Actualitate

Joi, 19 Septembrie

Participarea premierului Viorica Dăncilă la recepția organizată cu prilejul Zilei Naționale a Republicii Populare Chineze

Galerie foto

 

Discursul prim-ministrului Viorica Dăncilă, cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Populare Chineze

[Check against delivery]

Excelența Voastră, Doamnă Ambasador,

Distinși membri ai Guvernului României și ai Corpului Diplomatic Străin acreditat la București,

Doamnelor și domnilor,

Este o onoare pentru mine să fiu alături de dumneavoastră în această seară, pentru a celebra un moment deosebit pentru Republica Populară Chineză, aniversarea a 70 de ani de la proclamarea republicii populare. În numele Guvernului României, vă adresez calde felicitări, urări de prosperitate și succes, și gânduri de apreciere și prietenie pentru poporul chinez.

Anul acesta are o însemnătate specială pentru relațiile politico-diplomatice dintre România și Republica Populară Chineză: aniversăm 70 de ani de relații diplomatice între cele două state și 15 ani de la semnarea Declarației Comune privind stabilirea unui Parteneriat Amplu de Prietenie și Cooperare.

România a fost cea de-a treia țară care a recunoscut proclamarea Republicii Populare Chineze, la 5 octombrie 1949, afirmând, prin acest gest politic, dorința fermă de a coopera în spiritul respectului și încrederii reciproce.

Cele șapte decenii de relații politico-diplomatice neîntrerupte, clădite cu răbdare și perseverență, au cunoscut o dezvoltare permanentă. 

Numeroasele schimburi de vizite și contacte politice la toate nivelurile, proiectele de cooperare sectorială în domenii de interes, precum și cooperarea foarte bună în cadrul formatelor multilaterale, demonstrează prietenia și respectul reciproc dintre țările și popoarele noastre.

Amintesc cu plăcere întrevederile de substanță pe care le-am avut în ultimii doi ani cu Premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, domnul Li Keqiang, în marja Summit-urilor Șefilor de Guvern din statele formatului de cooperare Europa Centrală și de Est-Republica Populară Chineză (formatul 17+1), la Sofia, în iulie 2018 și la Dubrovnik, în aprilie 2019.

Republica Populară Chineză rămâne cel mai mare partener comercial al României din Asia și unul din cei mai importanți parteneri comerciali ai țării noastre. Ne dorim atingerea unui echilibru dinamic între volumul exporturilor și cel al importurilor.

În acest context, apreciez organizarea de către Republica Populară Chineză a unor importante târguri și expoziții internaționale, evenimente care încurajează creșterea importurilor de mărfuri din state prietene ale Republicii Populare Chineze, dar mai ales impulsionarea contactelor directe între reprezentanții mediilor de afaceri din cele două state.

Dorim să fructificăm această atenție constantă pe care investitorii chinezi au acordat-o pieței românești, și asigur reprezentanții mediului de afaceri chinez din România că suntem dornici să continuăm dialogul nostru pe proiecte economice și cooperări sectoriale reciproc avantajoase.

Schimburile inter-umane, de afaceri, turistice, culturale, pe linie de tineret, pe linie academică, dintre România și Republica Populară Chineză, constituie un pilon esențial pentru aprofundarea relațiilor bilaterale foarte importante pentru România.

În mandatul României la Președinția Consiliului Uniunii Europene am adus o contribuție semnificativă la dezvoltarea dialogului și cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic Cuprinzător Uniunea Europeană – Republica Populară Chineză.

Vă asigur că puteți conta pe sprijinul României pentru consolidarea și aprofundarea acestui parteneriat strategic important nu numai pentru Europa și Asia, ci și pentru întreaga lume, îndeosebi din perspectiva implementării Strategiei Uniunii Europene privind Conectivitatea Europa-Asia și avansarea cooperării în cadrul Platformei de Conectivitate Uniunea Europeană – Republica Populară Chineză.

Totodată, doresc să reiterez interesul României pentru valorificarea oportunităților de cooperare pragmatică deschise de formatul 17+1, în beneficiul și pentru bunăstarea popoarelor din cele două regiuni.

Sunt încrezătoare că împreună vom putea construi mai departe colaborarea româno-chineză, pe baze pragmatice și în același spirit de deschidere ce a stat la baza relațiilor tradiționale de prietenie și cooperare dintre statele noastre.

Încă o dată, urez poporului chinez pace, prosperitate și progres!

Vă mulțumesc! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe