul electoral a fost fluid. De asemenea, domnul ministru a pregătit un corp de rezervă, nu din personalul diplomatic, ci dintre voluntari, pentru că au fost președinți și locțiitori care s-au oferit voluntar. În cazul în care apar situații în care președinții și locțiitorii să nu se prezinte mâine la vot, să fie înlocuiți rapid cu cei care sunt în rezervă, minimum 47 de oameni, am înțeles. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe