Actualitate

Sâmbătă, 05 Nov

Participarea premierului Dacian Cioloș la cea de-a 5-a reuniune a șefilor de guverne din statele Europei Centrale și de Est și China

Galerie foto

Declarații de presă susținute de premierul Dacian Cioloș la Riga

[Check against delivery] 

Reporter: Haideți să ne spuneți, în primul rând, câteva cuvinte ce întâlniri bilaterale și ce anume ați discutat în cadrul acestui Summit?
Dacian Cioloș: Urmează să am întâlniri bilaterale cu primul ministru chinez, Li Keqiang, și cu primul ministru leton și, sigur, am avut contacte cu mai mulți prim-miniștri care sunt prezenți aici, cu primul ministru al Poloniei, cu primul ministru slovac, cu primul ministru sârb, cu care urmează să mă întâlnesc la Timișoara săptămâna viitoare, am avut mai multe schimburi de opinii. În primul rând, în intervențiile de astăzi am subliniat trei aspecte de interes pentru România. În primul rând am amintit faptul că, conform înțelegerilor de la summit-urile precedente, România s-a angajat în urmă cu ceva vreme să deschidă la București un centru de cooperare și dialog în domeniul energiei. Am informat că acest lucru este operațional, deja acest centru este deschis. Prima acțiune de consistență urmează să aibă loc anul viitor, în primăvară, când urmează să se organizeze la București, în primăvara anului viitor, un târg al energiei pe formatul 16+1. Va fi o oportunitate pentru un schimb de informații între autorități publice din acest domeniu, mediu de afaceri, pe elemente de reglementare ale pieței energetice europene, pe legislația specifică chineză și pe oportunități de investiții de o parte și de alta. Acesta este și sensul acestui centru de cooperare și dialog în domeniul energiei, de altfel. În al doilea rând, un al doilea punct pe care l-am subliniat în cadrul acestui concept "One Belt, One Road", sau noile drumuri ale mătăsii, am subliniat rolul pe care poate să-l joace Portul Constanța în legătură cu Strategia Dunării și cu conectarea care se poate realiza prin intermediul Mării Negre între Europa Centrală și de Vest, prin intermediul Dunării, și Asia Centrală, până în China. Și în acest sens o să subliniez la întâlnirea cu primul ministru chinez importanța pe care o acordăm oportunității de a dezvolta o rută de feribot între Batumi și Constanța, care ar putea face această legătură între partea de Asia Centrală și China a acestui drum al mătăsii și partea europeană. Și în al treilea rând, am subliniat faptul că suntem interesați să dezvoltăm în continuare schimburile comerciale, pentru aceasta aşteptăm semnale concrete din partea autorităţilor chineze pentru accesul produselor agroalimentare româneşti pe piaţa chineză. Mă gândesc în primul rând la carne şi la produsele din carne. Există deja acces pentru un operator pentru carne de porc, dar ne aşteptăm şi la alţi operatori, dar şi în alte domenii în producţia de carne, precum şi dezvoltarea turismului, pe care ne aşteptăm să o vedem în ambele sensuri, şi turişti chinezi care să vină în România şi turişti români care să poată călători în China. În acest sens s-au făcut deja paşi pentru a se facilita partea administrativă a obţinerii vizelor pentru turiştii chinezi care vizitează România şi sperăm noi să vedem în perioada următoare că ar exista oportunitatea chiar a unor chartere din China cu destinaţie Bucureşti, destinaţie directă.
Reporter: Referitor la partea nucleară, domnule premier, a existat vreo discuţie sau urmează să aveţi o discuţie cu premierul Chinei, ţinând cont că noi lucrăm pe partea aceasta?
Dacian Cioloş: Urmează, sigur, să subiliniez faptul că s-a progresat în acest an destul de mult şi pe proiectul de la Rovinari, al Termocentralei de la Rovinari, şi pe cel de la Cernavodă, pe Reactoarele 3 şi 4. Suntem în faze avansate, dar sunt câteva puncte care trebuiesc încă clarificate şi pe care avem nevoie de o poziţie clară şi din partea chineză. Noi trebuie să ţinem cont şi de reglementările europene, de reglementările de piaţă europene, care trebuie să se traducă în elementele de contract care urmează să fie decise. 
Reporter: S-a semnat astăzi un contract, un acord cu Huawei. Despre ce este, mai exact, vorba?
Dacian Cioloş: Cu Huawei, da. Este vorba de o cooperare pentru organizarea unor stagii pentru studenţi români în această companie, deci o cooperare între această companie şi universităţi din România, cu sprijinul Ministerului Comunicaţiilor şi cu sprijinul Ministerului Educaţiei. Deci, va exista oportunitatea pentru studenţi români să facă stagii în această companie şi sperăm noi să incităm şi compania să investească mai mult pe această parte de cercetare-dezvoltare, inovare şi IT în România, unde există un potenţial important.
Reporter: Şi în ceea ce priveşte accesul produselor agro-zootehnice româneşti pe piaţa chineză, ce se aşteaptă mai exact de la partea chineză să facă pentru a facilita intrarea acestor produse pe piaţa lor?
Dacian Cioloş: Se aşteaptă, pur şi simplu, acordarea acelor certificate de export care să permită accesul acestor produse româneşti pe piaţa chineză. Aici este vorba de acreditarea companiilor româneşti care produc carne şi care doresc să exporte. Această acreditare se face cu fiecare caz în parte, pornind şi de la situaţia sanitar-veterinară a acestor întreprinderi româneşti - şi, aici, Autoritatea Sanitar-Veterinară este în contact cu autoritatea similară din China. Însă este nevoie şi de un impuls la nivel înalt pentru acest lucru. Cunosc bine acest subiect, încă de pe vremea când eram comisar european, şi ştiu că, dincolo de partea tehnică, este nevoie de un impuls şi la nivel guvernamental.
Reporter: Aş vrea să vă întreb, dle premier, dacă aţi discutat cu autorităţile din ţară referitor la carambolul care a avut loc astăzi pe Autostrada Soarelui. Ştim că trei persoane, până acum, şi-au pierdut viaţa. Înţeleg de la colegii noştri că Ministerul Transporturilor nu a dat o reacţie. CNADNR s-a bătut cumva în declaraţii. Aţi discutat cu cineva? 
Dacian Cioloş: Nu. Eu am discutat în primul rând cu ministrul de Interne, pentru că important a fost, în astfel de cazuri de accidente intervenţia este sută la sută a Ministerului de Interne, şi am vrut să mă asigur că sunt luate toate măsurile pentru a degaja autostrada în primul rând şi, sigur, pentru a putea transporta răniţii, pentru a înţelege, la fel, ce s-a întâmplat. Şi m-am bucurat să aflu că acest exerciţiu pe care l-am realizat în urmă cu câteva zile, tot într-o simulare a unui astfel de context de cod roşu, a fost foarte util.

 

 

 

Intervenția premierului Dacian Cioloș la ședința plenară a Summit-ului de Cooperare în format 16 + 1, de la Riga, Letonia

[Check against delivery] 

 

Excelențe,

Dragi colegi si prieteni,

Mă alătur vorbitorilor anteriori în a-mi exprima recunoștința față de gazdele noastre pentru condițiile de care ne bucurăm la această întâlnire.

Excelențe,

Anul trecut, la Summit-ul de la Hangzhou, am convenit asupra Agendei de Cooperare pe termen mediu și am convenit asupra liniilor directoare stabilite la Suzhou. Evaluarea a ceea ce am realizat până în prezent în punerea în practică a acestor rezultate este încurajatoare.

În aceeași ordine de idei, sunt bucuros că primul punct al intervenției mele astăzi este anunțul oficial privind înființarea Centrului pentru Dialog și Cooperare în domeniul proiectelor energetice la București. El reprezintă o dovadă în plus a sprijinului nostru consistent și a angajamentului nostru față de cooperarea în format 16 + 1.

Unul dintre principalele obiective ale Centrului este consolidarea formatului nostru de cooperare. Ea se va realiza prin extinderea acquis-ului realizat în domenii comerciale și tehnologice legate de energie, la domenii precum: energia regenerabilă, rețelele inteligente, eficiența energetică, tehnologia cărbunelui curat și energia nucleară.

Centrul va juca și un rol important în schimbul de cunoștințe, oferind o platformă în vederea schimbului de cunoștințe cu privire la reglementările din domeniu aplicate pe piața europeană. În același timp, Centrul va promova o imagine mai clară a oportunităților existente pe dinamica piață chineză pentru companiile europene.

Reprezentanții guvernelor și comunităților de afaceri din țările noastre se vor întâlni în câteva săptămâni, la București și vor elabora viitoarea agenda de activități a Centrului. În plus, un târg și o expoziție în domeniul energiei, în format 16 + 1, sunt programate a se desfășura la București în primul trimestru al anului 2017.

Al doilea punct al intervenției mele se referă la Declarația comună care va fi adoptată la finalul dezbaterilor noastre de astăzi. Aceasta are în vedere continuarea cooperării între porturile de la Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră.

Acesta constituie încă un pas în vederea extinderii cooperării noastre în domeniul conectivității și de asemenea, o componentă remarcabilă a Parteneriatului strategic UE-China. România sprijină în mod activ activitatea Grupului de lucru pe conectivitate, în cadrul eforturilor sale în vederea realizării de progrese prin acțiuni concrete, durabile. Mă bucur de prezența astăzi aici și de angajamentul arătat de către Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE).

Aș insista asupra argumentelor referitoare la vastul potențial al Căii navigabile a fluviului Dunărea. Fluviul Dunărea are un rol esențial în furnizarea de oportunități mai bune de dezvoltare tuturor țărilor din regiune: prin afluenții săi din Europa Centrală și de Est, porturile sale și legătura cu zona costieră a Mării Negre și, de asemenea, includerea sa în Rețeaua trans-europeană de transport. El constituie și un segment semnificativ al inițiativei One Belt, One Road pe care suntem dispuși și capabili să o susținem.

Fluviul Dunărea oferă platforma pentru dezvoltarea unui transport inter-modal ecologic și rentabil, care, la rândul său, poate genera un efect de multiplicare a cooperării subregionale, regionale și chiar transcontinentale.

Plecând de la ceea ce a spus puțin mai devreme premierul Li, voi concluziona subliniind faptul că Dunărea oferă o platformă de dezvoltare pe cel puțin trei dintre punctele menționate de dumnealui: infrastructură, economie verde și contactele interumane.

Ultimul punct al intervenției mele se referă la fluxurile comerciale și contactele interumane, ele sunt factori generatori de conectivitate și dezvoltare. Schimburile comerciale care s-au intensificat constituie un motor important al economiilor noastre. Contăm pe sprijinul continuu al autorităților chineze în accelerarea procedurilor de aprobare a accesului pe piață. De exemplu, exporturile noastre agro-alimentare către China constituie un potențial important pentru echilibrarea deficitelor noastre comerciale.

Contactele interumane reprezintă o resursă esențială pentru extinderea conectivității și inovării. În acest an, am introdus în programa noastră școlară limba chineză.  Aș dori, de asemenea, să subliniez necesitatea intensificării cooperării și schimburilor noastre comerciale în sectorul turismului. Toate acestea ar contribui în mod substanțial la dezvoltarea socio-economică, dar și a unei mai bune înțelegeri între culturile noastre.

Doamnelor și domnilor,

Se împlinesc cinci ani de la crearea acestui format de cooperare. Schimbările survenite de la primul summit cer consecvență în activitatea noastră. Remarc, de asemenea, necesitatea unei abordări care să se concentreze mai mult asupra rezultatelor și cu efecte benefice asupra vieții cetățenilor noștri și asupra reprezentanților mediului de afaceri din țările noastre.

Vă mulțumesc.

 

 

Premierul Dacian Cioloș participă la cea de-a 5-a reuniune a șefilor de guverne din statele Europei Centrale și de Est și China, în format 16+1, la Riga, Letonia, ce are loc în data de 5 noiembrie. 

Participarea prim-ministrului la reuniunea șefilor de guvern din acest an, plasată sub titlul Conectivitate îmbunătățită în scopul progresului comun, oferă ocazia reafirmării hotărârii României de a-și asuma un rol tot mai important în cadrul acestui format de cooperare. 

În marja summit-ului, prim-ministrul Dacian Cioloș va avea o serie de întâlniri bilaterale cu omologii participanți la reuniunea de la Riga.
 
 

Participarea premierului Dacian Cioloș
la Reuniunea Şefilor de Guvern din Europa Centrală şi de Est - China
PROGRAM 
(Riga, 5 noiembrie 2016)

 

15.00 – 15.30          Participare la Business Forum
Discursuri:
1.    Dl. Māris KUČINSKIS, Prim-ministrul Republicii Letonia 
2.    Dl. Li KEQIANG, Prim-ministrul Republicii Populare Chineze


16:00 - 17:45          Întrevederea Prim-miniștrilor / Adoptarea Riga Guidelines

-    Discursuri ale șefilor de delegații 

-    Discurs de încheiere al domnului Māris KUČINSKIS, Prim-ministrul Republicii Letonia
 
 
17:50 - 18:00          Întâlnire cu reprezentanții organizațiilor de sinologi din țările central și est-europene şi China
                             
18:00 - 18:10          Fotografie de familie
 
18.15-18.30            Ceremonie de semnare documente bilaterale
                             Inaugurarea Financial Institute
 
18:30 - 19:00          Conferință de presă 

19:15 - 20:30          Dineu oferit de către domnul Māris KUČINSKIS, Prim-ministrul Republicii Letonia

 
*** Ora de desfășurare a evenimentelor este ora locală. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe