Actualitate

Marți, 21 Ianuarie

Premierul Victor Ponta a fost invitatul emisiunii "Bună seara, România!", la B1 TV

Realizator: Mădălina Puşcalău - "Bună seara, România!", o ediţie specială în această seară. Avem un invitat special, cu care vom vorbi imediat. [...] Mergem spre subiectul principal al acestei ediţii speciale. Vă spuneam că avem un invitat special. Alături de mine, în platou, premierul României, dl Victor Ponta. Bună seara, dle prim-ministru! Mulţumesc pentru prezenţă.

Victor Ponta: Bună seara, doamnă! Îmi cer scuze de scurta întârziere, dar, ca şi dvs., am încercat să aflu de la cei doi miniştri, dl Stroe, dl Duşa, şi de la dl Arafat care este situaţia. Din păcate, este o situaţie extrem de dificilă. Însă sper ca toate forţele care sunt concentrate acolo, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Armată, Poliţie, să reuşească să îi găsească la timp pe supravieţuitori.

Realizator: Dar care este problema? Puteţi să ne daţi mai multe date despre ce v-au spus miniştrii, pentru că asta încercam şi noi, să punem cap la cap informaţiile.

Victor Ponta: Problema a fost în primul rând de localizare. Din fericire, unul dintre pasagerii răniţi avea un telefon mobil şi, pe baza telefonului mobil, s-a reuşit cu aproximaţie, nu aşa la milimetru, dar s-a reuşit identificarea zonei. Problema este că este undeva într-o zonă muntoasă, fără acces în mod obişnuit, este noapte, ceaţă, nici nu se pune problema, s-a încercat, evident, trimiterea unui elicopter, dar se putea întâmpla o nenorocire şi mai mare.

Realizator: Corect.

Victor Ponta: Şi oricum nu puteau să îi ajute pe cei de acolo. Vă pot doar garanta, repet, că absolut toate forţele disponibile sunt acolo şi ideea principală este de a se ajunge la timp. Sunt toţi în viaţă, în urma relatărilor persoanei, spunea dl Arafat. Însă sunt răniţi foarte grav şi vremea este foarte rea. Să sperăm că totul se... Însă vom şti în mod sigur de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă când sunt lucruri...

Realizator: În momentul acesta în care aţi avut dialogul cu reprezentanţii guvernului, aveţi informaţii că s-a ajuns la persoanele respective? Pentru că noi tot încercăm să aflăm informaţii de la autorităţi. Înţeleg că sunt şi primarii implicaţi în acţiunea de acolo, primarii din zonă, că este şi o zonă aflată...

Victor Ponta: Sunt toţi cei care cunosc zona cât de cât. Dar este noapte, pe munte, şi este greu să spui că într-adevăr este cineva care cunoaşte fiecare copac şi fiecare vale.

Realizator: Mai am o întrebare în legătură cu acest subiect şi apoi mergem mai departe.

Victor Ponta: Îmi pare rău, vă pot spune doar ceea ce mi-au spus şi mie reprezentanţii instituţiilor. Vroiam doar să vă asigur, repet, deja sunt sute de oameni care participă şi sunt absolut toate mijloacele tehnice disponibile, în sensul de maşini, oameni, pentru că de zburat nu se poate zbura.

Realizator: O singură întrebare. În acest moment există clar informaţia că nu a fost întârziată procedura din cauza, nu ştiu, vreunor situaţii care...

Victor Ponta: Dimpotrivă.

Realizator:  ... ţin de administrativ.

Victor Ponta: Dimpotrivă, şansa cea mare este că unul dintre pasageri a avut, nu ştiu dacă ar mai avea acum, telefonul mobil încă funcţional şi pe acel telefon mobil nu doar că a comunicat despre situaţia victimelor, dar acel telefon funcţionând a putut să fie localizată zona de către mijloacele tehnice ale instituţiilor publice, adică s-a contactat şi Armata, şi SRI-ul, şi STS-ul, toată lumea, în aşa fel încât, pe baza acelui telefon mobil, să se... Altfel, vă daţi seama, era, practic, imposibil în cursul nopţii, într-un munte, să găseşti pe cineva.

Realizator: Incidentul s-a petrecut undeva pe la ora 16:00 şi câteva minute. Înţeleg că a fost un apel telefonic dat medicilor de acolo de la Elias. Doctorul Calu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, este cel care a dat acest telefon.

Victor Ponta: Nu ştiu mai multe detalii.

Realizator: Şi mai e totuşi o informaţie, Raed Arafat este implicat în această acţiune?

Victor Ponta: Nu este în ţară. Am vorbit cu domnia sa, a vorbit cu cei de la SMURD, însă sunt toate forțele disponibile.

Realizator: Nu coordonează domnul Raed Arafat această operaţiune?

Victor Ponta: Nu este în acest moment în ţară. Este, dacă nu mă înşel, este şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, care coordonează direct această operaţiune de salvare. Asta e tot ce ştiu eu să vă spun însă...

Realizator: Vom ţine legătura şi cu corespondenţii dacă vor mai fi informaţii în timpul acestei ediţii și vom interveni cu date de acolo.

Victor Ponta: Sigur, sper să primesc şi eu în acelaşi timp.

Realizator: Şi să vedem poate şi imagini pentru că echipele noastre se deplasează în zona aceea - ne-au confirmat că este o zonă greu accesibilă, tocmai asta e problema, e şi ceaţă, sunt tot felul de condiţii care îngreunează această situaţie. Haideţi să trecem la alte subiecte. Sunt foarte multe subiecte pe agendă, mai ales că...

Victor Ponta: În primul rând,  La mulţi ani! Nu ne-am văzut anul acesta. Vă mulţumesc de invitaţie!

Realizator: Primul subiect: justiţia, pentru că s-a discutat foarte mult despre cum unii politicieni fac comentarii în zona aceasta şi poate că nu ar trebui. Chiar dvs. aţi fost vizat de foarte multe critici. Aş porni de la o declaraţie pe care a făcut-o consilierul dvs. onorific, György Frunda, chiar astăzi. Spune domnul Frunda: "Primul-ministru are dreptul de a critica justiţia". Domnule prim-ministru, aveţi dreptul de a critica justiţia?

Victor Ponta: În primul rând, domnul Frunda e un om foarte liber, n-are niciun raport de obligaţii cu mine, ba chiar m-a ajutat foarte mult în ceea ce priveşte zona de minorităţi şi de respectare a drepturilor omului şi o autoritate pe care o recunosc. În al doilea rând, evident, în înţelesul poate al meu sau poate al oamenilor obişnuiţi, nu poţi să influenţezi nimic după ce o decizie s-a dat. Eu am făcut un anumit comentariu strict politic, pe care, vă daţi seama, că în sinea mea îl cred în continuare valabil, că Traian Băsescu şi Adrian Năstase sunt doi adversari politici - şi sunt şi acum doi adversari politici - restul, am luat act de decizia CSM şi sunt convins că vor fi la fel de duri şi când, poate, preşedintele va comenta - că şi dânsul a comentat de multe ori, justiţia nu a fost niciodată... nu s-a supărat nimeni...

Realizator: Credeţi că şi acolo e un soi de partizanat politic sau de ce?

Victor Ponta: O să vedem cu prima ocazie.

Realizator: Prima ocazie când va fi o plângere împotriva lui Traian Băsescu, pentru declaraţiile pe care le face? Intenţionaţi dvs. să faceţi un demers de genul acesta?

Victor Ponta: Nu. Eu recunosc că am lucruri mult mai importante de făcut decât să depun plângeri împotriva domnului Băsescu.

Realizator: Dar n-am adus în discuţie întâmplător declaraţia lui György Frunda, pentru că consilierul dvs. a mai făcut o declaraţie acum câteva zile, cred că vă amintiţi declaraţia asta şi au fost foarte multe comentarii negative în presă, referitoare la vizita doamnei Nuland.

Victor Ponta: Depinde în care presă.

Realizator: Nu împărţiţi presa acum.

Victor Ponta: În presa dvs.

Realizator: Nu e presa mea şi nu...

Victor Ponta: Nu, zic în presa domnului Băsescu. Am auzit... Presa, în general, mă bucur foarte tare că foarte rar presa e unanimă, că ar fi ca pe vremea comuniştilor, unii spun ceva, alţii spun altceva. Cred că singura unanimitate pe care am văzut-o în ultima perioadă este legată de declaraţiile unui coleg al dvs. la adresa cetăţenilor moldoveni - acolo am avut impresia că toată lumea a spus că aşa ceva e inacceptabil. Parcă şi dvs...

Realizator: Vă referiţi la Radu Banciu. Dacă aveţi un mesaj pentru el...

Victor Ponta: Nu, am văzut nişte declaraţii... N-am eu un mesaj, n-are nevoie de mesajele mele. Am văzut că presa, cred că şi dvs. de la B1 l-aţi criticat pentru faptul că nu poţi să vorbeşti despre cei din Moldova că toţi sunt, nu ştiu, cerşetori, prostituate ş.a.m.d.. Mi se pare un lucru cu totul şi cu totul inacceptabil. Şi acolo am văzut presa având o opinie comună. Sunt convins că şi domnul Turcescu l-a criticat, şi ceilalţi. În rest, în general, presa are opinii de dreapta, de stânga, contra, pro.

Realizator: Da, revenim la declaraţiile consilierului dvs.

Victor Ponta: De-aia ziceam că unii l-au criticat, alții l-au lăudat, dar declaraţiile...

Realizator: Nu ştiu cine ar putea să-l laude pe domnul Frunda în contextul acesta şi, dacă îmi permiteţi, să dau citatul: "Mi se pare puţin cu un aer de superioritate, ca şi cum ar vorbi dirigintele cu elevii. Arată o anumită superioritate a Unchiului Sam. Nu e România o colonie şi refuz această idee că vine să inspecteze în România nivelul sau stadiul drepturilor omului, statului de drept şi democraţiei". Este reprezentativă şi pentru cum gândiţi dvs., domnule prim-ministru?

Victor Ponta: În realitate, eu am obiceiul să gândesc cu mintea mea. M-a ajutat de multe ori în viaţă decât pur şi simplu să repet ce gândesc alţii. În realitate, s-a dovedit foarte clar că vizita, altfel foarte bună a doamnei secretar de stat Nuland pe probleme de colaborare, cooperare între România şi SUA, chiar a fost o vizită absolut în regulă. După aceea, bătălia noastră politică, că a ieşit preşedintele să ne spună el de fapt. Eu am văzut un singur lucru şi doar pe acela mă bazez, am văzut conferinţa de presă susţinută de doamna Nuland și ministrul de externe, domnul Corlăţean, care mi s-a părut extrem de echilibrată şi de normală şi niciun motiv de supărare.

Realizator: Dar a mai fost o conferinţă de presă...

Victor Ponta: Aia a fost o întâlnire cu nişte aleşi.

Realizator: A fost televizată, transmisă în direct, şi acolo un semn de întrebare.

Victor Ponta: Aţi avut dumneavoastră exclusivitate, B 1, felicitări!

Realizator: Nu a fost chiar exclusivitate, a fost un site care a transmis în direct pentru toată lumea semnalul de la acea întâlnire.

Victor Ponta: Aceea n-am văzut-o.

Realizator: Vă dau eu un citat din declaraţiile doamnei Nuland: "Este îngrijorător că sunt atacuri la adresa independenţei justiţiei, când politicienii din orice partid decid să provoace independenţa justiţiei, că politicul nu trebuie să comenteze deciziile justiţiei şi că este importantă lupta anticorupţie".

Victor Ponta: Sunt cu totul de acord cu ceea ce a zis.

Realizator: Sunteţi unul dintre politicienii care, din când în când, mai atacă deciziile justiţiei?

Victor Ponta: Nu.

Realizator: Pentru că ne întoarcem la declaraţia pe care aţi făcut-o în legătură cu Adrian Năstase.

Victor Ponta: Nu, după ce se dau decizii, am făcut şi o să fac în continuare comentarii politice. N-am vorbit de niciun judecător, n-am vorbit de niciun procuror; am vorbit de Traian Băsescu, care, din câte ştiu eu, nu e nici judecător, nici procuror. În rest, comentariile domnului preşedinte, care zice: "Cheile justiţiei sunt la mine"... cred că sunt tot declaraţii politice, pentru că, în realitate, n-are el chiar chei... îl ascultă toată lumea în genunchi. Cred că tot declaraţii politice... Eu nu cred că, uite, justiţia n-a mai fost independentă că a zis domnul Băsescu că sunt cheile la el. Deci, declaraţiile politice atâta timp cât nu privesc cauze în curs şi atâta timp cât nu influenţează, nu sună niciun politician... eu cred că nici comentariile jurnaliştilor nu influenţează justiţia, pentru că dacă ar fi aşa..., numai ce am văzut astăzi, legat de diverse procese, pe la dumneavoastră, să-l condamne pe Dragnea, să-l condamne pe Constantinescu, pe toţi... Eu nu cred că o să-i condamne că a zis B 1.

Realizator: Presupun că nu e vorba despre nişte comentarii făcute de jurnalişti.

Victor Ponta: Jurnalişti...

Realizator: Nu cred că a cerut cineva condamnarea lui...

Victor Ponta: Ba da, s-a întâmplat.

Realizator: ... Fenechiu sau lui...

Victor Ponta: Sunt jurnalişti care au cerut, dar eu cred că justiţia judecă fără să se uite la televizor.

Realizator: Dar dacă tot vorbiţi de presă şi vorbiţi despre...

Victor Ponta: Eu cred într-o normalitate şi, repet, trebuie făcute lucrurile aşa cum sunt normale.

Realizator: Dacă tot vorbim despre presă şi e bine că am adus în discuţie punctul acesta ...

Victor Ponta: Nu, nu, eu vorbeam despre politică.

Realizator: Şi despre politică, şi despre presă, pentru că şi dumneavoastră aţi spus că, poate, sunt influenţe în toate zonele media...

Victor Ponta: Nu, sunt declaraţii.

Realizator: Declaraţii, bun...

Victor Ponta: Tocmai asta încerc să spun, sunt declaraţii.

Realizator: Dar vă place ce se întâmplă într-o altă zonă media, dacă tot vorbim aici de B 1 TV - Antena 3? Nu aţi avut o relaţie foarte bună...

Victor Ponta: Da, mie îmi place Antena 3, recunosc.

Realizator: Nu aţi avut o relaţie foarte bună cu acest post de televiziune. Îmi amintesc o perioadă în care un ...

Victor Ponta: Cu dumneavoastră nu am relaţie foarte bună.

Realizator: Nu, la noi nu cred că v-a ameninţat nimeni că intră peste dumneavoastră în birou şi... nu mai vreau să mai repet ce spunea acel realizator de televiziune, dar, ştiţi, acolo se desfăşoară o campanie de atac îndreptată asupra unor colegi de presă; cred că sunteţi familiarizat cu asta.

Victor Ponta: Nu atât de mult.

Realizator: Ei, dacă vă place, vă uitaţi.

Victor Ponta: Dincolo de faptul că... nu am timp să mă uit la televizor foarte mult... Dincolo de faptul că, cu riscul să vă supăr şi nu mi-aş dori acest lucru, da, eu am o părere bună despre Mihai Gădea şi despre alţi jurnalişti, şi unii şi de aici... şi despre dumneavoastră, că de-aia vin la B 1 şi la alte posturi de televiziune, dar astea sunt păreri personale. Nu am şi nu ar fi bine ca eu, ca prim-ministru şi ca om politic, să-mi dau cu părerea despre presă. Nu-mi dau cu părerea nici despre B 1, nici despre Antena 3... Am o părere bună, strict personală, despre nişte jurnalişti şi, uitaţi, după domnul Gădea, v-am nominalizat pe dumneavoastră, dar mai sunt şi alţii.

Realizator: Este foarte bine şi nici nu mă aşteptam să atacaţi un jurnalist. Este foarte bine că apreciaţi /.../

Victor Ponta: Numai preşedintele ţării atacă jurnalişti, aţi văzut, sunt convins că l-aţi criticat, nu se poate acest lucru.

Realizator: Nu intru într-un schimb de replici din acest punct de vedere, dar pur şi simplu vroiam să vă întreb...

Victor Ponta: Ei, v-am prins aşa, un pic...

Realizator: Vreau să vă întreb dacă agreaţi tipul acesta de campanie? Aici nu nominalizăm, nu vorbim despre un jurnalist sau altul, pentru că aveţi posibilitatea să apreciaţi orice jurnalist.

Victor Ponta: Dacă se va întâmpla vreodată - sper să nu se întâmple, nu exclud că, totuşi, suntem oameni - dacă se va întâmpla vreodată să-mi pierd cumpătul atât de tare, să mă lase nervii aşa, pe înţelesul oamenilor, şi să mă apuc să mă răstesc la un jurnalist, cum s-a răstit preşedintele, vineri – că, slavă Domnului!, primesc şi eu întrebări şi de la colegii dumneavoastră, şi de la alţii, care, sigur, nu sunt plăcute -, evident că imediat mi-aş cere scuze. Vă spun ce aş face eu ca om politic. În rest, ce fac jurnaliştii... asta deja e... nu sunt eu cel pus să vă judec sau să-mi dau cu părerea.

Realizator: Dar credeţi că sunt doar răfuieli între jurnalişti, nu e niciun fel de campanie comandată sau...?

Victor Ponta: Cred că sunt răfuieli între oameni politici şi jurnalişti şi cred că din aceste răfuieli are de pierdut omul politic. Cum ar fi, acum, să nu-mi placă o întrebare a dumneavoastră, să încep să zic de domnul Oancea sau mai ştiu eu de cine...? Cred că ar fi o mare greşeală din partea mea şi ar trebui să-mi cer scuze imediat. Probabil că şi preşedintele, când se întoarce din Israel, îşi va cere scuze faţă de cei de la Antena.

Realizator: Sperăm, totuşi, că veţi urmări Antena 3 şi în serile în care sunt aceste discuţii care îi vizează pe unii dintre colegii noştri...

Victor Ponta: Ştiţi, cu urmăritul se ocupă altcineva, eu nu mă ocup cu urmăritul.

Realizator: Televizorul... post de televiziune... Bun. Şi probabil că veţi reveni cu o declaraţie în contextul în care veţi simţi că acele lucruri nu sunt normale într-o ţară normală.

Victor Ponta: Despre presă pot să vă spun un singur lucru care ţine de activitatea mea. Am văzut nu doar într-o parte a presei sau în partea cealaltă a presei, pro, contra sau ce este ea...Am văzut chiar şi în atitudini ale unor organizaţii europene că există un articol în noul Cod Penal, articolul 278, care ar putea afecta libertatea presei. Având în vedere că noul Cod Penal - am văzut astăzi o prostie, tot pe la dumneavoastră, am văzut-o, că nu intră Codul Penal în vigoare. Intră la 1 februarie. În MCV este important.

Realizator: Modificările poate, cele care au picat la Curtea Constituţională.

Victor Ponta: Acelea nu mai intră deloc, doar au fost declarate neconstituţionale.

Realizator: Exact.

Victor Ponta: Nu, zicea cineva pe la dumneavoastră, un domn.

Realizator: Deci, ne urmăriţi foarte mult.

Victor Ponta: Cineva l-a luat în serios şi m-a întrebat: domnule, a zis nea acesta, cum îl cheamă, că nu intră Codul Penal în vigoare la 1 februarie. Şi i-am zis: este o prostie, nu îl mai ascultaţi. Intră la 1 februarie. Ceea ce priveşte activitatea mea faţă de presă, este dacă acel articol 278 într-adevăr poate să afecteze independenţa presei, vă garantez că voi susţine, şi eu, şi toţi parlamentarii USL, sunt convins, şi cei de la PDL sau de la UDMR, eliminarea acelui articol, pentru că sunt de părerea unui preşedinte american, de acum vreo 200 de ani, că mai bine să existaţi să ne criticaţi, decât să nu existaţi deloc. Deci, asta priveşte relaţia mea cu presa. În rest, ce spune un jurnalist... La fel, mi-am permis să spun un lucru care ţine de lege, nu am nicio problemă de critică, de plăcere sau de neplăcere, cu vreun jurnalist. Dar să spui pe un post că toţi moldovenii sunt cerşetori sau prostituate este un lucru ilegal şi mi se pare anormal. În rest, cine are dreptate şi cine nu are dreptate din presă, aşa cum spuneaţi şi dumneavoastră, nu este treaba omului politic să intervină în chestia asta.

Realizator: Da, revin puţin la subiectul acesta al justiţiei şi modul în care...

Victor Ponta: Ştiţi că o apreciez atât de mult pe doamna Pora, sigur că dacă ar zice cineva că este cerşetoare sau prostituată, aş sprijini-o cu toată.... doar să nu îi zic aici, la B1, Doamne fereşte!

Realizator: Doamne fereşte! Să nu ajungem în zona aceea, pentru că este unul dintre personajele atacate, despre care vorbeam, şi fără motiv.

Victor Ponta: Nu, am făcut o paralelă apropo de un anume limbaj.

Realizator: Haideţi să introducem în discuţie şi un ingredient politic, un persoanj politic, pe domnul Crin Antonescu, în contextul acesta al discuţiei despre justiţiei. Am observat că PNL şi chiar Crin Antonescu au schimbat puţin discursul şi, în contextul în care dumneavoastră vorbeaţi despre un posibil dosar politic, în cazul lui Adrian Năstase, Crin Antonescu spunea că: dincolo de orice bătălie propagandistică, independenţa justiţiei nu se realizează prin critici ale sentinţelor judecătoreşti.

Victor Ponta: Bun, aici evident există întotdeauna un grad de subiectivism, când este vorba de Adrian Năstase, sigur că şi noi, de la PSD. Şi domnul Antonescu, anul trecut, când a criticat justiţia pentru dosarul domnului Fenechiu sau al domnului Silaghi, a făcut-o chiar mai dur decât mine, era subiectiv, pentru că era vorba de doi colegi ai domniei sale. Ideea este ca la un moment dat, eu sunt convins că, de altfel, nici declaraţiile de anul trecut ale domnului Antonescu nu au influenţat justiţia şi se va pronunţa, şi pentru domnul Fenechiu, şi pentru domnul Silaghi, eu nici măcar nu am comentat înainte, am comentat după ce s-a dat hotărârea definitivă şi irevocabilă şi evident că nu putea să schimbe în vreun fel ceea ce am spus eu. Evident că, în măsura în care toţi oamenii politici respectă aceeaşi regulă, problema este că pentru domnul Băsescu nu a fost aceeaşi regulă ca pentru noi. Şi, doi, atâta timp cât lucrurile se pătrează în bătălia politică şi nu intră în justiţie, vă reamintesc faptul, dacă aş fi avut ocazia, le-aş fi reamintit şi celor de la CSM, nu doar că nu am pronunţat niciun nume de judecător sau procuror, nici măcar nu m-am referit la vreun judecător sau la vreun procuror, m-am referit la Traian Băsescu şi al Adrian Năstase, doi oameni politici. Cred că despre oameni politici am voie să vorbesc, Dumnezeule!

Realizator: Nu, dar spunând lucrurile acestea, indicaţi faptul că există nişte judecători care pot să fie influenţaţi din punct de vedere politic.

Victor Ponta: Nu, asta este o speculaţie. Ştiţi, în...

Realizator: Păi, asta spune CSM-ul, domnule prim-ministru. CSM spune că, prin astfel de declaraţii, se afectează independenţa justiţiei şi induc un sentiment de neîncredere. Sentimentul ăsta de neîncredere puteţi să îl excludeţi în momentul în care prim-ministrul unei ţări face un astfel de comentariu?

Victor Ponta: Nu, ideea este următoarea. Mi-aş dori sa fiu eu aşa un guru al naţiei, încât sută la sută toţi românii să se ia după părerile mele. În realitate, neîncrederea oamenilor, românilor în justiţie, conform cercetărilor făcute la nivel european, undeva, dacă nu mă înşel, sub o treime dintre români au încredere în sistemul de justiţie, sigur, mai puţini au încredere în guvern, deci, nu pot eu să influenţez, cred că este o mare problemă a sistemului, aşa cum este şi a sistemului politic, este şi a sistemului de justiţie, de a fi mai credibili. Asta însemnă însă nu doar lucrurile mediatizate, care sunt interesante pentru presa centrală şi pentru noi oamenii politici la nivel central, asta înseamnă, dacă vreţi, fiecare activitate de zi cu zi: cum arată, cum se poartă un judecător sau un procuror în instanţă, cu un om obişnuit, în cât timp se judecă procesele, pentru că un proces care se judecă în şase luni sau un an sau unul care se judecă în 10 ani. În ce măsură, dacă ai bani de avocaţi, câştigi procese, dacă nu ai bani le pierzi. În ce măsură judecătorii, că sunt, şi aici chiar nu cred că se supără cineva că spun, domnule, din 7.000 de judecători şi procurori, o fi unul sau doi care greşesc, şi aceia plătesc. Că oamenii spun: ok, eu când greşesc plătesc. Dacă greşeşte el, dacă sunt achitaţi, dacă câştigă un proces după aceea la CEDO, trebuie să plătească. Ei, astea sunt lucrurile care ţin, nu... V-am spus, mi-ar plăcea să cred aşa că toţi românii se iau numai după ce spun eu.

Realizator: Sunteţi, totuşi, prim-ministru. Mesajul dvs. ajunge peste tot, şi nu mă refer...

Victor Ponta: Cu ajutorul dvs.

Realizator: Cu ajutorul nostru.

Victor Ponta: Vă mulţumesc pentru asta.

Realizator: Şi în cancelarii internaţionale. Şi ştiţi foarte bine că nu sunt reacţii dintre cele mai fericite în momentul în care sunt astfel de declaraţii. Se naşte acel semn de întrebare, că, dle, este statul de drept funcţional, este justiţia independentă? Sau, din nou, politicienii fac jocuri?

Victor Ponta: Dnă, haideţi să ne gândim totuşi, cu tot respectul şi cu toată dragostea pe care o am pentru toate cancelariile, haideţi să ne gândim cum facem ca Ion Vasile dintr-o comună să zică: dle, când am o problemă, chiar mă duc la judecător şi mi-o rezolvă. Cum facem pentru oricine să zică: dle, când sunt bătut, sau violat, sau furat, ştiu sigur că procurorul îl va prinde pe hoţ. Astea sunt lucrurile, sigur şi cazurile mediatizate, dar acelea sunt importante pentru noi şi pentru cei care se uită la televizor, ştiţi foarte bine că până la urmă o minoritate se uită la televiziuni, toate luate la un loc, Antena 3, dvs., RTV şi ceilalţi, marea majoritate nu se uită la televizor, marea majoritate are contact cu justiţia, sau cu sănătatea, sau cu şcoala în mod direct, când are el un proces, când are un copil la şcoală, când are o rudă sau el însuşi care se duce la spital. Aşa încât acolo se formează, de fapt, esenţa încrederii şi a aprecierii, pentru sănătate, pentru educaţie, pentru justiţie, sisteme fundamentale cu care eu mă confrunt, şi este normal, în funcţia de prim-ministru zi de zi, apropo de necesităţi logistice, de modificări legislative, de probleme sindicale, de probleme de sistem. Acolo se formează şi, în tot acest timp, dincolo de ce a mai fost mediatizat aşa pentru deliciul presei, puteţi, şi poate o să aveţi ocazia, să o întrebaţi şi pe preşedinta Înaltei Curţi, şi pe fosta preşedintă a CSM-ului, actualul preşedinte al CSM, pe procurorul general, pe şeful DNA şi şeful DIICOT, vorbesc de oamenii cu funcţii, şeful ANI, da?

Realizator: Da.

Victor Ponta: Că astea sunt instituţiile: Înalta Curte, CSM, Parchet, DIICOT, DNA, ANI. Puteţi să îi întrebaţi dacă, de când sunt prim-ministru, aproape doi ani, a existat vreo problemă din partea guvernului, de sprijin logistic, de sprijin legislativ, de sprijin de funcţionare. Eu cred că o să vă răspundă toţi, nu întâmplător am făcut referire şi la fostul şef al CSM, şi la actualul, şi tocmai din acest punct de vedere sunt absolut convins că şi în Raportul MCV activitatea Ministerului Justiţiei şi, implicit, a Guvernului, că noi nu avem legătură cu justiţia, guvernul, decât prin Ministerul Justiţiei, o să vedeţi că va fi apreciată.

Realizator: Prin Ministerul Justiţiei, da. Bun. Dar, în contextul în care vorbim, cum credeţi că influenţează o declaraţie şi un demers precum cel făcut acum câteva zile de dl Nicuşor Constantinescu? Presupun că sunteţi familiarizat cu scandalul de la Constanţa.

Victor Ponta: Da, dar nu am voie să comentez cazuri aflate pe rol.

Realizator: Nu, nu, nu, nu comentaţi cazuri. Dar puteţi să comentaţi un comunicat de presă făcut public de Consiliul Judeţean Constanţa, prin care se cere Parlamentului României o lege prin care să se desfiinţeze Direcţia Naţională Anticorupţie? Pentru că dacă era un comunicat de presă semnat de dl Nicuşor Constantinescu nu aveam nicio problemă.

Victor Ponta: Doamnă, staţi un pic, hai să stabilim un lucru. Singurul lucru care mi s-ar părea într-adevăr reprobabil ar fi să facă cineva o cerere să desfiinţăm biserica, că cu aia ne-am născut de 2.000 de ani, nu..., restul, ştiţi câte propuneri primim să înfiinţăm, să desfiinţăm, Parlamentul...? Dar de ce? Este mai frumos să desfiinţăm Parlamentul, sau Guvernul, sau televiziunile, sau...

Realizator: Dle prim-ministru nu este un om de pe stradă, este un om care şi-a permis, în numele unei instituţii, să trimită comunicatul. Repet, dacă era un comunicat semnat Nicuşor Constantinescu nu cred că era o problemă.

Victor Ponta: Încă o dată, cred că lucrurile stau în felul următor. Nu am voie să..., şi chiar nu ştiu ce este în dosarul dlui Constantinescu.

Realizator: Contează mai puţin. Nu discutăm despre dosar.

Victor Ponta: Contează altceva foarte mult, că ştiu foarte bine, şi ştiam, despre afecţiunea gravă pe care o are domnia sa şi despre faptul că trebuia să plece din ţară, şi evident că mă bucur că până la urmă l-au lăsat pe om să plece din ţară la tratament, că dacă murea aici nu cred că era o mare fericire. Şi, trei, că trăim într-o ţară democratică, unde fiecare poate să îşi spună părerea, fără să îl omorâţi la televizor. Bună, proastă...

Realizator: Asta dacă Consiliul Judeţean Constanţa este proprietatea dlui Nicuşor Constantinescu. În contextul acesta...

Victor Ponta: Nu, atenţie, dar nu este nici a mea sau a dvs.

Realizator: Păi, nu, dar nu ar fi trebuit să fie o decizie a Consiliului Judeţean Constanţa?

Victor Ponta: Ei sunt aleşi de oameni.

Realizator: Pentru că, la ora la care a fost trimis comunicatul, tare mă tem că nu s-a întrunit şedinţa să decidă să dizolve Parlamentul DNA-ul.

Victor Ponta: Nu cunosc aceste lucruri. Sincer, chiar nu le cunosc. Şi, după cum ştiţi foarte bine, Consiliile Judeţene nu sunt în niciun raport..../ Şi în general, primăriile şi autorităţile locale nu sunt în subordinea guvernului şi nu trebuie să-mi creară mie voie pentru activitatea lor.

Realizator: Şi în punctul acesta PNL s-a detaşat de PSD? Sunt nişte nuanţe care nu pot fi observate. Imediat a apărut o reacţie din partea lui Crin Antonescu.

Victor Ponta: E, dacă totuşi le-aţi observat dvs, înseamnă că n-au fost atât de subtili.

Realizator: Ei, iată! Domnul Crin Antonescu înseamnă că n-a fost extrem de subtil, chiar a vrut să indice faptul că e o strategie nouă a Partidului Naţional Liberal, pentru că a ieşit foarte repede cu o declaraţie şi a spus că speră că şi conducerea PSD dezavuează astfel de comportamente.

Victor Ponta: Păi s-a pronunţat domnul Liviu Dragnea, preşedintele executiv. Sunt convins că aveţi şi declaraţia dânsului.

Realizator: Avem şi declaraţia domnului Dragnea. Deci, a vorbit în numele întregului PSD.

Victor Ponta: Întotdeauna când vorbeşte Liviu Dragnea sigur că vorbeşte în numele partidului, că e preşedinte executiv, e numărul 2 ales de Congres.

Realizator: Evitaţi totuşi să-mi spuneţi dacă sesizaţi vreo schimbare de comportament a PNL în raport cu aceste subiecte, pentru că vorbiţi pe două voci, PNL e acum tăcut, apără statul de drept şi independenţa justiţiei.

Victor Ponta: Cred că şi noi am fost mai tăcuţi, repet, când Crin Antonescu zicea de dosarele Fenechiu şi Silaghi - e o chestiune şi de subiectivism, pe bună dreptate, evident. E normal. Eu cred că până la urmă... bun, fiecare... Am văzut la PDL cumva că se bucurau dacă se mai arestau între ei, lucru pe care nu o să-l înţeleg niciodată. Era o fericire aşa, domne, ştiţi, noi suntem corupţi, ne arestăm între noi. În rest, e normal, există o solidaritate, cum cred că există şi la dvs. V-aţi solidarizat cu un jurnalist de la B1 - e logic.

Realizator: Da. Dar în contextul tuturor lucrurilor pe care le-am discutat până acum, e foarte bine că aţi precizat şi dvs aşteptăm raportul MCV. Mai sunt două zile; miercuri va fi publicat.

Victor Ponta: Am făcut o anumită precizare legată de faptul că dincolo de vorbe, de dezbateri, care sunt interesante, dar ne interesează pe noi, pe oameni nu prea-i interesează ca să... ştiţi cum e cu audienţele. Ceea ce rămâne - şi de aceea v-am dat nişte nume de oameni care nu cred că-i puteţi bănui că sunt prietenii mei neapărat, sunt oameni care mă cunosc, cu care ne respectăm şi atât, dar care conduc toate instituţiile, să zic, menţionate în MCV: Înalta Curte, CSM, ANI, Parchet, DNA, DIICOT. Puteţi să-i întrebaţi oficial dacă de când există acest guvern - vorbesc chiar din mai, iată, se fac doi ani, Dumnezeule! - mai 2012, dacă în ceea ce priveşte logistic, legislativ şi tot ce trebuie să facă guvernul prin Ministerul Justiţiei sau, sigur, finanţe, dacă a existat vreo sincopă de colaborare.

Realizator: Dar raportul MCV, din informaţiile pe care le aveţi, cum va arăta? Pentru că pe surse se vorbeşte despre un raport destul de prost în România.

Victor Ponta: O să vă spun un lucru. Eu ştiu cum arată, normal, pentru că...

Realizator: Păi da. Nu vă întrebam întâmplător.

Victor Ponta: Pentru că, evident, Comisia Europeană a procedat în sfârşit, a fost o perioadă mai ciudată, dar acum a procedat normal şi corect şi le-am mulţumit pentru asta, în sensul că au trimis către Ministerul Justiţiei cu caracter confidenţial o primă formă, s-au făcut observaţii, se va discuta. Eu ştiu un singur lucru despre MCV, că oricum va fi în realitate, fiecare va citi din el că-i place. Dvs o să citiţi că e foarte rău, unii o să citească că e foarte bine, important e un singur lucru: dacă ştim ce avem de făcut în continuare, pentru că să n-ai niciun obiectiv e un lucru foarte rău; să ai nişte lucruri clare a, b, c. Intrarea codurilor penale în vigoare. Şi uite, vă spun încă o dată aici că intră pe 1 februarie. Şi alte lucruri. Şi mai ales dacă reuşim după alegerile europarlamentare, un lucru pe care l-am susţinut tot timpul, a fost un alt subiect discutat şi neclar ce s-a votat în Comisia LIBE de la Parlamentul European. A fost o iniţiativă a socialiştilor liberalilor europeni, pe care PPE, nici măcar doamna Macovei nu a votat-o, aceea de a avea un mecanism, un fel de MCV, dar nu doar pentru România şi Bulgaria, ci pentru toţi 28, în aşa fel încât regula, cum se întâmplă de altfel în alte domenii, regula care trebuie respectată de români trebuie să fie respectată şi de portughezi şi de suedezi şi de greci şi de toată lumea.

Ideea că ai un MCV numai pentru România şi Bulgaria, iată o ţară care a intrat după noi, Croaţia, şi despre care eu nu mă pot pronunţa, dar am văzut că sunt destule lucruri care ţin de funcţionarea justiţiei poate, şi acolo e vorba de lucruri mai grave, de perioada războiului civil, e, toată lumea când are aceleaşi standarde, cum avem la mediu, sau cum avem la drumuri sau cum avem la atâtea alte lucruri, deci noi am susţinut acest lucru, şi cred că e un lucru foarte bun, l-au şi votat parlamentarii noştri în Comisia LIBE. PPE  a votat împotrivă sau s-a abţinut. Doamna Macovei s-a abţinut. Dar n-a votat pentru. Că în România a ajuns că de fapt e o chestie împotriva României - eram nebuni s-o votăm? Dimpotrivă, e pentru România! Deci eu mi doresc ca noua comisie şi noul Parlament European să considere un lucru altfel normal, că nu suntem 26+2, ci suntem 28, care trebuie să respectăm aceleaşi reguli.

Realizator: Este perfect adevărat, dar, până una-alta, lucrăm pe regulile de acum...

Victor Ponta: Da, dar mai e foarte puţin.

Realizator: Nu e normal că se face legătură între aderarea la Spaţiul Schengen şi Raportul MCV, pentru că nu scrie nicăieri că ar fi corect lucrul ăsta.

Victor Ponta: Comisia Europeană, din punctul ăsta de vedere, a fost extrem de corectă şi, de fiecare dată, şi domnul Barroso, şi preşedintele Consiliului, domnul Van Rompuy, şi toţi au spus foarte clar că nu există nicio legătură.

Realizator: Da, dar se face această legătură şi ştiţi foarte bine că Olanda, Germania... Chiar astăzi a fost o declaraţie din zona Germaniei cum că se aşteaptă cu foarte mare interes Raportul MCV şi, atunci, mă întreb...

Victor Ponta: Ei, hai să fim serioşi!

Realizator: ... să spunem "bye, bye aderare la Schengen" până la finalul anului, pentru că îl ascultam pe preşedinte spunând că e un obiectiv...

Victor Ponta: Până se termină anul electoral... Aici, în sfârşit, poate înţelegem că cea mai mare prostie pe care putem s-o facem - şi am făcut-o de destule ori şi unii încă o mai fac, tot felul de indivizi - este să ne dăm cu Schengen-ul în cap unii la alţii. Singura şansă ca România să intre în Schengen este să spunem: "ok, noi, în România, ne luptăm... Băsescu cu Ponta, PDL cu USL, dar când e vorba de Schengen şi de România, suntem toţi uniţi, că merităm". Că, până la urmă, tehnic, au lucrat şi Rus, şi Blaga, şi Stroe, toţi miniştrii de interne sau miniştrii de justiţie... şi predoiu, şi Cazanciuc, şi toţi ceilalţi. Aici, am văzut o schimbare de poziţie, că a fost şi domnul Băsescu şi a zis: "Domnule, să intrăm în Schengen!" Părerea mea este că, până la alegerile pentru Parlamentul European, nu, n-o să intrăm, că e o temă; aţi văzut, în Marea Britanie ce mare temă a fost cum vin românii? Până la urmă, s-a fâsâit, n-a mai venit nimeni. La Parlamentul European ce teme credeţi că vor avea prin unele ţări? Să nu vină... de parcă, fără Schengen, nu sunt oricum români acolo... sunt. Cel mai important lucru - şi aici e meritul şi al României, şi al Comisiei Europene - este faptul că s-au ridicat toate restricţiile la piaţa muncii. E adevărat, arăt buletinul când merg la aeroport, mi se pare total inutil. Dar faptul că românii se pot angaja şi nu mai sunt discriminaţi şi-n Marea Britanie, şi-n Germania, şi-n Olanda e cel mai important lucru şi să nu pierdem, totuşi, o mare realizare a noastră, ca ţară vorbesc.

Realizator: trebuie să luăm o scurtă pauză de publicitate. După publicitate, vreau să vorbim şi despre modificările la Codul Penal şi Legea descentralizării, ambele, ştiţi, că nu au trecut de Curtea Constituţională şi a fost acolo 9 la 0... nu ştiu cum aţi primit... Mi se pare că a fost cam o lovitură şi vreau să vă întreb, cel puţin în contextul Legii descentralizării, cine să fie vinovat?

Victor Ponta: Dar dumneavoastră ştiţi de ce?

Realizator: Păi nu, discutăm după pauza de publicitate.

Victor Ponta: Nu ştiu nici eu; dacă nu aveţi motivarea...

Realizator: Nu s-a dat motivarea, dar 9 la 0 mi se pare cam mult.

Victor Ponta: Păi, poate au dreptate, poate ne spun /.../

Realizator: L-aţi avut acolo şi pe domnul Greblă, care tocmai ce plecase din Parlament.

Victor Ponta: Dar nu trebuie nimeni să voteze doar că e domnul Greblă sau... Atâta timp cât nu ştim ce au zis, mi-e greu să speculez. Poate ştiţi dumneavoastră de ce.

Realizator: Ne întoarcem după scurta pauză de publicitate

Realizator: Ediţie specială "Bună seara, România!". În continuare, în platou, alături de noi este prim-ministrul României, dl Victor Ponta. Dle premier, modificările la Codul Penal au picat la Curtea Constituţională, 9 - 0, legea descentralizării de asemenea. La legea descentralizării cred că povestea este şi mai complicată, pentru că v-aţi angajat răspunderea pe acest proiect de lege. Vreun vinovat, trageţi pe cineva la răspundere? Pentru că - dvs. puteţi să infirmaţi, şi cred că veţi face lucrul acesta - se auzea despre nişte presiuni în PSD, venite chiar de la nivel local, să îi spuneţi lui Liviu Dragnea că poate că a greşit, din moment ce legea asta a picat, legea descentralizării.

Victor Ponta: Cred că "Evenimentul zilei" făcea presiuni şi, din câte ştiu eu, ei nu sunt în PSD.

Realizator: Deci, infirmaţi. Nu există astfel de presiuni.

Victor Ponta: Dacă vreţi să vă mint şi să vă spun că a zis cineva, vă mint. Dar nu pot, eu ştiu că a făcut "Evenimentul zilei", sper că nu sunt membri PSD. Deci, nu, altcineva eu nu cunosc.

Realizator: Nu v-a supărat deloc faptul că această lege nu a trecut de Curtea Constituţională.

Victor Ponta: În primul rând, nu ştiu ce a decis Curtea. Curtea trebuie să dea motivare şi, în mod sigur, să ne şi spună: dle, nu este bine aşa, este bine invers. Pentru că ideea că este neconstituţional să descentralizezi eu nu cred că cineva poate spune, mai ales că, după câte ştiţi, guvernul Boc, şi bine a făcut, spitalele sunt descentralizate cele mai multe dintre ele, vorbesc de spitale judeţene, municipale, şcolile sunt toate la primării, deci, nu cred că au făcut ceva neconstituţional, cred că este, de altfel, o tendinţă europeană de a descentraliza. Doi, ideea de descentralizare eu o cred în continuare absolut necesară şi, imediat după ce se pronunţă Curtea, să vedem ce anume trebuie să facem, pentru că aici eu nu am văzut decât că au respins obiecţiile PDL, ceea ce este bine, şi au zis, totuşi, că este ceva.

Realizator: În integralitatea ei, legea a fost declarată neconstituţională, nu sunt articole.

Victor Ponta: Nu, nu am văzut motivarea. Dacă ne spun ce anume şi cum trebuie făcută, bănuiesc, sunt convins că o să spună în motivare, facem încă o dată bine, pe placul Curţii Constituţionale.

Realizator: Trebuie să porniţi de la zero dacă legea este în integralitatea ei neconstituţională.

Victor Ponta: Nu, sunt convis că ne va spune Curtea Constituţională ce anume trebuie, sau poate este o problemă de Constituţie şi atunci, evident, la proiectul de modificare a Constituţiei, pe care îl vom supune referendumului o dată cu alegerile europarlamentare, va intra şi acel text pe care îl spune Curtea.

Realizator: Dar nu cred că este confortabil, totuşi, pentru dvs., ca şef al guvernului, să vă fi angajat răspunderea pe un proiect care după aceea să nu treacă de votul Curţii Constituţionale. Nu de alta, dar Emil Boc a trecut prin acelaşi eveniment neplăcut şi îmi amintesc că i-aţi cerut demisia.

Victor Ponta: Bine am făcut. Uitaţi, şi pentru dânsul a fost mai bine că a demisionat, se făcea de râs la guvern.

Realizator: Dar nu v-a cerut nimeni demisia din opoziţie sau v-a cerut, dar tot un act politic, nu?

Victor Ponta: Nu, eu nu ştiu pe nimeni din opoziţie, ca să vă spun sincer, în afară de dl Băsescu, care se mai ocupă şi el cu ceva.

Realizator: Păi, PDL. /.../ că PDL mai negociază cu PNL, pe ici, pe colo.

Victor Ponta: Nu, nu am asemenea informaţii. Aş minţi şi nu este cazul.

Realizator: Am înţeles.

Victor Ponta: Ideea este următoarea. Ideea de descentralizare este o idee corectă şi nu am auzit pe nimeni care să fie contra. Până la urmă, şi PDL, ţipau că vor descentralizare, cât erau la putere; mă gândesc că nu s-au răzgândit de tot. O să ne spună, mai ales că este vorba de 9 - 0, o să ne spună judecătorii de la Curte: dle, uite aşa trebuie să o faceţi. Cu drag. Cum zic ei, aşa facem.

Realizator: Nu sunteţi supărat aşadar pe nimeni. Nu trebuie nimeni să îşi asume acest eşec. Este un eşec, de etapă, că reconstruiţi proiectul, este altceva.

Victor Ponta: Nu pot să spun că nu mi-aş... Eu răspund în faţa Parlamentului. Dacă Parlamentul ar fi introdus o moţiune de cenzură, evident că trebuia să demisionez. Dacă acum judecătorii de la Curte ne spun: dle, uite aşa trebuie să faceţi descentralizarea, uite cum a făcut când s-au dat şcolile şi spitalele, păi, aşa facem.

Realizator: Pe de altă parte, dacă tot am adus discuţia în zona aceasta, vreau să vă întreb ce se mai întâmplă în USL. Spuneţi că nu aveţi informaţii cum că PNL, pe ici, pe colo, ar negocia cu PDL. La Ilfov a existat chiar majoritate PNL - PDL.

Victor Ponta: Da, dar a fost schimbată. Spre marea supărarea a unor colegi de-ai dumneavoastră, USL merge foarte bine.

Realizator: De asta a fost nevoie de acea adăugare, adăugire la Protocolul USL, să îi reconfirmaţi statutul de prezidenţiabil lui Crin Antonescu? Chiar aşa, de ce a fost nevoie, nu mai era încredere între dumneavoastră  şi...?

Victor Ponta: Era reflectarea în protocol a unor decizii luate deja, prin vot, de congresele celor trei partide. Atunci eram trei, nu eram patru.

Realizator: Dar de ce a fost nevoie de o reconfirmare?

Victor Ponta: Este o realitate, nu am făcut altceva. De altfel, ştiţi că s-a trecut la punctul următor, o altă realitate, la fel de incontestabilă, şi anume aceea că eu sunt primul-ministru al USL- ului.

Realizator: Nu a trecut mult timp de la finalul anului trecut.

Victor Ponta: Da.

Realizator: Ne amintim cu toţii cum a arătat din punct de vedere politic finalul anului trecut. Erau nişte declaraţii atât de tăioase între dvs. şi Crin Antonescu.

Victor Ponta: Da, este adevărat.

Realizator: Nu vreau să repet ce cuvinte dure v-aţi aruncat.

Victor Ponta: Eu mai puţin

Realizator: Dar fiecare spunea că celălalt este mincinos, ca să concluzionez.

Victor Ponta: Eu nu am folosit acest termen. Dar ideea este următoarea. Vreţi să vă spun marele secret, de ce ne-am împăcat din nou?

Realizator: Aştept.

Victor Ponta: Nu din cauza, ci datorită dlui Traian Băsescu.

Realizator: Dezvoltaţi.

Victor Ponta: De câte ori îl vedem, ne dăm seama încă o dată că obligaţia noastră faţă de alegătorii care ne-au votat într-o majoritate covârşitoare şi faţă de cei care nu ne-au votat, că şi faţă de ei avem aceleaşi obligaţii, este de a pune capăt unui regim care timp de zece ani, a făcut foarte mult rău României. După noiembrie 2014, că în noiembrie vor fi alegerile, domnul Băsescu îşi termină mandatul pe 21, la ora 24:00, noaptea, probabil că va pleca cu faimosul Logan, cu bagajele, de acolo spre Mihăileanu sau unde pleacă dânsul, habar nu am.

Realizator: Dacă nu îl suspendaţi încă o dată, că a apărut şi varianta aceasta în presă.

Victor Ponta: De ce?

Realizator: Nu ştiu. Sebastian Lăzăroiu, consilierul preşedintelui, vorbea despre o posibilă suspendare, acuzaţii de înaltă trădare.

Victor Ponta: Am fost şi am încercat să fiu foarte politicos, dar acum, sincer, nu vă mai luaţi după toţi nebunii.

Realizator: Mă fac că nu am auzit ce aţi spus. Este un atac foarte dur.

Victor Ponta: Nu este o jignire, este mai degrabă un diagnostic.

Realizator: Nu sunteţi psihiatru. cred.

Victor Ponta: Nu, dar am vorbit cu psihiatrii despre personajul respectiv.

Realizator: Nu, una peste alta.

Victor Ponta: Dar ideea este următoarea: de ce să îl suspendăm?

Realizator: Păi, nu ştiu.

Victor Ponta: Păi, nici eu nu ştiu.

Realizator: Poate va fi vreo strategie politica la un moment dat.

Victor Ponta: Pe care noi nu o ştim. Haideţi să folosim.

Realizator: Nu ştiu. O ştiţi sau nu o ştiţi?

Victor Ponta: Eu unul, sigur nu. Haideţi să folosim timpul pentru lucruri serioase, pentru că este păcat să îl pierdem.

Realizator: Revenind, totuşi, la relaţia din USL. În continuare spuneţi că duşmanul numărul unu este Traian Băsescu şi vorbeaţi chiar despre regimul Traian Băsescu Victor Ponta: Şi evident că nu este vorba doar de o singură persoană. Este vorba de un anumit mod de a conduce o ţară.

Realizator: Ce mai înseamnă regimul Traian Băsescu, după aproape doi ani de guvernare USL, în care, cred că toată lumea ştie, aveţi guvern, aveţi majoritate parlamentară consistentă, aveţi la nivel local tot ce înseamnă, de la prefecţi, ce să mai spun, preşedinţi de consilii judeţene?

Victor Ponta: Aşa.

Realizator: La nivel de justiţie, procurorii, cei care conduc până la urmă din acest punct de vedere instituţiile principale din zona justiţiei, sunt nominalizaţi după o discuţie, un acord între dumneavoastră şi preşedinte, aveţi ministrul justiţiei.

Victor Ponta: Sper că nu sugeraţi că USL stăpâneşte justiţia, că cred că vă condamnă CSM-ul de pe scaun, ca să zic aşa.

Realizator: Nu am sugerat asta, dar încercam să evit unele contraargumente din punctul acesta de vedere, că este justiţia în numele preşedintelui sau aşa ceva.

Victor Ponta: Nu, nu le evitaţi.

Realizator: Ce mai înseamnă regimul Băsescu acum?

Victor Ponta: Înseamnă un regim a cărui notă de plată o vom plăti cu toţii. Aş putea să vorbesc în cursul emisiunii dumneavoastră, a domnului Turcescu, şi a domnului Banciu despre nota de plată legată de proiecte economice eşuate, despre oameni care şi-au pierdut locuri de muncă, despre oameni care şi-au pierdut case sau pur şi simplu şi-au distrus viaţa, despre pensionari cu pensii tăiate, despre medici ş.a.m.d. Noi începem să recuperăm nişte lucruri importante care ţin de echilibrul social şi de repararea unor pensii, salarii, toate celelalte, lucruri care ţin de economie. Avem o creştere economică constantă. S-a mai întâmplat un lucru. Dacă nu îl spun eu, sigur nu o să îl spună nimeni, cel puţin nu la dumneavoastră. Am primit cifrele pe primele 11 luni, şi ştiu că auzeam mereu că s-au prăbuşit investiţiile străine, vreau să vă spun că, acum am cifrele oficiale, pe primele 11 luni au crescut investiţiile străine faţă de 2012, când erau mai mari, la 2,4 miliarde de euro. Deci, sunt lucruri pe care trebuie să le reparăm şi mai trebuie să mai reparăm un lucru fundamental, care ţine de democraţie, în momentul în care 90% din români, prin vot, decid ceva, acea decizie trebuie într-un fel sau altul respectată. Nu a fost respectată în 2012, va fi în 2014, să zicem, pe cale naturală, dar ideea este de a avea un regim politic...

Realizator: Vă referiţi la...

Victor Ponta: Mă refer la referendumul de demitere a preşedintelui.

Realizator: Care nu a fost până urmă, din punct de vedere legal, validat.

Victor Ponta: Din punctul de vedere al Curţii Constituţionale.

Realizator: Care, până la urmă. rolul acesta îl are, să confirme sau nu.

Victor Ponta: Dar eu vreau să trăiesc într-o ţară în care dacă 90% dintre români votează un lucru, acel lucru să se întâmple.

Realizator: Nu au votat 90%.

Victor Ponta: Dintre cei care au venit la vot. Aşa este cu democraţia, să ştiţi.

Realizator: Este o diferenţă. Dar vom discuta şi despre chestiunile economice.

Victor Ponta: Mă întrebaţi de regim, care trebuie schimbat. Un regim în care, atunci când nu mai ai legitimitate, când nu mai ai sprijin popular, când nu mai atribuţii până la urmă, să încerci totuşi, ştiţi cum spune gluma aceea celebră, tot să vrei să treci ţara strada şi ea să nu vrea să o treacă după tine, aia este nedemocraţia.

Realizator: Nu aţi reuşit să îl demiteţi, nu aţi reuşit, că l-aţi suspendat, nu aţi reuşit din punct de vedere legal, şi dacă vorbiţi despre un referendum valid...

Victor Ponta: Nu că nu am reuşit noi, nu am reuşit şapte milioane şi jumătate de români. Aceasta nu este democraţie.

Realizator: Da, dar este procedura incompletă. Asta este legea ţării în care trăim. Dacă vorbim despre un referendum, nu l-aţi uitat pe cel care este valid şi prin care ar trebui să avem 300 de parlamentari.

Victor Ponta: Nu, şi pe care îl şi punem în aplicare, dacă ne lasă preşedintele.

Realizator: 300 de parlamentari sau 300 de deputaţi şi încă vreo 100 de senatori, că şi aici este o nuanţă?

Victor Ponta: Pentru că, în acest moment, pe Constituţia actuală, pe care noi vrem să o schimbăm şi pe care am  auzit că preşedintele nu vrea să o schimbe, şi PDL nu vrea - nu ştiu de ce, este treaba lor - avem două Camere care fac acelaşi lucru: Camera Deputaţilor şi Senatul. Sigur, sunt decizionale în diverse situaţii. Noi vrem să facem o Cameră, Camera Deputaţilor, care să decidă cele mai multe dintre lucrurile care ţin de un legislativ european, iar Senatul să reprezinte - aşa cum se întâmplă în multe ţări spre care ne uităm - Franţa, Germania, ţări, de la care trebuie să luăm model -, să decidă lucruri care ţin de dezvoltarea regională, de administraţia publică şi, eventual, de politica externă.

Realizator:După pauza de publicitate chiar despre asta vreau să vorbim, despre referendumul pentru modificarea Constituţiei, suprapus cu europarlamentare. Chiar vreau să ştiu ce părere aveţi. Dacă aveţi vreun fel de şansă să se ajungă la asta. Vă explic şi de ce. Pentru că sunt nişte argumente care ar contrazice lucrul acesta. Europarlamentare şi suprapunerea acestor alegeri europarlamentare cu acest referendum pentru modificarea Constituţiei. Domnule prim-ministru...

Victor Ponta: Bună ordonanţă a dat guvernul Boc, că ştiţi că guvernul Boc a dat ordonanţa pe 30 septembrie 2009, prin care a comasat referendumul cu alegerile, inclusiv europarlamentare. Morala, ca întotdeauna, e "nu e pentru cine se pregăteşte, e pentru cine se nimereşte".

Realizator: Bun. Şi acum, eu am două ipoteze; dumneavoastră îmi spuneţi dacă treceţi de variantele astea. Prima ipoteză este că nu cred că veţi ajunge să puteţi suprapune alegerile europarlamentare cu referendumul pentru că nu va fi gata modificarea Constituţiei, textul în sine.

Victor Ponta: Textul este gata la sfârşitul acestei luni, la sfârşitul lunii ianuarie. Ministerul de Externe, că aşa funcţionează procedura, îl va traduce în engleză, franceză şi îl trimitem la Comisia de la Veneţia. În baza discuţiei informale pe care am avut-o acolo, dacă trimitem la începutul lunii februarie, Comisia are sesiunea plenară la sfârşitul lunii martie, deci după şapte săptămâni, mai ales că nu e un text nou, ei l-au văzut deja anul trecut, au făcut... şi au avut nişte opinii. Putem să avem până la sfârşitul lunii martie opinia Comisiei de la Veneţia.

Realizator: Se întoarce proiectul. Comisia de specialitate din Parlament trebuie să ia în calcul observaţiile de acolo...

Victor Ponta: Dacă vor fi. Între timp, merge şi la Curtea Constituţională a României.

Realizator: Merge şi la Curtea Constituţională, e nevoie şi de decizia Curţii; apoi, trebuie să treacă prin Parlament şi apoi, poate fi din nou contestată la Curtea Constituţională. Dar chiar credeţi că vă încadraţi în calendar?

Victor Ponta: Eu cred că da.

Realizator: Sau este o strategie şi aceasta... aţi aruncat ideea pentru liniştirea celor de la PNL?

Victor Ponta: Nu, nici vorbă şi nu cred că s-au liniştit sau s-au neliniştit din cauza asta.

Realizator: Par mai liniştiţi în ultima perioadă, de-asta.

Victor Ponta: Pentru că avem un obiectiv foarte clar şi acel obiectiv este de a vorbi despre cum vrem noi arate România după noiembrie, după ce pleacă Traian Băsescu, nu doar cu un alt preşedinte, ci şi cu un alt sistem politic, pe care românii îl vor schimbat, apropo de raporturile între preşedinte - guvern - parlament apropo de regiuni.

Realizator: Preşedinte cu atribuţii reduse.

Victor Ponta: Dacă puteţi să-mi spuneţi dumneavoastră, că eu, întâmplător, ştiu textul şi am discutat cu mulţi jurnalişti, unii sunt informaţi, alţii sunt neinformaţi, la ce vă referiţi când spuneţi că reducem puterea preşedintelui?

Realizator: Păi, tocmai a fost o discuţie şi cred că aţi observat şi dumneavoastră...

Victor Ponta: Adică, un caz concret.

Realizator: Păi, numirea premierului.

Victor Ponta: A, staţi un pic, aici mă bucur că aţi ridicat acest subiect.

Realizator: Aşa, vă rog.

Victor Ponta: Să fie foarte clar! Eu am discutat şi cu oameni care în 1991şi în 2003, când s-a făcut textul constituţional că preşedintele face o propunere pentru funcţia de prim-ministru, nu s-a gândit nimeni, atunci, că va veni un preşedinte care va interpreta că poate să-şi pună şoferul prim-ministru sau poate să-l pună pe Ionel de la brutărie sau poate să-l pună... nu ştiu... pe un jurnalist care îi e lui drag. Toată lumea a înţeles - şi aşa s-a şi întâmplat, de altfel - că, aşa cum se întâmplă în toată Europa, evident că pui primul-ministru persoana care are sprijinul în Parlament.

Realizator: Majorităţii.

Victor Ponta: Domnul Băsescu a interpretat într-un mod abuziv un text care, altfel, pentru orice om de bun simţ şi cu cultură democratică era foarte clar; nu pui pe cine vrei tu prim-ministru. Vă reamintesc că am avut situaţia lui Klaus Iohannis, care avea majoritate parlamentară şi n-a vrut domnul Băsescu să-l pună prim-ministru. Crin Antonescu, eu şi cred că toţi oamenii normali la cap - s-ar putea s-o facă şi PDL şi domnul Predoiu - am spus de multe ori şi credem în chestia asta, că democratic este, dacă tot mergem şi votăm la Parlament, dumneavoastră, eu, şi votăm 60% ,30% sau 40% pentru un anumit partid. Eu nu pot să spun, ca preşedinte: "domnule, pe mine nu mă interesează ce votaţi voi, sunteţi toţi nişte proşti, numai eu sunt deştept, eu pun pe cine vreau eu prim-ministru".

Realizator: Da, domnule prim-ministru.

Victor Ponta: Noi nu schimbăm nimic... Staţi să vă termin raţionamentul, ca să-l înţelegeţi. Noi nu schimbăm nimic în Constituţie, noi facem o precizare care să îndrepte, pe viitor, orice posibil abuz din partea unui nou preşedinte nedemocratic, cum e Traian Băsescu.

Realizator: Veţi spune acolo că premierul este dat de partidul care are cele mai multe voturi în Parlament, majoritate.

Victor Ponta: N-aş vrea să vă plictisesc prea mult cu lucruri juridice, dar vreau să vă explic.

Realizator: Nu, dar e foarte bine de explicat.

Victor Ponta: Nu, premierul nu e dat. Ce se întâmplă? - şi e prevăzut în Constituţiile multor ţări europene. Există o procedură, şi anume: care este partidul care are cel mai mare număr de parlamentari? -: X. -: Domnul Ponta de la partidul X ai - cum am primit şi eu, de altfel - mandatul de a încerca să formezi guvernul.

Realizator: Exact.

Victor Ponta: În zece zile, toţi ceilalţi... s-a întâmplat lucrul ăsta.

Victor Ponta: În Italia, de exemplu. A primit mandatul de la liderul partidului care a fost pe primul loc şi nu a putut să facă majoritatea. În zece zile îl dai înapoi, primeşti al doilea. Nu poate nici al doilea, atunci, sigur, se formează o coaliţie. Ideea este de a respecta şi de a nu-ţi mai bate joc de ceea ce votează oamenii cu câteva zile mai devreme. Că dacă tu le spui: băi, votaţi ce vreţi, că eu pun pe cine vreau; în realitate nici nu s-a întâmplat aşa. Haideţi totuşi că memoria ne ajută. Înainte de, cât a fost? 9 decembrie 2012. Cred că domnul Băsescu a zis de vreo sută de ori, pe la dvs, pe aici, pe la B1, şi pe unde s-a mai dus, poate să câştige USL cât vrea, că eu tot nu-l pun pe Ponta. Evident că m-a pus, că n-avea ce să facă!

Realizator: Aţi semnat şi un pact de coabitare mai apoi, care, apropo, mai funcţionează?

Victor Ponta: Eu îl respect. Domnul Băsescu nu-l respectă, pentru că blochează de fiecare dată activitatea guvernului, uitaţi-vă ce se întâmplă cu FMI. El nu e de acord ce negociem cu FMI. Bine, domne, ia şi negociază tu atunci!

Realizator: Povestea cu acciza cred că e liniştitoare pentru fiecare român care plăteşte mai puţin la pompă, pentru că nu e acciza aceea suplimentară.

Victor Ponta: Atenţie dacă vreţi să fim populişti, toţi putem să fim populişti. Eu aş vrea de exemplu, să plătim toţi taxe zero. Credeţi însă că dincolo de populism, putem să spunem de unde dăm banii pentru şcoli, pentru spitale, pentru autostrăzi, pentru poliţie, pentru cei care acum, la ora asta, se chinuie să-i salveze pe oamenii din... Adică ai luxul de a fi un populist atunci când de fapt că te doare în cot de România şi acest lux îl are domnul Băsescu acum, în ultimele luni. Repet, dacă puteţi să mai îmi spuneţi din Constituţie - eu nu mi pierd speranţa că la un moment dat raţiunea va învinge, ce puteri am tăiat preşedintelui, că despre asta cred că ne-am lămurit, nu i-am tăiat nici o putere. Pur şi simplu, am făcut o precizare pe care orice om normal democratic o respectă oricum.

Realizator: Da, domnule prim-ministru, dar pentru a ajunge la Constituţia aceea votată, trebuie să scoateţi la vot peste nouă milioane de oameni. Nu, peste nouă milioane de oameni trebuie să voteze pentru Constituţia în forma pe care o doriţi.

Victor Ponta: E şi o mică strategie. Am auzit un lider politic tânăr, de viitor, domnul Ungureanu, care a zis că va cere alegătorilor săi - e adevărat, nu-s mulţi, sunt puţini -  să boicoteze. Domne, eu îl îndemn să boicoteze, că înseamnă că va lua şi zero voturi la europarlamentare, nu mi-e mie frică de voturile... Eu ştiu că dânsul trebuie s-o scoată pe...

Realizator: Păi de ce? Că poţi să mergi la vot să votezi pentru europarlamentare şi să nu votezi pentru referendum? Referendumul va fi oricum pe două zile, din câte... Nu?

Victor Ponta: Nu ştiu, nu s-a decis lucrul ăsta. Discutăm cu toate grupurile.

Realizator: Asta e discuţia până la urmă.

Victor Ponta: Eu cred că domnul Ungureanu, care trebuie s-a scoată pe doamna Elena Băsescu europarlamentar nu va mai boicota, dă şi el din gură aici, la televizor, după care va zice: băi, haideţi la vot!

Realizator: Aveţi vreo informaţie cum că Elena Băsescu ar candida pe listele celor de la Forţa Civică?

Victor Ponta: Nu. Am o informaţie în sensul în care domnul Ungureanu trebuie s-o scoată pe doamna Băsescu europarlamentar, ca să fie şi el susţinut după aia.

Realizator: Asta spuneţi.

Victor Ponta: Da. E o informaţie politică pe care o deţin, da.

Realizator: Urmează să vedem dacă se împlineşte lucrul acesta.

Victor Ponta: De obicei, ce am zis eu s-a împlinit.

Realizator: Nu ştiu. N-am verificat de fiecare dată.

Victor Ponta: Sigur, o să vedem. Dar ne întoarcem la referendum.

Realizator: Ne întoarcem la referendum.

Victor Ponta: Dacă va mai fi şi vreun altul tot la fel de deştept, care să zică: domne, să boicotăm; e în regulă. Câţi alegători au, o sută, o mie, 5.000, câţi au, să stea acasă! probabil că nu se vor face nouă milioane, dar atunci, sigur, vom avea un rezultat foarte bun la europarlamentare noi, cei de la USL. Eu mă gândesc însă că se vor gândi a doua oară şi vor înţelege că să fii contra Constituţiei fără să explici de ce eşti contra, că n-am auzit pe nimeni de la PDL sau de la sateliţii săi, domne, ce e rău la Constituţia asta? Nici măcar domnul Băsescu nu poate să spună ce e rău, mai ales că nu i se mai aplică lui. De ce moare el de grija că, domne, nu ştiu, să aibă mai multe puteri viitorul preşedinte, când sigur el nu va fi - asta e singura certitudine a anului 2014, că nu va mai fi.

Realizator: Pentru că îşi va asuma în continuare un rol politic pentru că aşa spune.

Victor Ponta: Păi şi o să mai fie preşedinte?

Realizator: Păi preşedinte nu va fi, dar cu siguranţă vă veţi mai întâlni cu Traian Băsescu pe scena politică.

Victor Ponta: Şi dumneavoastră chiar credeţi că îl doare pe el inima de cine va fi viitorul preşedinte? S-ar putea, dacă va fi doamna Udrea. S-ar putea. Dacă nu, nu cred că îl interesează.

Realizator: Candidează doamna Udrea?

Victor Ponta: Asta chiar nu ştiu.

Realizator: Asta nu ştiţi, nu? Dar revenind totuşi la o chestiune pe care aţi spus-o ceva mai devreme...

Victor Ponta: Mi-aş dori să candideze.

Realizator: ... aţi mai precizat lucrul acesta, spuneaţi că vreţi un rezultat bun pentru USL. Nu va fi USL la alegerile parlamentare, va fi PSD. Înţeleg că speraţi undeva la 35%, da?

Victor Ponta: Obiectivul nostru este 35%.

Realizator: Şi un UNPR şi PC pe listă, şi aici e foarte ciudat şi poate găsiţi o explicaţie cum de PC este în alianţa aceea cu PNL din punct de vedere legal.

Victor Ponta: Avem o colaborare foarte bună şi cu UNPR şi cu PC şi putem împreună să avem acelaşi obiective de altfel, după cum ştiţi şi acum un reprezentant al PC a fost la noi pe listă şi în grupul nostru, în grupul social-democrat.

Realizator: Deşi există în continuare ACD - Alianţa de Centru Dreapta. Din punct de vedere legal există.

Victor Ponta: Sigur. Există USL şi va exista în continuare. Noi ne propunem 35%. Din câte ştiu, şi PNL îşi propune 30% sau... asta înseamnă că, la alegerile parlamentare, împreună vom lua 59%. Dacă luăm 60% după doi ani de guvernare, înseamnă că am avut ori o strategie bună, ori adversari foarte slabi.

Realizator: Dar de ce nu candidaţi pe liste comune, dacă tot spuneţi că aveţi o colaborare bună cu UNPR şi cu PC? Asta înseamnă că nu aveţi cu PNL?

Victor Ponta: Pentru că, separat, cred că luăm mai multe voturi, pentru că noi mergem în grupuri politice diferite. Noi chiar avem...

Realizator: Şi PC este în grup politic diferit.

Victor Ponta: Nu, nu, PC este... domnul Cutaş este tot la noi, la social-democraţi, nu este în alt loc.

Realizator: Este la PES?

Victor Ponta: Bineînţeles!

Realizator: Ştiu că, la un moment dat, erau discuţii să se orienteze...

Victor Ponta: Nu, nu, nu, nu s-a pus în mod serios problema. Pentru că noi susţinem un candidat la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, domnul Schultz, pe care liberalii, normal, nu pot să îl susţină. Ei au un alt candidat, la liberali. Şi pentru că vrem să ne mobilizăm toţi candidaţii noştri şi toate organizaţiile să meargă să le spună oamenilor ce vrem să facem: şi cu România în Europa, şi cu Constituţia, şi toate celelalte. Iar dacă PDL şi alte partide vor boicota, Doamne ajută!

Realizator: Mai este o informaţie.

Victor Ponta: De-abia aştept!

Realizator: Îmi veţi spune că nu ştiu ce surse ne intoxică.

Victor Ponta: Nu, nu, eu vă răspund de fiecare dată direct.

Realizator: Ideea este că ar putea să existe un soi de presiune sau de nemulţumire la nivel local din partea – să nu le zicem „baronilor”, că vă veţi supăra pe mine – liderilor locali ai PSD, cum că este presiunea prea mare să strângă atâtea voturi pentru trecerea acestei Constituţii şi, atunci, dacă va fi un eşec, cine va fi de vină, domnule prim-ministru?

Victor Ponta: Eşec va fi dacă mai mulţi români vor vota împotriva Constituţiei decât pentru Constituţie. Eu nu consider că în 2012 am avut un eşec, când 91% din români au votat să îl dea jos pe Traian Băsescu. Eşecul a fost al lui Traian Băsescu, pentru că şi-a pierdut atunci – chiar dacă s-a mai agăţat de funcţie – şi-a pierdut legitimitatea publică şi politică. Deci, ideea este de a vorbi despre Constituţie, ideea este de a explica ce vrem să facem cu Constituţia, ideea este dacă vom convinge câţi mai mulţi oameni să vină la vot, evident, prin acest fel maximizând şansele noastre la europarlamentare, şi ideea este de a încerca – nu este în nici un caz o garanţie –  dar de a încerca, aşa cum s-a obţinut în 2009 sau în 2003, să obţinem acel prag, într-adevăr foarte înalt, de 50%. Acum, ştiţi cum am ajuns în situaţia asta, pentru că preşedintele Băsescu – cu un mic sprijin, nu mai zic de la cine, ca să nu se supere – a avut o şmecherie, şi, deşi legea cu 30% a fost declarată constituţională în mai, a mai ţinut-o de şapte ori, până la sfârşitul lui decembrie.

Realizator: O mică şmecherie susţinută de cine, de Curtea Constituţională?

Victor Ponta: Nu. Doamne fereşte, nu! De consilierii domniei sale. Sper că nu afectez pe nimeni.

Realizator: Da, am sesizat...

Victor Ponta: Ştiţi că are nişte băieţi care fac politică pentru partidul nu ştiu care, dar ei sunt plătiţi din bani publici.

Realizator: Este o fundaţie, nu este un partid.

Victor Ponta: Da.

Realizator: Da. Una este partidul, una este fundaţia. Dar am reţinut că aţi spus despre relaţia foarte bună pe care o aveţi cu PC şi vorbeaţi admirativ...

Victor Ponta: Şi cu UNPR.

Realizator: ... la începutul emisiunii şi despre relaţia cu Antena 3. Sunt legate cele două? Aveţi o relaţie bună cu PC pentru că aveţi o relaţie bună cu Antena 3, domnule prim-ministru?

Victor Ponta: Am avut o relaţie bună cu PC şi când nu aveam o relaţie bună cu Antena 3.

Realizator: Sunteţi sigur?

Victor Ponta: Eu nu ştiu care este partidul dumneavoastră, ca să îmi spuneţi să am o relaţie bună şi cu el, ca să fiţi...

Realizator: Nu am nici un partid.

Victor Ponta: Nu, nu, B1 – al cărui partidul este B1? Că mă duc... am o relaţie bună şi cu PDL, şi cu domnul Blaga, şi cu domnul Predoiu, şi cu doamna Udrea, cu cine vreţi dumneavoastră, numai să fie bine şi la B1.

Realizator: Vă vom informa când conducerea noastră se va înscrie sau va forma un partid, pentru că, în cazul acela, vorbim despre un trust deţinut de un om politic, da?

Victor Ponta: Eu cred că, dacă porniţi de la ideea că televiziunea dumneavoastră nu este arondată unui partid politic, trebuie să acordaţi acelaşi beneficiu tuturor televiziunilor.

Realizator: Păi, nu. Acolo vorbim chiar despre un om politic angajat în spaţiul politic, partener, de-a lungul timpului, cu cele mai multe partide politice.

Victor Ponta: Mă băgaţi în detalii pe care nu le cunosc.

Realizator: Vorbim de Dan Voiculescu. A fost preşedinte al PC şi este, în continuare, preşedinte fondator al Partidului Conservator.

Victor Ponta: Cred că îl cunoaşteţi mai bine ca mine.

Realizator: Cred că dumneavoastră îl cunoaşteţi mai bine.

Victor Ponta: Aţi lucrat acolo.

Realizator: Asta nu schimbă cu nimic lucrurile.

Victor Ponta: Vedeţi?

Realizatror: Aţi fost şi sunteţi în continuare partener politic. Haideţi să trecem şi la chestiunile economice.

Victor Ponta: Vă rog.

Realizator: Am citit, foarte interesant, un raport Eurostat, pentru că tot vorbeaţi de nişte chestiuni pozitive – că sunt şi chestiuni pozitive din punct de vedere economic.

Victor Ponta: Sper că nu l-aţi citi pe cel de pe HotNews, că era un pic fals aşa...

Realizator: Este fals?

Victor Ponta: Da.

Realizator: Păi, vă dăm citatul şi îmi spuneţi dumneavoastră dacă este fals sau nu. „Ţara noastră, la concurenţă cu Estonia, a înregistrat la sfârşitul anului trecut cea mai mare rată de creştere medie a preţurilor de consum, respectiv 3,2%”, conform Oficiului European de Statistică - Eurostat. Pe următorul loc se situează Olanda şi Marea Britanie, cu 2,6%.

Victor Ponta: Hai să vă spun. În aceeaşi zi – că după aia am văzut şmecheria asta, ei sunt buni la propagandă – în aceeaşi zi, Banca Naţională a anunţat faptul că România a încheiat 2013 cu cea mai mică inflaţie de după Revoluţie, 1,6. Şi atunci, cei de la HotNews –  jos pălăria, când sunt buni la manipulat cifre! – au scos acolo, dintr-o altă interpretare, raportat... Dacă vă uitaţi puţin mai jos, ei se raportează la luna de... nu mai ştiu, sau la 2012, nu ştiu la ce, oricum la altceva se raportau. Ideea este următoarea: datele oficiale arată 1,6 inflaţie pe 2013, s-au întâmplat nişte lucruri, este prima dată când creditele, în sumă absolută  – vorbesc de dobânzi –  au scăzut la bănci în lei, nu doar în euro. Este prima dată când am indexat pensiile peste rata inflaţiei. Sunt lucruri pe care oamenii le pot simţi în buzunarele lor. În rest, bătălia... Vedeţi, aici este guvernul şi este opoziţia de la Cotroceni, care...

Realizator: Dar dumneavoastră mergeţi la cumpărături, presupun, şi cred că simţiţi, aşa, că nu este chiar...

Victor Ponta: Aş minţi să spun că merg foarte des.

Realizator: Nu este chiar aşa uşor, se simte faptul că lucrurile sunt mai scumpe şi că traiul de zi cu zi este unul mai costisitor, asta nu puteţi să...

Victor Ponta: Nu, din nou, am văzut toate datele oficiale...

Realizator: Preţul benzinei, spre exemplu, pentru că am văzut nişte promisiuni la finalul anului trecut...

Victor Ponta: Haideţi să vă spun cât este preţul benzinei, că l-am publicat pe...

Realizator: Păi o să îmi spuneţi că stăm cel mai bine din Europa, dar stăm la fel de bine şi cu veniturile?

Victor Ponta: Nu, vreau să vă spun... Nu mi-am permis... Staţi, să nu încurcăm lucrurile, că dacă vreţi le încurcăm... Ideea este următoarea: a fost 1,24 euro pe 6 ianuarie, este 1,22 pe 13 ianuarie, faţă de 1,23 în decembrie. Deci, astea sunt preţurile oficiale, în euro, ca să nu încurcăm cu... La motorină este 1,29 faţă de 1,3 – vorbesc de euro, nu de lei.

Realizator: Ştiu, dar haideţi să vorbim în lei, pentru că din punctul ăsta de vedere nu stăm foarte bine.

Victor Ponta: Păi, dacă vorbim, vorbim atunci de preţuri: ştiţi, România nu prea produce benzină atât de mult, mai importă, şi noi nu avem voie... şi producţia internă este la preţul de bursă.

Realizator: Da, dar acciza asta la carburanţi va mai fi aplicată? Pentru că spuneaţi că o amânaţi pentru 3 luni.

Victor Ponta: Păi, aşa a şi fost, amânată pentru 3 luni.

Realizator: De la 1 aprilie intră în vigoare această acciză la carburanţi?

Victor Ponta: Normal, da.

Realizator: Spunea preşedintele că se va opune din nou, şi că nu vă recomandă chestiunea asta, şi că aveţi bani din alte părţi din buget.

Victor Ponta: Şi dacă se opune, ce?

Realizator: Păi, nu vă poate bloca?

Victor Ponta: Nu, şi ştie şi el chestia asta.

Realizator: Dar este un mesaj bun, sau o măsură bună? Acum vorbim în termeni electorali, pentru că este un an în care aşteptaţi voturi.

Victor Ponta: În termeni electorali gândeşte doar domnul Băsescu. Deşi nu ştiu la ce candidează, probabil pentru...

Realizator: Nu aveţi cum să nu gândiţi în termeni electorali, când aveţi europarlamentare şi prezidenţiale.

Victor Ponta: Evident. Pe de altă parte, am în grijă – că oamenii nu aşteaptă nimic de la domnul Băsescu, ca să vă spun sincer, toţi aşteaptă de la guvern, de la noi, de la... – da,  am în acelaşi timp obligaţia de a păstra toate salariile, toate pensiile crescute, de a investi mai mult, aşa cum facem, în sănătate, în educaţie, de a aplica ceea ce ne dorim cel mai tare: reducerea contribuţiilor de asigurări sociale de la 1 iulie. Deci, toate lucrurile astea, evident. Şi eu le explic, şi oamenii raţionali înţeleg, că fiecare se gândeşte la el acasă: „domnule, dacă vreau să cheltuiesc mai mult pe roşii şi pe fructe, tai dintr-o parte, sau muncesc mai mult, sau...”. Guvernul nu face bani, nu îi printează în spatele Palatului Victoria. Dacă există zone unde putem să avem venituri mai mari, ca după aceea să cheltuim în ceea ce este prioritate pentru noi – sănătate, educaţie, protecţie socială – o facem. Evident că întotdeauna există un cost, dar ne asumăm acest lucru.

Realizator: Poate că nu aţi prezentat foarte bine povestea asta cu acciza, pentru că nu cred că nu vă amintiţi cam câte bâlbe au fost de la domnul Şova, care nu ştia unde se duc banii – că se face un fond pentru infrastructură, că...

Victor Ponta: Încă o dată vă spun: banii se duc în infrastructură. Evident că, dacă nu am taxa şi nu se duc acolo, trebuie să iau banii din altă parte. Însă la 1 iulie vom trage linie –  30 iunie, pe 30 iunie vom trage linie...

Realizator: La sfârşitul lui iunie, da.

Victor Ponta: Ştiţi, eu nu am voie nici cea mai mică greşeală.

Realizator: Sunteţi atent la detalii.

Victor Ponta: Alţii sunt la detaliile mele. Pe 30 iunie vom trage linie, vom vedea cum stăm cu execuţia pe primul semestru – pentru că, în conformitate cu legea responsabilităţii fiscale, nu avem voie să umblăm la buget în nici un fel până la 1 iulie – şi o să vedem: dacă avem venituri mai mari din taxa pe construcţii speciale, dintr-o încasare mai bună de la ANAF, pentru că pe ultimele luni, noiembrie-decembrie, am avut depăşirea planului de încasări, mi-aş dori să nu mai mărim nici o acciză. Dar, în rest, nu va fi nici o taxă.

Realizator: Mâine vine delegaţia FMI şi astăzi aţi declarat că nu veţi discuta despre cum aţi putea să compensaţi ceea ce este în minus, dacă nu se pune această acciză pe carburanţi.

Victor Ponta: Păi, pentru că nu putem să discutăm.

Realizator: Dar care va fi, până la urmă, discuţia?

Victor Ponta: Este o vizită de review. Bugetul a fost adoptat exact aşa cum l-am negociat cu dânşii. E vorba de măsurile structurale, cum stăm cu calendarul listărilor...

Realizator: Reducerea CAS este o chestiune care va fi discutată de data aceasta?

Victor Ponta: Nu încă, nu.

Realizator: Dar sunteţi sigur, puteţi să garantaţi, în momentul acesta, că veţi putea să aplicaţi această reducere a CAS? Pentru că, într-adevăr, e o măsură aşteptată de foarte multă lume.

Victor Ponta: Dacă nu trebuia să îi dau, aşa, un cadou de Crăciun domnului... – că i-am dat un mic cadou, nu spun cuvântul ăla urât, că mergem la CSM, i-am dat un cadou să plece liniştit de Crăciun – aş fi putut să vă garantez; dacă nu mi-ar mai bloca legea cu Rompetrol, dacă nu mi-ar mai bloca diverse alte legi, aş putea să vă garantez.

Realizator: Preşedintele a spus că foarte multe dintre legile care ajung la promulgare sunt prost scrise. Aţi văzut, presupun, declaraţia aceasta – a fost într-o conferinţă de presă.

Victor Ponta: Da, bun, ideea este următoarea: nu cred că preşedintele e cel mai îndrituit... Mă uitam, să văd, pentru că am primit un mesaj legat de persoanele accidentate. Au fost găsite, în sfârşit.

Realizator: Au fost găsite persoanele accidentate. Nu aveţi alte detalii?

Victor Ponta: Acum am primit şi eu mesajul şi le-am cerut să îmi dea şi în timpul emisiunii, dacă e ceva sigur. Deci, acum e cu siguranţă, acum se organizează evacuarea. Doamne-ajută să fie cu succes operaţiunea!

Realizator: Sperăm să avem veşti, da.

Victor Ponta: Spuneam un singur lucru: dl. Băsescu zice că sunt proaste, eu zic că sunt bune. Până la urmă, ştiţi cum? Fiecare îşi ţine bucata lui. Problema e alta. Dacă vrem – că uite, iar ne întoarcem şi mă bucur că am ocazia să mă întorc, să explic oamenilor ce înseamnă o adevărată schimbare şi finalizarea tranziţiei de la post-comunism la o societate modernă. Într-o societate modernă, de taxe, de buget, inclusiv, uitaţi-vă, de salvarea unor oameni, răspunde guvernul, d-na cancelar Merkel, toţi prim-miniştrii. La noi, preşedintele, care nu are atribuţii în acest sens, care nici măcar nu mai are sprijin popular – că după ultimele alegeri, e clar /.../ – vrea să şi conducă guvernul. Păi atunci, să meargă el să...

Realizator: Domnule prim ministru, la alegerile prezidenţiale va fi acelaşi mesaj, „Jos regimul Traian Băsescu!”? Sau...

Victor Ponta: Da. Da.

Realizator: Deci nu avem şansa să scăpăm de chestiunea aceasta?

Victor Ponta: Ba da.

Realizator: Măcar să construiţi un mesaj...

Victor Ponta: Pe 9 noiembrie veniţi la vot şi scăpăm.

Realizator: ...să vă auzim vorbind despre altceva, să vă auzim, nu pe dumneavoastră neapărat, ci pe candidaţii USL, sau PSD, sau...

Victor Ponta: Eu tocmai v-am vorbit şi încerc să vorbesc despre...

Realizator: Pentru că devine o obsesie.

Victor Ponta: ...despre ce înseamnă... Ar trebui să faceţi o analiză la B1, cât vorbiţi dumneavoastră despre dl. Băsescu, că s-ar putea să aveţi constatări neplăcute. Nu noi vorbim aşa mult, vorbiţi dumneavoastră mai mult.

Realizator: Păi eu cred că mai mult invitaţii de la dumneavoastră, de la USL, aduc în discuţie.

Victor Ponta: E posibil.

Realizator: Ştiţi că am făcut un experiment, într-o seară: i-am spus unui parlamentar USL „pahar” să zică „Traian Băsescu”, „pix” – „Traian Băsescu”, devine tic verbal.

Victor Ponta: Ok. Ideea e următoarea: în acest timp, noi guvernăm. Şi oamenii pot să ne aprecieze, unii sunt mulţumiţi, alţii sunt nemulţumiţi. Evident că şi cei mulţumiţi, şi cei nemulţumiţi, cel puţin din studiile şi cercetările pe care noi le avem, absolut toţi – repet, cei mulţumiţi de guvernare şi nemulţumiţi – spun: domnule, să ne mai lase puţin Băsescu în pace, că dacă nu e bun Ponta, îl schimbăm cu... nu ştiu; cine e de la PDL, cine e de la opoziţie? – dacă e bun, îl ţinem pe el. De ce se tot bagă Băsescu, care sigur nu e el..., şi nu poate să facă nimic, şi care nu a făcut, cât a fost. Că el ne-a tăiat salariile, el ne-a tăiat pensiile, el ne-a mărit TVA, el ne-a adus în criză economică. Domnule, hai să lăsăm pe unul care ştie şi ne poate spune /.../ „o să ne fie bine”.

Realizator: Nu v-a plăcut nici dumneavoastră „marţea neagră”, nu? Sau interpretaţi altfel? Că, spre exemplu, modificările de la Codul Penal...

Victor Ponta: Având în vedere că am fost la o procesiune funerară, la Johannesburg, evident că nu mi-a plăcut. Nu mi s-a părut nimic de distracţie la o procesiune funerară.

Realizator: Nu, dar cu siguranţă aveţi informaţii despre ce s-a întâmplat în România. A fost un moment în care preşedintele a intervenit. Şi i-aţi apreciat intervenţia? Pentru că, mai apoi, Curtea Constituţională a dat dreptate unor observaţii făcute de preşedinte.

Victor Ponta: Vedeţi, aici dumneavoastră aveţi o obsesie cu preşedintele. Din câte ştiu, cel care a sesizat Curtea Constituţională...

Realizator: A fost Curtea Supremă. Da. Dar şi preşedintele a anunţat că face acelaşi gest.

Victor Ponta: El a făcut ce face de obicei, a dat din gură.

Realizator: Nu candidaţi la prezidenţiale.

Victor Ponta: Nu în 2014.

Realizator: PSD va avea candidat la prezidenţiale?

Victor Ponta: Da, candidatul USL.

Realizator: Am înţeles. Deocamdată...

Victor Ponta: Ştiu...

Realizator: Nu ştiu la emisiunea următoare ce veţi răspunde, pentru că sunt atât...

Victor Ponta: Până acum am răspuns de fiecare dată la fel. Trebuie să mai încercaţi.

Realizator: Ei, a fost o emisiune în care îi atenţionaţi pe cei din PNL şi pe Crin Antonescu că s-ar putea să piardă susţinerea. Îmi amintesc foarte bine, eram la Palatul Victoria. Am păstrat şi într-un promo declaraţia aia. E mişcătoare scena politică.

Victor Ponta: Eu pot să decid, discutând cu cei din conducerea PSD, ce face PSD ca partid. Însă românii decid singuri la vot şi nu pot să vorbesc eu în numele lor. Pot să vă spun pe cine votez eu, sau pe cine susţine PSD. Ce vor vota românii e un lucru pe care cred că nu îl ştie nimeni, în acest moment. Toată lumea ştie că pleacă Traian Băsescu.

Realizator: Mulţumesc foarte mult, domnule prim ministru, pentru această emisiune.

Victor Ponta: Şi eu vă mulţumesc.

Realizator: Vă mai aştept şi cu altă ocazie. Mulţumesc şi telespectatorilor!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe