Actualitate

Luni, 21 Octombrie

Întâlnirea premierului Viorica Dăncilă cu reprezentanți ai sindicatului RADET, pe tema asigurării cu apă caldă și căldură a Capitalei

Galerie foto

Alocuțiunea premierului Viorica Dăncilă la  dezbaterea organizată de Primăria Capitalei pe tema alimentării cu căldură și apă caldă 

Bună seara. Vă felicit, doamna primar general, pe dvs., primarii de sector, pentru această inițiativă, de a aduce la masa dialogului decidenți din diferite sfere de activitate, decidenți din cadrul RADET, sindicate din RADET, deputați și senatori, decidenți din punct de vedere legislativ, decidenți din partea Guvernului României, nu în ultimul rând primarii de sector, deputați și senatori de București, consilieri municipali.

Cred că este important dialogul, cred că este important să vedem provocările la care dvs. cereți un răspuns și noi să identificăm soluțiile pentru a răspunde acestor provocări.

Am ascultat cu foarte multă atenție ceea ce au spus antevorbitorii mei. Am văzut că sunt probleme, am identificat și soluții, dar sunt convinsă că trebuie să găsim un echilibru și trebuie să venim cu lucruri aplicate astfel încât RADET-ul să nu mai întâmpine aceleași probleme pe care le-ați avut an de an. Știu că doamna primar general a vorbit foarte mult despre RADET, a pus foarte mult suflet și a încercat de fiecare dată să identifice soluții la problemele pe care le aveți. Chiar în discursul domniei sale am identificat un echilibru referitor la salariații RADET și m-a bucurat faptul că a infirmat acel zvon conform căruia ar fi disponibilizări în cadrul RADET. Nu cred că este o soluție disponibilizarea oamenilor, nu cred că aceasta este soluția pe care o așteaptă oamenii care lucrează în RADET.

Al doilea lucru pe care l-am apreciat în discursul doamnei primar general, dar și al celorlalți antevorbitori, a fost problema referitoare la investiții, la retehnologizare, la identificarea soluțiilor financiare pentru modernizarea RADET, dar și pentru a putea face pași importanți înainte. Am văzut că la fel de important este să acceseze fondurile guvernamentale și, din partea noastră, are tot sprijinul. La fel de importante sunt fondurile europene, și m-a bucurat această referire la programul operațional infrastructură mare, la fel de important este, pentru doamna primar general, să folosească fondurile locale, atât pentru dezvoltare, cât și pentru modernizare, pentru susținerea RADET.

Am văzut că este important să aplicăm schimbul de bune practici, dar la fel sunt și măsurile legislative pe care le adoptăm atât în cadrul Parlamentului României, dar și actele normative referitoare la energie, referitoare la RADET adoptate în cadrul ședințelor de Guvern.

Ați ridicat două probleme, una referitoare la problema pe care o aveți cu ELCEN, este adevărat că este o problemă care apare în fiecare an, nu mi pe par justificate aceste atacuri de fiecare dată la RADET și în special la primarul general al Capitalei.

Referitor la cea de a doua problemă ridicată, cea cu plafonarea de 68 de lei la gaze, decizie pe care am luat-o în cadrul OUG 114, este adevărat că aici trebuie să venim cu o modificare, pe care am solicitat-o deja Ministerului Energiei și anume, definirea consumatorului vulnerabil, astfel încât această plafonare a prețului la energie să se regăsească în factura fiecărui consumator vulnerabil. Acest lucru ajută și RADET-ul, pentru că ELCEN-ul nu mai poate ridica prețul astfel încât să fie afectat RADET-ul. Vorbea domnul Vișan de trecut, prezent și viitor. Este adevărat că s-au încercat foarte multe lucruri pentru a adapta cerințelor dumneavoastră lucrurile care nu au funcționat. Acest lucru a presupus implicare, implicare din partea primarului general, implicare din partea Guvernului României, implicare din partea Parlamentului și a Comisiilor de Energie pentru a da un răspuns favorabil solicitărilor dvs. Pentru că, în fond, nu este un favor pe care îl facem RADET-ului, cred că este o obligație pe care o avem față de RADET, o obligație pe care o avem față de cetățenii din  București și din alte localități din țară.

Referitor la situația din prezent suntem un partener al primarului general, suntem un partener pentru dvs. pentru a da un răspuns favorabil solicitărilor pe care le aveți.

Referitor la ce se va întâmpla în perioada următoare este greu să vă dau un răspuns, dar pot să vă spun că vom fi aceiași susținători ai dvs., indiferent de poziția pe care o  ocupăm în statul român, pentru că, așa cum știți, asigurăm un interimat din punct de vedere al guvernării, dar vom fi susținătorii dvs. chiar dacă nu ne vom mai afla la guvernare.

Important pentru noi este să vă susținem ca și până acum, să susținem Primăria Capitalei, să susținem primăriile de sector pentru că știm că în centrul atenției lor vă aflați dvs., se află oamenii, se află bucureștenii și cred că nici un efort nu este prea mare pentru a merge în această direcție.

Vă urez succes, știu că împreună veți reuși, știu că împreună veți răspunde tuturor provocărilor, știu că prin efortul dvs., prin susținerea dvs., prin efortul primarului general, prin efortul primarilor de sector, prin efortul colegilor din Parlamentul României vom reuși să punem în aplicare legislația atât de necesară și măsurile pe care dvs. le așteptați.

Vă urez mult succes și să nu vă dați niciodată bătuți în fața provocărilor pe care le aveți. Pentru că întotdeauna sunt convinsă că binele va învinge răul, iar activitatea dvs. este o activitate în folosul cetățenilor.

Vă urez mult succes!

 

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe