Actualitate

Miercuri, 28 Septembrie

Premierul Dacian Cioloș a participat la recepția organizată cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Populare Chineze

Galerie foto

 

Dacian Cioloş: Excelenţa voastră, domnule ambasador, domnule președinte al Camerei Deputaților, doamnelor şi domnilor, permiteți-mi în primul rând să transmit în numele Guvernului României salutul şi felicitările conducerii Republicii Populare Chineze şi întregului popor chinez cu ocazia aniversării a 67 de ani de la constituirea Republicii Populare Chineze şi să vă asigur în continuare de toată prietenia şi afecțiunea noastră pentru demersurile pe care le întreprindeți pentru dezvoltarea economică, socială a Chinei. România este un partener tradițional cu o relație veche şi consistentă cu Republica Populară Chineză. Pe această tradiție am construit proiecte importante în aceste ultime decenii şi România dorește în continuare să construiască şi să clădească pe acest parteneriat tradițional o relație şi mai intensă în anii care vin. Construim această relație în primul rând pe o cunoaștere reciprocă foarte bună între popoarele noastre şi pe o încredere reciprocă. Aşa cum a menţionat şi domnul ambasador, în China găsim mulți prieteni chinezi care vorbesc limba română. Am avut ocazia personal să constat acest lucru cu ocazia mai multor vizite pe care le-am efectuat în ultimii ani în diferite calități, aşa cum constat că limba chineză continuă să se învețe şi în România şi sunt convins că în anii care vin generația tânără va fi din ce în ce mai interesată să învețe limba chineză, nu doar datorită bogăției culturale a tradițiilor chineze, dar şi pentru faptul că China este un actor economic şi global din ce în ce mai important la nivel internaţional.

România poate să contribuie în momentul de faţă nu doar la întărirea relațiilor dintre poporul chinez şi poporul român, dar în calitatea sa de stat membru al UE, România, pornind de la această relaţie veche, tradițională cu China poate să contribuie cu siguranţă şi la întărirea relației dintre China şi Uniunea Europeană. Atât China cât şi UE sunt doi actori cu potențial de dezvoltare economică important la nivel internaţional şi cu un potențial important de dezvoltare a relațiilor economice şi relațiilor comerciale care cu siguranţă nu sunt folosite la întregul lor potențial în momentul de faţă.

Şi doresc să vă asigur, aici, de faptul că şi guvernul pe care îl conduc dorește să continue valorificarea cadrului de cooperare între statele din Europa de Est şi Republica Populară Chineză, acel format 16+1 şi în spiritul predictibilității şi continuității proiectelor care au fost începute. Pentru că cred că aici avem multe lucruri de făcut în continuare pentru a ne asigura că proiecte pe care le începem suntem în măsură să le ducem la bun sfârșit în acest spirit al continuității şi predictibilității relației noastre de cooperare. Guvernul pe care îl conduc a ales să continue proiectele care au fost începute de guvernul precedent şi să progresăm în discuții atât pe proiectele economice pe care le-aţi menționat şi dumneavoastră, dintre care unele se apropie de faza finală a concluzionării, dar şi pe proiecte de cooperare culturală sau de cooperare în domeniul educaţiei şi formării unde la fel avem un potențial important.

China şi România au relații apropiate şi colaborează foarte bine şi în instanțele internaționale şi cred că şi în acest domeniu putem să valorificăm mai bine cunoașterea reciprocă pe care o avem. Proiectul noilor drumuri ale mătăsii şi acest mecanism de cooperare între China şi Europa Centrală şi de Est sunt convins că poate să contribuie şi la accelerarea dezvoltării schimburilor comerciale şi economice între România şi China. România poate să fie o poartă de intrare pentru produse chinezești în UE şi sunt convins că avem încă şi noi pe partea noastră multe de făcut pentru a valorifica potențialul pe care piața chineză îl oferă produselor românești. Aţi dat, domnule ambasador, câteva exemple în câteva domenii în care în ultimii ani relațiile noastre comerciale s-au dezvoltat. Aş dori să semnalez aici mai ales domeniul agricol şi agro-alimentar, unde lucrurile au progresat foarte bine. Doresc să vă mulţumesc pentru această deschidere şi sper eu să putem valorifica în continuare acest potențial. România şi-a exprimat totodată disponibilitatea de a adera la Banca Asiatică pentru Investiţii în infrastructură pentru că considerăm că putem folosi mai bine acest instrument de investiţii pentru a dezvolta proiecte noi, pentru a finaliza proiecte care sunt începute şi pentru a dezvolta proiecte noi de investiţii, inclusiv în România. Doresc, totodată, să vă anunţ că suntem într-o fază finală de operaționalizare a Centrului de dialog şi cooperare în domeniul energiei, unul din proiectele care a fost stabilit în cadrul acestui format 16+1 şi domeniul în care România s-a angajat să găzduiască, să organizeze şi să găzduiască acest centru de dialog, de cooperare în domeniul energiei ţinând cont şi de potenţialul pe care îl avem în cooperarea energetică între România şi China. Acest centru care va avea sediul la București va fi operaționalizat în cel mai scurt timp. Doresc să vă mulţumesc domnule ambasador şi dumneavoastră personal pentru eforturile pe care le depuneți pentru a dezvolta şi mai mult relațiile dintre China şi România şi încă o dată să transmit gratitudinea şi salutul guvernului României poporului chinez cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale. Mulţumesc. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe