Actualitate

Marți, 12 Nov

Participarea premierului Ludovic Orban la preluarea mandatului de ministru al tineretului și sportului de către Marian Ionuț Stroe

Galerie foto

Declarații susținute de premierul Ludovic Orban, de vicepremierul Raluca Turcan și de ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe

 

Ionuț Stroe: (...) Primul domeniu de interes pentru mine este finanțarea, pentru că avem mari probleme în ceea ce privește finanțarea acestui domeniu. Și pentru sport, din punctul meu de vedere trebuie să existe un mix de finanțare, atât din bani din zona publică cât și din zona privată. Prin urmare, mi-aș dori o lege a sponsorizării modificată, care să cointereseze mediul privat, care să aducă bani în zona sportului; mi-aș dori să stabilim un cadru legislativ unitar care să stabilească finanțarea sportului de către stat, pentru că acum avem mai multe posibilități și de multe ori ne-am încurcat în ele; mi-aș dori să avem o bugetare multianuală pentru domeniul sportului, știți bine; este cvasi-necesar să avem un plan multianual, acumulările se fac în timp, pregătirea sportivilor se necesită  ani de zile și cred că am putea avea ceva. Nu in ultimul rând, în zona finanțării, mi-aș dori să eliminăm prevederile toxice ale ordonanței 114 pentru că înainte de această ordonanță sportul românesc își găsea finanțare în acele taxe de viciu. O altă zonă cheie este dialogul permanent, atât cu federațiile cât și cu ONG-urile și cu mediul asociativ de tineret; îmi doresc ca aceste forme de asociere să fie parte a deciziei centrale, mi-i doresc alături, vom crea și bineînțeles vom acționa împreună. Descentralizarea este încă un domeniu de interes pentru mine, este un domeniu care ține, deopotrivă, atât de tineret cât și de sport, este o temă încremenită de ani de zile, s-a vorbit foarte mult, dar vreau să spun de la bun început că îmi doresc eliminată filosofia centralistă în care Ministerul Tineretului și Sportului este proprietar, este decident, este jucător și știți foarte bine la ce mă refer.

Sportul de masă - poate că ar fi trebuit sau poate o parte dintre dvs v-ați fi așteptat să încep cu acest lucru - este un domeniu extrem de important; trebuie să-i facem pe toți în această țară să conștientizeze că sportul face parte practic din viața socială a tinerilor din România; de această activitate depinde educația lui, depinde formarea lui ca viitor adult, depinde chiar sănătatea lui, aceste lucruri trebuie să le definim; este o urgență, este o prioritate și aici îmi doresc o relație foarte bună și extrem de eficientă cu Ministerul Educației din România.

Tehnologizare, digitalizare.

Suntem în Secolul XXI și din păcate, nu există în momentul de față la nivelul acestui minister, o situație digitalizată în legătură cu numărul de sportivi activi legitimați cu competițiile existente, cu nevoile. Lucrurile acestea trebuie să l rezolvăm foarte rapid pentru a ne putea planifica activitatea; pentru a ști, în timp real, care sunt datele statistice, situațiile,  care sunt nevoile sportului românesc.

Nu în ultimul rând, transparență totală în împărțirea banilor. Există și am văzut discuții, există chiar intrigi – am văzut că în decursul anilor că au existat- după cum se finanțează sau se premiază sportul în România; din partea mea, vă asigur că totul va fi expus public, transparent, afișat pe site-ul instituției și bineînțeles discutat.

În zona de tineret, și cu asta am să închei, există o chestiune de suflet pe care aș vrea să v-o expun încă din acest moment, o realitate pe care prea puțini o expunem public: tinerii din această țară pleacă. Știm foarte bine că fenomenul migrației populației tinere din România ne afectează și există un impact socioeconomic negativ, ce să mai spun de impactul demografic. Deci, până la urmă, ritmul acesta accelerat - practic  în ultimii 5 ani de zile, aproape că am ajuns să avem plecați în afara țării o treime din populația tânără - , ar trebui să fie punctul de început al discuției noastre viitoare în legătură cu politicile de tineret. Mi-aș dori să introduc - pentru că e prima oară când se vorbește despre acest lucru – această temă a migrația populației tinere din România, pe agenda guvernului iar Ministerul Tineretului și Sportului să fie un actor extrem de activ în această chestiune, bineînțeles în colaborare cu multe alte ministere care au competențe sau se pot implica.

Plecând de la chestiunea aceasta, aș vrea să definesc două din obiectivele majore pe care le urmăresc: demararea lucrului la Strategia națională pentru tineret, pentru că ce am avut până acum a fost cu o aplicabilitate extrem de redusă și a fost o poveste frumoasă fără niciun fel de finalitate, precum și deblocarea Legii tineretului care se află din păcate de una de zile în dezbatere parlamentară, este un document care va clarifica foarte bine care sunt responsabilități și obligațiile instituțiilor statului în domeniul politicilor publice pentru tineri atât la nivel central cât și la nivel local. E nevoie și aici să lămurim lucrurile.

Evenimentele majore le știți, aș puncta doar două dintre ele: Euro 2020 și Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt priorități pe care e punctez încă de la început. Vreau să vă asigur pe toi de totala mea deschidere, de capacitatea de dialog pe care o voi impune la nivelul instituției pe care o voi conduce și de totala transparență care va caracteriza activitatea mea in cadrul acestui minister.

Doamnă viceprim-ministru, domnule prim-ministru, aveți cuvântul.

Raluca Turcan: Buna ziua și bine v-am găsit! Mi-am dorit să vin la instalarea domnului ministru Ionuț Stroe din mai multe motive: o dată, pentru că este tânăr și deschis față de problemele legate și de tineret și de sport, iar în același timp, pentru că sunt o fostă sportivă de nivel mediu - am făcut vreo 10 ani de arte marțiale - și imi dau seama cât de important este, pentru copiii din România, să găsească în ministrul tineretului și sportului un susținător al sportului de masa, al investiției în baze sportive, al colaborării cu Ministrul Educației Naționale, al colaborării deschise cu federațiile sportive, în așa fel încât tinerii să se simtă, într-adevăr, atrași de sport și să simtă că principiul care în America funcționează, și anume: ”un dolar investit în sport salvează trei dolari la Sănătate” se aplică și în România, cu investiții dar și cu deschidere din partea Ministerului Tineretului și Sportului. Evident, problemele legate de tineret sunt multe, iar dvs aveți sarcina dificilă să transformați politici publice în politici aplicate pentru tineret, să încercăm să prevenim migrația tinerilor atât de mare din România; aici aveți toată susținerea noastră, pentru că, într-adevăr, avem o nevoie vitală de politici active la nivel de guvern pentru a diminua din migrație, pentru a crea oportunități pentru cei care pleacă în străinătate să se întoarcă în România, precum și pentru a crește accesul și deschiderea față de sport și pentru probleme de tineret către generațiile care vin. Ne dorim din suflet un mandat de succes pentru domnul ministru al tineretului și sportului, Ionuț Stroe iar din punctul nostru de vedere, ca parteneri de guvernare, există tot sprijinul și toată deschiderea!

Ludovic Orban: Bună ziua. Mă bucur să fiu astăzi alături de voi, aici. Am ținut în mod special să particip la instalarea oficială a ministrului tineretului și sporturilor, domnul Ionuţ Stroe. Ştiu că sunt câteva lucruri foarte importante și anume: pregătirea pentru Campionatul European de Fotbal, căruia îi acordăm atenție maximă posibilă. De asemenea, pentru Olimpiadă; aici, probabil, necesitățile de finanțare sunt diferite, mai ales pentru disciplinele la care vom avea reprezentanți care intră în competiție.

De asemenea, cred că sunt câteva lucruri aici de rezolvat. A vorbit domnul ministru de patrimoniul uriaș pe care îl deține MTS şi de care își bate joc. Am fost în tot felul de locații, lăsate în paragină, care nu folosesc nimănui, active care, dacă ar fi utilizate în mod inteligent, ar puterea să genereze chiar și business-uri care să poată să finanțeze domeniul sportiv. Nu mai vorbesc de ceea ce are nevoie fiecare sport - bază de pregătire, de antrenament. Sigur că în ceea ce privește susținerea activității organizațiilor de tineret, și aici sunt câteva lucruri care trebuie lămurite, că păstrăm, așa, o inerție de 30 de ani legată de niște structuri care s-au constituit în anii tulburi de după revoluție și care și-au pierdut orice reprezentativitate și care cumva trebuie clarificată. Evident, voi fi alături de domnul ministru și de federații.

"Mens sana in corpore sano" - este o maximă foarte cunoscută. Ar trebui să începem să facem educație și către părinți, să îi ajutăm să înțeleagă că practicarea unui sport încă de mic, de către copii, nu numai că duce la o structură fizică mai sănătoasă și mai de perspectivă, dar dezvoltă o competitivitate de care omul are nevoie în viață. Pentru că viața este o competiție şi, dacă nu începi să concurezi de mic și nu înțelegi - competiție cu regulile, evident – că trebuie să fii competitiv, trebuie să faci și performanță, după aceea inclusiv în viața adultă, în competiția de pe piața economică, în competiția de pe piața muncii /.../, omul are șanse mult mai mari dacă are o pregătire sportivă și dacă știe ce înseamnă să fii bun, să tinzi spre primul loc. Vă mulțumesc și vă stăm la dispoziție cu întrebările.

Reporter: Am două întrebări pentru domnul prim-ministru și o întrebare pentru domnul ministru. Domnule prim-ministru, nu trebuie să ne mai ascundem în spatele cuvintelor, este rușinos faptul că în momentul de față Bucureștiul este singura capitală europeană care nu are o sală polivalentă, modernă, mă refer, lucrările la patinoarul Flamaropol au fost sistate, nimeni nu știe din ce motiv, iar de 15 ani, cred că din 2004 cred că se întâmpla lucrul acesta, doamna Elisabeta Lipă, președinta Federației Române de Canotaj, la vremea respectivă sportivă de performanță,  cerea realizarea unei piste olimpice. Se pare că s-a identificat zona, undeva în lacul Pantelimon se poate face o pistă olimpică acolo, atât pentru canotaj, cât și pentru caiac-canoe. Care vor fi prioritățile, din acest punct de vedere, pentru guvernul pe care îl conduceți, aceasta ar fi prima întrebare. A doua întrebare este legată de buget. Tot timpul s-a spus că sportul este ruda săracă a României. Veți avea o altă politică față de sportul românesc? Și pentru domnul ministru, ne-am întâlnit în prima zi de mandat, dacă vă aduceți aminte, și ați rezolvat în doar câteva ore o chestiune foarte importantă pentru sportivii olimpici. Din luna iulie, premierile care se cuveneau sportivilor de la canotaj, nu intraseră în buzunarele lor /.../. Ce veți face pentru a nu mai exista astfel de situații și pentru a nu mai exista astfel de întârzieri.

Ludovic Orban: Proiectul sălii polivalente a început în perioada în care eram viceprimarul Capitalei. Cred că şi indicatorii tehnico-economici au demarat în perioada respectivă, era prin 2007, vă readuc aminte, 2006-2007. Suntem în anul 2019 şi nu s-a ajuns la soluţii. Am să vă spun din capul locului, doamna Firea vrea să facă sala polivalentă prin CNI. Voi analiza cu maximă atenţie această solicitare, pentru că Bucureştiul este cel mai bogat oraş din România, iar CNI-ul, care încasează taxe şi impozite pentru a susţine investiţii, mai degrabă trebuie să susţină investiţii în comunităţi locale care nu au resursele necesare. De altfel, faptul că nu s-a construit această sală polivalentă se datorează unui management catastrofal la nivelul Primăriei Capitalei, care este demonstrat şi de blocarea lucrărilor la Patinoarul "Flamaropol", din motive care ţin de managementul proiectului respectiv, de beneficiar mai degrabă, decât de constructor sau de alte situaţii.

În ceea ce priveşte pista olimpică, cred că e o chestiune pe care putem să o adăugăm în priorităţile noastre.

Referitor la buget, mi-e foarte greu să vă dau răspunsul la această întrebare, pentru că în fiecare zi mai descoperim câte o gaură şi câte o cheltuială care trebuia făcută, adică plăţi care trebuia făcute şi care nu au fost făcute. Vă dau, aşa, trei exemple scurte, ca să vă daţi seama despre ce e vorba. Deci, rambursări de TVA - peste cinci miliarde neonorate, întârziate faţă de termenul legal. Lucrări pe PNDL, situaţii de lucrări avizate spre decontare - de peste cinci miliarde, care datează de luni de zile şi niciun leu în buget pentru decontările respective. Concedii medicale - neplătite de şase luni de zile de către Casa de Sănătate. Toate aceste cheltuieli trebuia efectuate, trebuia plătite şi nu au fost făcute. Ca atare, mi-e foarte greu să vă dau un răspuns. Sigur că vom încerca să alocăm resurse financiare mai importante, fiind vorba de un an olimpic. Acum, vrei, nu vrei, clar trebuie să existe o creştere, dar trebuie să ne gândim, cum a spus şi domnul ministru, şi la mecanisme de implicare a capitalului privat în susţinerea activităţii sportive, a federaţiilor, şi la sisteme inovative, inclusiv trebuie să găsim soluţii pentru a putea beneficia şi de bani europeni în proiecte care să poată să fie folositoare sportului. Aici pot să vă asigur, chiar în ce mă priveşte personal, nu am făcut carate decât un an şi jumate, nu am făcut 10 ani; nu am jucat fotbal, am jucat handbal, am fost la atletism, am făcut gimnastică sportivă trei ani şi jumate, adică sunt un om care, chiar dacă acum funcţia mă obligă să nu mai fiu atât de activ în sport, am făcut sport şi apreciez în mod deosebit, şi activitatea sportivă a avut o mare influență asupra formării caracterului și spiritului și cred că trebuie să acordăm o mare atenție educație sportive.

Ionuţ Stroe: Primele și recompensele materiale pe care sportivii de înaltă performanță trebuie să le primească trebuie definite ca priorități zero. Un sportiv, în cariera lui, muncește evident pentru a avea performanță, pentru a aduce, nu ştiu, glorie și recunoaștere, atât lui, cât și clubului sau ţării, dar, mai mult decât atât, este o motivație pentru orice sportiv în a stabili performanța. Din punctul meu de vedere este un element esențial în a aborda problematica acestui minister și mă refer atât la cuantum, cât și la promptitudinea cu care guvernul, prin Ministerul Tineretului și Sportului, trebuie să răspundă acestor chestiuni, dar și la transparență. După ce am avut situația de la canotaj și, bineînțeles, alte situații care mi-au fost sesizate în legătură cu premierea sportivilor în România, mi-am dorit să am o evidență cât mai clară a situației, pentru că am văzut că sunt foarte multe întârzieri la acest capitol. Vă spun sincer că mi-aş fi dorit să găsesc aceste lucrul pe site-ul Ministerului, nu să aștept două zile pentru a avea această situație.

Deci, încă odată subliniez, premierea sportivilor - prioritate zero, este un lucru care îl motivează pe fiecare în cariera lui, promptitudine din partea ministerului și transparență totală. Am să analizez și hotărârea de guvern care reglementează acest lucru, ca să stabilim și cuantumul sau să-l actualizăm și să vedem, vă spun sincer, și cât de relevante sunt competițiile în care acești oameni merg, pentru că am văzut că sunt sume similare, iar competițiile, din păcate, sunt diferite ca pondere în activitatea sportivă. Rețineți acest lucru și trăgeţi-mă de mânecă, dacă nu se va întâmpla rapid chestiunea aceasta.

Reporter: Aş vrea să ne întoarcem puţin la buget, pentru că avem solicitarea celor de la Sindicatul Național Sport și Tineret care cere guvernului să aloce 1% din PIB pentru acest minister. Credeți, domnule prim-ministru, că se poate aloca 1% din PIB pentru Ministerul Tineretului și Sportului?

Ludovic Orban: Vă spun aşa, deci 6% la educație, 4% la sănătate - cererile vi le spun aşa! - 1% la cercetare, 1% la sport, 6% pentru infrastructură, deci ajungem la 20 şi ceva la sută alocările. Or, eu trebuie să vă spun, cheltuielile obligatorii, nu cheltuielile care /.../, adică: salarii, pensii - cheltuielile obligatorii reprezintă peste 20% din PIB în condițiile în care bugetul reprezintă.., după execuția bugetară pe primele nouă luni, noi colectăm mai puțin de 27% din PIB, venituri la bugetul de stat. Sigur, am spus că vom aloca mai mult ţinând cont de faptul că e un an olimpic și nu vă pot da un procent din PIB, nu intru în campionatul ăsta de a garanta procente din PIB. Mai aveți întrebări? Dacă nu mă întrebați, m-am întâlnit ieri cu Gică Popescu, pe care l-am găsit consilier onorific al primului ministru, şi care mi-a explicat cu ce se ocupă, că e un fel de un CEO pe implementarea proiectelor necesare pentru Campionatul European de Fotbal și am luat decizia să continui colaborarea cu Gică Popescu. Evident, n-are culoare politică, s-a implicat în proiectul acesta pentru că trebuia cineva care, să zic, venea un pic din exteriorul administrației să împingă lucrurile înainte și să le vadă dintr-o perspectivă. Eu am rămas foarte plăcut surprins că a început să cunoască foarte multe detalii tehnice, chestiuni de contractare, de stadiu de lucrări și, ca atare, vom continua colaborarea. Sigur, președintele Comitetului interministerial, din ce am înțeles, este ministrul tineretului și sportului. Sunt convins că împreună vom pregăti toate lucrurile pentru Campionatul European.

Reporter: În această idee eram și noi curioși că este o problemă stringentă în privința Campionatului European cu aceste stadioane, se tergiversează, se lungește. Ce mai puteți repara, să fie cât mai multe gata la timp? Dacă știți stadiul în care se află Giulești...

Ludovic Orban: Deci, este posibil, evident nu toate patru stadioane, că la stadionul Dinamo nu este reglementată situația juridică. Sunt trei stadioane: Rapid, Ghencea și stadionul de la Arcul de Triumf, care sunt realizabile. Din discuțiile pe care le-am avut este posibil ca la momentul derulării Campionatului cel puțin două să fie în stare de funcțiune, nu finalizate integral, dar cu tot ceea ce ține - terenuri de joc, vestiarele. Sigur, cu calea ferată - deși aia nu e o condiție intrinsecă - este un mic blocaj, pe care sunt convins că îl vom depăși. De asemenea, este proiectul celor 400 de baze sportive aferent, care, de asemenea, este un proiect care se va derula și care este finanțat. Cred că, dintre investiții, asta rămâne problema, cu investiția de la stadionul Dinamo. Am văzut că mai există discuții, că galeria rapidiştilor e supărată că sunt 4.000 de locuri în minus. Așa a gândit proiectantul. Acum, nu pot să mă apuc să schimb proiectul la jumătatea drumului ca să mai pun 4.000. Oricum, dacă o să ajungă în Liga I și vor juca în Cupele Europene, că numai atunci a fost numărul maxim de.. sau la derby-uri, or să folosească Stadionul Național.

Reporter: În ideea în care oricum ne-am angajat de a fi gata și atunci, asta spun, măcar dumneavoastră puteți să salvați imaginea...

Ludovic Orban: Din perspectiva noastră, noi am semnat contractele, din perspectiva noastră, noi vom asigura tot ce are nevoie constructorul pentru a-și finaliza lucrările la termen.

Reporter: Domnule prim-ministru... Nu, eu vreau să vă rog ceva, atât şi închei. Domnule prim-ministru, domnule ministru, domnule vicepremier, rugămintea mea este, dacă tot v-aţi gândit la o strategie pe termen lung, ceea ce este extraordinar, aș vrea să vă gândiți foarte mult la reorganizarea sistemului național sportiv cu baza în școală, pentru că sportul școlar și universitar, din păcate, care ar trebui să fie puntea de lansare spre sportul de performanță, este inert. Avem 3 milioane de elevi, avem 500 de mii de studenți și, din păcate, în jurul de 250 de mii de sportivi legitimați în România, din care 13 mii de elevi și 1.000 de studenți sportivi. Dacă anul acesta lansați o strategie, un plan de dezvoltare cu măsuri pe termen lung, gândiţi-vă că vom putea avea sport universitar cam în 8-12 ani, începând din anul acesta. Pentru că necesită timp, investiții și în acest caz Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar are și o strategie. Vă rog foarte mult să luați în considerare această idee. Vă mulțumesc.

Ionuţ Stroe: Nu trebuie să mă rugaţi, pentru că, până la urmă, segmentul de populație căreia noi ne adresăm, ca minister, este cel tânăr, cel încadrat în forme de învățământ. Aici parteneriatul cu Ministerul Educației este vital, pentru a avea competiții sportive, pentru a înregimenta cât mai mulți copii, cât mai mulți tineri din școală, din liceu, din universitate în activitatea sportivă. Evident, curricula pe care o stabilește Ministerul Educației trebuie să fie una care să includă și să pună sportul acolo unde trebuie și, doi la mână, modul în care vom organiza și le vom da acestor tineri posibilități de a intra în competiție, de a se organiza, am dat exemplu, în momentul audierilor, campionatelor universitare, campionatelor școlare din alte țări, este o chestiune pe care și noi trebuie să o aducem. Până la urmă, încă o dată o spun, în privința sportului de masă şi în ceea ce priveşte populația tânără, pentru orice tânăr cred că sportul este parte a vieții sociale, contribuie enorm atât la formarea lui, atât la educarea lui și, bineînțeles, și la chestiunea de sănătate, dar, mai ales, poate sportul de masă să ne ofere și ce spuneaţi dumneavoastră, baza de selecție pentru viitor. Evident că nu trebuia să mă rugați, ci este o chestie extrem de importantă pe agenda mea. Este o responsabilitate până la urmă, o obligație. Mulțumim. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe