Actualitate

Marți, 26 August

Primul-ministru Victor Ponta a fost invitatul emisiunii “Ediție specială” la postul de televiziune România TV

Realizator: Bună seara doamnelor şi domnilor. Astăzi am avut dovada că Iohannis şi Blaga nu s-au rupt de Băsescu. 
Andreea Creţulescu: Şi aceasta a venit din Parlament unde se pregăteşte şi lovitura care poate schimba soarta alegerilor prezidenţiale. 
Realizator: Comentăm subiectele în această seară alături de premierul Victor Ponta, când vă şi prezentăm trei metode prin care băsiştii i-au jefuit pe români. Bună seara domnule prim-ministru. 
Andreea Creţulescu: Bună seara domnul prim-ministru. 
Victor Ponta: Bună seara. Mulţumesc de invitaţie. 
Andreea Creţulescu: Apropo de ce s-a întâmplat în Parlament. Am văzut acolo totuşi un vot pentru acea lege care diminuează CAS-ul, dar în egală măsură am văzut două legi la fel de importante care nu au mai reuşit să treacă pentru că cei de la PNL, cei de la PDL au părăsit sala. Nu aţi putut să vă mobilizaţi sau de fapt este o tactică a opoziţiei care ne arată că joacă alături de Traian Băsescu?
Victor Ponta: Nu ştiu. Dincolo de tacticile şi de jocurile putere-opoziţie, care au existat şi vor exista întotdeauna, cred că ceea ce justifică până la urmă afirmaţia dvs. că opoziţia PNL-PDL, cu domnul Blaga şi domnul Iohannis, până la urmă merg la acelaşi rezultat la care mergea Traian Băsescu. Pentru că ceea ce rămâne dincolo, repet, de discuţiile din parlament şi bătălia putere-opoziţie este faptul că în această seară cred că erau cam 12 mii de mame care au beneficiat de indemnizaţii pentru creşterea copilului, cam 30 de mii de pensionari şi încă câteva sute sau mii de profesori, în special din zonele defavorizate care aşteptau să vadă că Senatul adoptă legile prin care erau scutiţi de rambursarea unor sume pe care nu le-au obţinut prin fraudă sau prin altceva, ci prin greşeala unor funcţionari. Deci ceea ce rămâne la sfârşitul zilei este faptul că 30, 42, 45 de mii de oameni care nu au, de fapt, nici o legătură directă cu bătălia între putere şi opoziţie, vor mai avea încă o săptămână de emoţii. Eu vreau să le garantez tuturor că săptămâna viitoare, chiar dacă cei de la PNL-PDL vor face acelaşi joc în care refuză, ies din sală, ne vom mobiliza noi mai bine şi vom trece legea. La fel a fost şi cu faimosul CAS. Ştiţi, CAS-ul a fost în programul USL solicitarea PNL, nu a noastră, a PSD-ului. Noi am cerut să dăm înapoi pensiile, salariile, să mărim alocaţiile sociale. PNL-ul a solicitat păstrarea cotei unice şi a obţinut-o, a solicitat scutirea de impozit a profitului reinvestit şi am adoptat acest lucru şi reducerea CAS. Acum, l-au şi votat de altfel. Prima dată legea a fost în Senat şi în Camera Deputaţilor şi au semnat. După care domnul Traian Băsescu, ştiţi, a ieşit şi a zis: 'domne', nu e bună reducerea CAS' şi azi nu au mai votat-o. 
Andreea Creţulescu: De ce credeţi că încearcă acest joc alături de Traian Băsescu sau cu ce îi avantajează? Pentru că ne spuneţi foarte clar, în această seară, că 45 de mii de oameni sunt dezavantajaţi, oameni care nu au teoretic nici o legătură. 
Victor Ponta: Sunt speriaţi că nu va mai trece legea. Şi eu, faţă de ei, am obligaţia să le spun că săptămâna viitoare ne mobilizăm noi mai bine şi va trece. 
Andreea Creţulescu: Şi de ce nu aţi apelat, de exemplu, mulţi s-au întrebat de ce nu aţi apelat la o ordonanţă de urgenţă pentru că în anumite momente ale guvernării dvs. aţi avut şi astfel de practici.
Victor Ponta: Conform Constituţiei şi practicii Curţii Constituţionale, nici un fel de amnistie, inclusiv cea fiscală, nu poate fi adoptată decât prin legea Parlamentului. 
Andreea Creţulescu: Şi atunci era nevoie de un astfel de demers.
Victor Ponta: Absolut. De exemplu, legea prin care erau scutiţi profesorii din Valea Jiului, care au beneficiat la un moment dat, pentru locul dificil în care îşi desfăşoară activitatea, de nişte sporuri. Şi Curtea de Conturi a venit acum după câţiva ani, i-a pus să dea banii înapoi. Vă daţi seama, nu aveau de unde să dea banii aceia, nici dacă îşi vindeau casa sau ceea ce... Legea a fost votată o dată de Parlament şi domnul Băsescu a dat-o înapoi. Deci practic, acum a doua oară votându-se, nu mai poate fi respinsă. Probabil că şi cea...
Realizator: Nu mai are domnul Băsescu nici o posibilitate...
Victor Ponta: Atacarea la Curtea Constituţională, care mai poate întârzia, nu poate să fie nimic neconstituţional. 
Realizator: Curtea Constituţională are vreo posibilitate să nu se pronunţe până la alegeri pe această lege, pe constituţionalitatea acestei legi?
Victor Ponta: Nu, practica Curţii Constituţionale este de a judeca undeva în termen de o lună, cred, dacă nu greşesc. Au mai fost câteva situaţii în care, după ce a decis Curtea Constituţională, a durat destul de mult motivarea. Dar cred că la Codul insolvenţei a fost o prelungire destul de mare, dar în final şi-au făcut treaba.
Realizator: Modul de acţiune comună al ACL-ului, cum se numeşte acum PNL plus PDL, are  vreo legătură şi cu recenta schimbare de macaz bruscă a domnului Iohannis, care ne-a anunţat că domnii Băsescu şi Boc au trecut ţara prin criză prin nişte măsuri înţelepte, cum ar fi tăierea salariilor şi impozitarea pensiilor?
Victor Ponta: Sincer nu ştiu care este gândirea economică a domnului Iohannis. Dânsul a fost, şi asta o spun într-un fel făcându-mi şi un autoreproş, pentru că eu am fost atunci alături de Mircea Geoană, de Crin Antonescu, de Dan Voiculescu, am fost la acea întâlnire în care domnul Iohannis a fost propus prim-ministru şi este adevărat, nimeni nu l-a întrebat: domne', sigur, conduci un oraş de 100 şi ceva de mii de locuitori, cum vei conduce economic o ţară? Acum cu atât mai puţin ştiu acest lucru. Însă pot să fac o singură remarcă: dacă eşti înconjurat de aceiaşi oameni şi aplici aceleaşi metode, rezultatul este acelaşi, şi aşa spunea Einstein. Dacă faci mereu aceeaşi greşeală n-o să-ţi iasă la un moment dat bine. Oamenii sunt aceiaşi şi constat că, cel puţin în zona economică, cei de la PNL cu care noi am lucrat programul economic, Călin Popescu Tăriceanu, Ovidiu Silaghi, Daniel Chiţoiu au plecat şi practic acum PNL este PDL. Doar numele, eventual, s-a mai schimbat. Dar dacă vă uitaţi, toate politicile noi ale Alianţei sunt, de fapt, sunt politicile PDL, pentru că Blaga şi echipa fostă la guvernare a cam acaparat toate ideile.
Andreea Creţulescu: Ce ar putea urma, pentru ce această apropiere, pentru că este clar, pentru electorat este un dezavantaj, domnul Iohannis, poate şi domnul Blaga, poate şi domnul Predoiu, toţi trei îşi asumă şi acest dezavantaj. De ce merg pe linia aceasta? Vor să construiască ceva alături de Traian Băsescu, au altă strategie?
Victor Ponta: Eu nu ştiu dacă au neapărat o strategie. Cred că până la urmă, sau măcar aşa sper eu, e vorba despre două moduri de gândire economică. Unul este modul 2009-2010-2011, hai să tăiem salarii, pensii şi prin austeritate vom reuşi să rezolvăm problemele României. Al doilea mod, început în 2012, spun de fiecare dată USL, pentru că n-a fost numai ideea mea sau doar programul meu, a fost în egală măsură al PNL, a fost acela de a face reparaţii economice, de a investi mai mult, de a scădea CAS. Sunt două modele. Până la urmă oamenii pot să aleagă.
Realizator: Dar aici avem un partid care a tranzitat între un model şi celălalt economic, pentru că foştii dumneavoastră aliaţi din USL, liberalii, erau cu dumneavoastră când era....
Victor Ponta: Au fost cu noi.
Realizator: ...când era cu "Jos Băsescu", "Jos Boc", cu "O tăieri de salarii şi de pensii, dăm noi tot înapoi"...
Victor Ponta: Corect.
Realizator: Aţi venit împreună.
Victor Ponta: Le-am dat împreună înapoi, nu vreau să-mi asum numai eu.
Realizator:  Le-aţi dat împreună înapoi. După care domnii de la PNL, împreună cu dumneavoastră, că aveau jumătate de guvern, au făcut audituri în toate ministerele şi au făcut plângeri penale miniştrilor PDL, alături de care astăzi sunt, înjură politica economică a dumneavoastră, după ce v-aţi despărţit de ei şi ne anunţă că modelul economic pe care l-au blamat şi împotriva căruia au făcut plângeri penale este cel bun.
Victor Ponta: Pentru că nu mai sunt aceiaşi oameni, să ştiţi, a mai rămas doar eticheta. Domnul Iohannis nu a fost în USL...
Realizator:...domnia sa, Orban, Atanasiu, Petrache, toată conducerea aia era în USL.
Victor Ponta: Domnul Ciutacu, Atanasiu, Petrache şi Orban sunt, iertaţi-mă, de nenumărate ori se certa Crin Antonescu cu noi, noi spuneam că sunt nişte indivizi care nu ştiu decât cu bani şi cu afaceri şi spunea: da, aveţi dreptate, da lasă, hai să-i lăsăm, între timp l-au înjunghiat pe la spate. Eu vorbesc de faptul că cei care chiar au gândit programul USL-ului au plecat din PNL, şi a rămas, ştiţi cum se întâmplă uneori, a rămas doar carapacea şi înăuntru a intrat PDL. Altfel îi descopăr exact cum erau în 2010-2011, aceleaşi mesaje, aceleaşi ...iar Domnul Iohannis nu-i nici liberal, nu-i nici pedelist.
Andreea Creţulescu: Apropo de liberali, astăzi am văzut totuşi o mişcare politică în Parlament, şi nu numai, acea dorinţă a conservatorilor de a se uni cu partidul domnului Tăriceanu şi, implicit, o posibilitate de refacere a USL cu un alt partid liberal. Ce va presupune acest lucru? Ar putea fi adus, sau aduşi oameni din partidul domnului Tăriceanu chiar şi în guvern, s-ar putea reface asta până la începutul campaniei electorale, sau vă gândiţi să faceţi asta dacă câştigaţi şi fotoliul prezidenţial?
Victor Ponta: Ştiu de discuţii, dar nu sunt eu cel care sunt implicat pentru că este vorba de un acord parlamentar între....
Andreea Creţulescu: Da, dar o cooptare vă vizează în mod direct.
Victor Ponta: Categoric da. Ceea ce eu am spus, de fapt, şi la congresul, primul congres al Partidului Liberal Reformator, a fost faptul că, din punctul meu de vedere, guvernul care se va forma, oricum, în decembrie, trebuie şi ar fi foarte bine ca, cel puţin pană în 2016, să continue programul USL cu cât mai mulţi dintre oamenii care au făcut USL. Deci răspunsul la întrebarea dumneavoastră este da. Eu cred că, în decembrie, noul guvern, reprezentanţi ai partidului domnul Tăriceanu, da, cred că ar fi foarte bine să fie acolo.
Realizator: Doar din decembrie încolo, după alegerile prezidenţiale? Nu vă gândiţi şi la o împrospătare, nu ştiu, a executivului până atunci?
Victor Ponta: Este târziu acum. Este târziu, iar stabilirea datei alegerilor, de ce este târziu?, mai avem luna septembrie, practic, după care octombrie, toată lumea este în campanie electorală. Avantajul stabilirii datei de 16 noiembrie ca dată pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, este acela că imediat după 16 noiembrie, practic ai o lună şi jumătate până la anul nou în care noul guvern, sau  mă rog, noua majoritate în care intră şi partidul domnului Tăriceanu, să vină să construiască bugetul pentru 2015-2016, să vină inclusiv cu o nouă formulă a guvernului. Deci este timp o lună şi jumătate după alegeri în care aceste lucruri să fie făcute. Dacă aveam alegerile, turul doi, în 22 decembrie, vă daţi seama, ne prindea anul nou.
Realizator: Dar v-aţi gândit şi la un nou premier, dacă ne vorbiţi despre noul guvern? În eventualitatea în care câştigaţi alegerile prezidenţiale.
Victor Ponta: Cu siguranţă. Cu siguranţă între 16 noiembrie, data turului doi, şi 22 decembrie când domnul Băsescu pleacă şi dacă, în eventualitatea în care eu câştig alegerile, voi merge la Cotroceni, evident că stabilim împreună noul premier şi noul guvern.
Andreea Creţulescu: Dar va veni acesta din PSD, sau există şi o altă posibilitate?
Victor Ponta: Cu siguranţă există şi o altă posibilitate. Important este să fie un prim-ministru care să continue programul actual, pentru că nu sunt alegeri, adică oamenii au votat un program de guvernare în 2012 şi trebuie dus până în 2016 şi trebuie să fie cineva care să aibă sprijinul nu doar al PSD, ci şi al PC, al UNPR, al PLR dacă intră la guvernare, şi al UDMR.
Realizator: Dumneavoastră aţi spus acum câteva luni, tot într-un interviu acordat nouă, că aţi prefera chiar ca primul-ministru să nu fie de la PSD, ca să nu mai fie totul monocolor, să nu ia partidul totul şi aşa mai departe. Am văzut repetată declaraţia dumneavoastră în interpretarea domnului Hrebenciuc, săptămâna trecută. Aţi discutat povestea asta şi la Tulcea? Adică v-aţi informat colegii că vă munceşte un gând să nu fie unul dintre ei premier?
Victor Ponta: Am discutat-o prima dată la Orăştie, în urmă cu câteva luni, am discutat-o din nou la Tulcea, da, şi există această înţelegere a faptului că în eventualitatea în care vom câştiga funcţia de preşedinte, primul-ministru nu este obligatoriu să fie tot de la PSD. Eu am avut această discuţie, şi nu a fost o discuţie uşoară, şi le mulţumesc cu ocazia asta, cu grupul senatorial. Atunci când s-a eliberat funcţia de preşedinte al Senatului, în mod normal, PSD are cel mai mare grup, puteam să avem preşedinte de la noi. Şi am spus nu. Hai să trăim într-o societate în care să fim cât mai mulţi reprezentaţi. Sigur că putere şi opoziţie. Şi aşa i-am convins să-l susţinem pe domnul Tăriceanu, care evident este liberal, şi am spus, avem funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, un liberal la Senat. La fel dacă avem, aşa gândisem USL, ţineţi minte, un liberal, Crin Antonescu preşedinte, un social-democrat prim-ministru. Cred în acest echilibru şi cred că este bine pentru ţară.
Realizator: Da, dar una este funcţia de preşedinte al Senatului, sigur importantă ca reprezentare, ca nivel politic, orice, şi alta este cea de prim-ministru unde, până la urmă, sunt banii. Şi vă întreb şi încerc să detaliez povestea asta cunoscând totuşi PSD de foarte mulţi ani şi ştiind că este tipul de partid care vrea tot, de regulă. Cel puţin de când m-am apucat eu de...
Victor Ponta: Eu îl cunosc şi mai bine decât dumneavoastră PSD-ul, şi tocmai pentru că eu cred că nu trebuie să aibă tot, am lucrat şi i-am convins...
Realizator: Aţi lucrat la mentalităţi, aţi apelat la psihologi, la voodoo, ce aţi făcut?
Victor Ponta: Atenţie! Ce este esenţial este altceva, ceea ce am învăţat şi când am fost în guvernul 2000-2004 şi acum, cel mai important pentru ca să poţi să nu te mai blochezi tot timpul, ca să poţi să faci nişte proiecte pe termen mediu şi lung, ca să le pui în practică, este ca preşedintele şi primul-ministru să tragă în aceeaşi direcţie. Am văzut, a văzut şi Călin Popescu-Tăriceanu patru ani, am văzut şi eu doi ani şi jumătate, cât de greu este să te ocupi de guvernarea ţării având şi o bătălie cu preşedintele. Cred că a văzut până şi Emil Boc care nu prea se bătea cu Traian Băsescu, dar tot când mai avea şi el câte o idee era imediat.., aşa încât, din punctul meu de vedere, este important, repet, ca viitorul prim-ministru să fie sprijinit de toată coaliţia, nu doar de PSD. Să fie un om care să... un pro-european şi un pro-atlantist convins, dar, în acelaşi timp, capabil să gestioneze guvernul şi cu care să pot să lucrez. Pentru că, dacă este ceva ce i-am reproşat lui Crin Antonescu imediat ce s-a rupt USL şi am văzut că şi domnul Iohannis a preluat, ca şi doamna Udrea, ca şi doamna Macovei, dom'ne, după prezidenţiale, primul lucru, dăm jos guvernul şi... Cum daţi jos guvernul? Nu-mi iese... Ştiţi cum... Spre deosebire de alte...
Realizator: /.../ doamna Udrea, a zis că va coagula, în urma consultărilor de la Cotroceni, o majoritate parlamentară...
Victor Ponta: Să fim serioşi!
Realizator: ...care va face o moţiune de cenzură care vă va dărâma.
Victor Ponta: Să fim serioşi!
Andreea Creţulescu: Adică, constituţional.
Victor Ponta: Ideea e următoarea. Tocmai asta am spus noi în 2012: domnule, Traian Băsescu a întors votul oamenilor de mai multe ori, haideţi s-avem un preşedinte, şi eu vreau să fiu un asemenea preşedinte, care respect votul Parlamentului, care respect majoritatea parlamentară, chiar dacă nu e cea care-mi convine mie, chiar dacă nu e exact omul cel mai... nu pun un Emil Boc şi eu unul care să facă...
Realizator: Portret robot pe care l-aţi făcut... 
Andreea Creţulescu: Să... Să...
Victor Ciutacu: Iartă-mă, Andreea, aş vrea să... Corespunde până acum... cel puţin... Eu am două persoane în cap, la ce aţi spus dumneavoastră...
Victor Ponta: Da, mă rog...
Victor Ciutacu: ...domnul Tăriceanu, pe de o parte, care ştie să conducă un guvern, e şi pro-atlantist şi pro-european ş.a.m.d.
Victor Ponta: Chiar a fost un prim-ministru foarte bun, da.
Realizator: Şi domnul George Maior, care nu ştiu cât poate să conducă un guvern, dar nu e de la PSD, formal cel puţin, că nu mai e, că d-aia e şeful SRI, şi e pro-atlantist, pro-european, /.../ 
Victor Ponta: N-aş vrea să vă iau plăcerea de a specula până în data de 17 noiembrie cine va fi primul-ministru, mai ales că e o decizie pe care n-o iau singur.
Andreea Creţulescu: Dar, totuşi, eu insist cu întrebarea: ce părere au...
Victor Ponta: Deci vreau să... n-o să dau din cap, n-o să clipesc, când spuneţi un nume...
Andreea Creţulescu: Ce părere au, totuşi... dar e bine şa asta!
Realizator: Dar nici n-o să negaţi, ceea ce e un lucru bun. 
Victor Ponta: N-o să neg niciun fel de nume. Ba un singur nume o să-l neg: Traian Băsescu. Cu siguranţă, nu va fi...
Realizator: Până la capăt îl negaţi pe Traian Băsescu?
Victor Ponta: Poftim!?
Realizator: Până la capăt îl negaţi pe Traian Băsescu? 
Victor Ponta: Până la capătul carierei mele politice nu-l voi numi niciodată pe Traian Băsescu premier.
Andreea Creţulescu: Vreau să...
Realizator: Mi-aţi dat o ştire, cum ar zice domnul Cristoiu, înseamnă că n-o negaţi pe doamna Udrea, că aţi zis că domnul Băsescu e singurul nume şi nu pot fi doi singuri?
Victor Ponta: Da. Hai să păstrăm proporţiile, totuşi!
Andreea Creţulescu: Eu vroiam să insist cu o întrebare, dacă PSD este de acord cu această variantă în care viitorul premier, în condiţiile victoriei dumneavoastră, n-ar mai fi membru de partid? Şi vă întreb asta, pentru că sunt convinsă că conştientizaţi că noul preşedinte nu va mai putea fi, constituţional vorbind, la fel de jucător ca şi Traian Băsescu, pentru că va intra în vigoare acea lege a referendumului şi cu doar 30% viitorul preşedinte va putea fi demis, 30% din voturile populare.
Victor Ponta: Dar asta este bine. Pentru că eu am...
Andreea Creţulescu: Adică centrii de putere vor cădea mai mult spre guvern de acum încolo...
Victor Ponta: Aşa e normal.
Andreea Creţulescu: ...şi mai puţin către preşedinte.
Victor Ponta: Vreau să vă spun un lucru. În discursul prin care am cerut sprijinul PSD la Craiova, eu am prezentat programul meu de candidat la preşedinţie, nu toate aspectele au fost reliefate în media, că poate nu erau la fel de pasionante, dar am spus la un moment dat: dacă voi fi preşedinte, voi susţine şi, în 2015, voi promulga modificările constituţionale aşa cum au fost propuse de USL în 2013. Adică, un preşedinte cu mai puţine puteri, mai multă responsabilitate la guvern, pe care, dacă o ia razna, îl dai jos în parlament.   
Andreea Creţulescu: Conştientizaţi şi riscurile, că s-ar putea să aveţi un mandat foarte scurt în condiţiile astea? 
Victor Ponta: Nu. Nu. Tocmai că eu vreau să dau cât mai multă putere guvernului, pentru că acum ştiu ce înseamnă guvernarea.
Realizator: /.../ Constituţia, domnule prim-ministru?
Victor Ponta: De acord!
Realizator: Şi vă va trebui o majoritate parlamentară pe care aţi avut-o, dar pe care n-o mai aveţi.
Victor Ponta: De două treimi. Acum, cred că tot cam două treimi în final o să fim.
Andreea Creţulescu: Cu domnul Tăriceanu, dacă-l contabilizaţi şi pe dânsul.
Victor Ponta: Cu toţi cei care susţin acest proiect, da, ar fi tot cam două treimi, pentru că foarte mulţi dintre parlamentarii PNL pleacă de la PDL şi se duc la domnul Tăriceanu.
Realizator: Păi, tocmai aici vroiam să ajung! Vroiam s-ajung la proiectul domnului Dragnea, acuzat de încurajarea traseismului politic de actuala opoziţie şi aş vrea să vedem împreună chiar un foarte scurt material în care domnul Dragnea îi explică domnului Iohannis de ce proiectul dumneavoastră n-ar încuraja traseismul politic şi mi-ar plăcea să-mi explicaţi şi dumneavoastră mai pe larg decât a făcut-o domnul viceprim-ministru.
Victor Ponta: Cu siguranţă!

Liviu Dragnea: Nu am crezut că acest domn are atâta ipocrizie încât să acuze un proiect de act normativ. Domnul Iohannis a candidat în 2012 pentru Primăria Sibiului pe lista Forumului Democrat German şi a migrat la PNL. Este singurul caz de bigamie politică din România. 
Reporter: Mai mult, Dragnea spunea că primarilor trebuie să li se dea posibilitatea să aleagă partidul cu care merg mai departe, fără să-şi piardă mandatul. Unii dintre ei au fost aleşi pe listele USL, dar între timp s-au trezit că trebuie să reprezinte alianţa PDL-PNL. 

Liviu Dragnea: Riscăm ca în perioada imediat următoare să apară un blocaj generalizat în Administraţia Locală. Acest proiect de act normativ dă şansa primarilor şi consilierilor locali şi judeţeni să decidă dacă sunt de acord să respecte deciziile luate de unii lideri politici la Bucureşti, în spatele uşilor închise sau să decidă dacă vor să respecte voinţa cetăţenilor. 
Reporter: Proiectul care îi vizează pe primari ar urma să fie adoptat prin ordonanţa guvernului în luna septembrie. 

Andreea Creţulescu: Domnule prim-ministru, este o tactică de campanie în condiţiile în care chiar PSD-ul atunci când era în opoziţie a fost de acord ca aceşti primari să nu mai poată trece de la un partid la altul sau dacă o fac să-şi piardă mandatul. Dvs. atunci votaţi în Parlament...
Victor Ponta: Şi acum sunt de acord cu acest lucru. 
Andreea Creţulescu: Păi da, dar domnul Dragnea, colegul de partid...
Realizator: Cu excepţia a două săptămâni?
Victor Ponta: Atenţie! Avem următoarea situaţie pe care trebuie să o rezolvăm. O situaţie de principiu, de morală, apropo şi de situaţia domnului Iohannis, care a candidat la Frontul Democratic şi acuma e la...
Andreea Creţulescu: Da, are noroc că nu sunt două partide; e un partid şi o organizaţie. 
Victor Ponta: E un fel aşa, de mică şmecherie, nu e, ştiţi, dom'ne, neamţul, care... nu, e o şmecherie asta, că de fapt am fost la Forumul Democrat, dar acuma sunt la PNL... Problema de principiu e următoarea: absolut toţi preşedinţii de consilii judeţene, 36, cred că sunt, primarii municipii-reşedinţă de judeţ, oraşe şi cam toate comunele, USL, toţi au candidat în 2012 şi mulţi dintre ei au şi câştigat tocmai d'aia, alţii, sigur, câştigau oricum. Dar unii au câştigat tocmai pentru că pe ei scria USL şi aveau nişte afişe cu Crin Antonescu şi cu Victor Ponta, care îi ţineau de mână. Acum ei nu mai sunt USL că nu mai există, şi nu e vina mea, e vina domnului Blaga, şi a domnului Iohannis, care au făcut după aceea aranjamentul acela, şi nu mai sunt susţinuţi de Crin Antonescu şi de Victor Ponta, sunt susţinuţi, fără să vrea, de Blaga şi Iohannis. Şi atunci, oamenii aceştia, trebuie să spună, făcându-şi categoric nişte calcule politice pentru 2016, dom'ne, noi am candidat pe USL cu Ponta şi Antonescu, vrem să fim, nu ştiu, la PSD, la PRL, la orice altceva. Avem situaţia...
Realizator: Păi nu cumva întăriţi partidul lui domnul Tăriceanu, cu ocazia asta slăbind Partidul domnului Blaga şi Iohannis?
Victor Ponta: Eu nu ştiu şi nimeni nu ştie ce va decide fiecare primar. Eu nu înţeleg strigătele exacte ale celor de la ACL pentru că dacă ei sunt acum, sunt mult mai puternici că sunt împreună, s-ar putea să meargă la ei primarii. 
Realizator: Aţi văzut dvs. primar care se duce către opoziţie în loc să se ducă către putere? 
Victor Ponta: Ei zic că o să câştige alegerile şi că o să schimbe şi guvernul şi o să... Dacă îi crede cineva, se va duce, da. Avem cealaltă situaţie, tot de principiu, şi după aceea vorbim de partea practică. La care cazul cel mai clar e domnul Emil Boc, nu? Primarul capitalei Transilvaniei, Clujul. 
Andreea Creţulescu: Corect, dacă vrea să fie PDL sau PMP.
Victor Ponta: El în acte e PDL şi în toate campaniile merge cu PMP, o susţine pe doamna Udrea de la PMP.
Andreea Creţulescu: Vreţi să o ajutaţi şi dvs. pe doamna Udrea în această iniţiativă?
Realizator: Dar nu îl împiedică deloc cadru legislativ să o facă, domnule prim-ministru. 
Victor Ponta: Ceea ce este absolut anormal şi ridicol din punct de vedere principial. Din acest punct de vedere, dacă după ce nu mai există USL-ul, dacă după ce au apărut două noi partide: PMP şi PRL, dacă după ce PNL şi PDL nu mai există şi se numesc ACL, le spui oamenilor: dom'ne, aveţi două săptămâni, 10 zile, în care vă hotărâţi, după care până în 2016, până la alegeri orice mişcare o faceţi, vă pierdeţi mandatul. E o soluţie prin care măcar oamenii ştiu cine sunt aleşii lor locali. Staţi un pic că termin imediat. 
Andreea Creţulescu: Deschideţi o cutie a Pandorei.
Victor Ponta: Eu cred că o închidem, că în momentul acesta nu vă puteţi închipui ce este în toată ţara. Şi acum trec la partea practică.
Andreea Creţulescu: Puteţi negocia, nu dumneavoastră personal şi nu PSD-ul.
Victor Ponta: Haideţi să vă spun, partea practică.
Andreea Creţulescu: Puteţi negocia partidele pentru prezidenţiale.
Victor Ponta: Acum avem, începând cu Consiliul General al Municipiului Bucureşti, am vorbit cu primarul general, cu domnul Oprescu, acum câteva zile şi mi-a zis - domnule, de trei luni sunt patru viceprimari în loc de doi, nici nu am unde să îi pun, se aleg, se dau afară unii pe alţii, se contestă, sunt în instanţă - eu nu am Consiliul General în Bucureşti cu care să fac termoficare cu care să fac... Staţi un pic.
Realizator: Şi cum îşi face doctorul majoritate după ce daţi legea asta?
Victor Ponta: Domnule Ciutacu, în toate consiliile generale, consiliile judeţene - Consiliul General este unul singur la Bucureşti, dar este vorba de consiliile de sector - consiliile judeţene, consiliile locale, dacă putem prin lege să stabilim un lucru: în primul şi în primul rând toţi care sunteţi spuneţi la ce partid sunteţi şi cu asta basta...
Realizator: Deci este valabil şi pentru consilieri, nu? Nu doar pentru primari?
Victor Ponta: Sigur că da. În primul rând pentru consilieri. Şi în al doilea rând mai este ceva. Locurile vacante - când a plecat un consilier în diverse funcţii sau este incompatibil  - sau ca să urce cel de pe listă acum trebuie trei semnături: semnătura mea...
Realizator: A dumneavoastră?
Victor Ponta: Semnăturile preşedinţilor de partid care au format USL-ul... semnătura mea, semnătura domnului Daniel Constantin şi semnătura domnului - era să zic Antonescu, dar bănuiesc că domnul Iohannis are drept de semnătură în numele PNL-ului. Ceea ce nu se întâmplă, vă daţi seama, în practică să semnăm toţi trei să intre consilierul Creţulescu sau Ciutacu şi atunci, domnule, hai să intre, să completăm, să avem cvorum, să îşi declare apartenenţa politică şi până în iunie 2016, când vom avea alegeri, să avem clar o apartenenţă politică şi o majoritate. Ce înseamnă asta? Înseamnă sute de milioane, dacă nu chiar miliarde de euro fonduri europene care trebuie accesate de către autorităţile locale.
Realizator: De asta vă acuză opoziţia, că sutele alea de milioane de euro le veţi debloca către autorităţile locale care vor fi amabile şi vor alege dreptatea, adevărul, cinstea şi corectitudinea de la PSD sau de la Tăriceanu. 
Victor Ponta: Fondurile europene nu le deblocăm noi, ca să vă fie foarte clar, nu le deblochează guvernul printr-o decizie sau pot să le opresc. Noi am deblocat programele operaţionale care erau blocate. Acum, la Autoritatea de Management, la POR, la Mediu, la diverse alte zone, sunt depuse proiectele, însă autoritatea locală, consiliul local trebuie să vină cu o hotărâre. Ori ei nu se întrunesc sau dacă se întrunesc, nu are niciunul majoritate. Se ceartă şi pleacă, se dau în judecată; dacă iau o decizie, o atacă celălalt. Pierdem foarte mulţi bani, pierdem proiecte importante - fie din fonduri europene, fie din PNDL  - şi din acest punct de vedere, dacă o dată despărţim apele - apropo de apele cu gheaţă puse în cap - şi domnul Boc să zică: domnule, eu sunt cu PMP sau cu cine vrea el. Până la urmă să avem o stabilitate la nivelul autorităţilor locale până în iunie 2016.
Realizator: Dincolo de explicaţia dumneavoastră, raţionale în zona aceasta de... până la urmă ziceţi că vreţi să deblocaţi ţara şi poate o deblocaţi, dar tot printr-un act de traseism politic. Pentru că, ne place sau nu, faptul că omul plecă de la un partid şi se duce la celălalt partid, tot traseism este. 
Victor Ponta: Domnule Ciutacu, nu pleacă nimeni.
Realizator: E legal că... Sau nu, asta e altă discuţie.
Victor Ponta: O mai spun încă o dată. Toţi sunt aleşi USL.
Realizator: Toţi sunt aleşi USL, dar au fost propuşi de nişte partide, domnule prim-ministru, că spre exemplu, ăla care este preşedinte de CJ...
Victor Ponta: Staţi de vorbă cu mine care, cel puţin în ceea ce priveşte preşedinţii de consilii judeţene şi primarii municipiu-reşedinţă de judeţ, pot să vi-i spun pe nume, pe fiecare şi istoria desemnării lui.
Realizator: Asta zic, dar pe unul îl propuneaţi dumneavoastră, pe unul îl propunea Antonescu.
Victor Ponta: Nu a fost chiar aşa.
Realizator: Antonescu îl propunea de la PNL, nu îl propunea de la PSD.
Victor Ponta: Nu a fost chiar aşa. A fost bob cu bob luat de mine şi de Antonescu. Noi doi ne-am dus şi le-am ridicat mâinile şi au câştigat în zone unde nu ziceau niciodată că vor câştiga. Şi acum s-au trezit cu Blaga şi Iohannis, pe care, culmea, chiar se luptau, cel puţin cu Blaga s-au luat toţi. La Sibiu, de exemplu, la Consiliul Judeţean, şi eu şi domnul Antonescu am susţinut pe altcineva decât domnul Iohannis care avea un candidat de la Frontul Democratic al Germanilor. Deci, chiar ne-am luptat la Sibiu şi l-am şi bătut, bineînţeles. Acum, sigur că omul acela spune: domnule, eu m-am dus la oameni şi le-am spus votaţi cu mine, cu Ponta, cu Antonescu. Nu le-am spus votaţi cu Blaga şi cu Iohannis, că poate nu mă votau, nu mă alegeau niciodată şi nu mă mai aleg nici în 2016.
Realizator: Bine, la Sibiu, întâmplător este al dumneavoastră, că este de la PSD şi nu cred că vă alegea...
Victor Ponta: Nu întâmplător. Este chiar pe merit.
Andreea Creţulescu: Da, dar cât va dura această măsură? Va dura puţin, două luni sau până în 2016 va fi această permisiune de a-ţi alege partidul?
Victor Ponta: Nu, maximum două săptămâni.
Andreea Creţulescu: Maximum două săptămâni.
Victor Ponta: Din punctul meu de vedere, chiar mai scurt.
Realizator: Este şi constituţional, domnule Ponta? Nu vă treziţi că...
Victor Ponta: Este extrem de constituţional, pentru că în 2006 s-a mai întâmplat acelaşi lucru. A fost o perioadă de 45 de zile atunci. Acum este o perioadă, din punctul meu de vedere şi vreau să precizez - cel care nu se duce şi nu scrie nimic înseamnă că rămâne unde este acum.
Andreea Creţulescu: Cât va conta în opinia dumneavoastră o astfel de măsură pentru scorul aferent fiecărui partid care are un prezidenţiabil în momentul...
Victor Ponta: Nu va conta în niciun fel. Va conta pentru funcţionarea autorităţilor locale anul viitor şi pentru alegerile locale din 2016. 
Andreea Creţulescu: Primarii, totuşi, aduc voturi multe şi pentru dumneavoastră, şi pentru domnul Iohannis, şi pentru doamna Udrea, şi pentru... 
Victor Ponta: Poate în primul tur.
Andreea Creţulescu: În turul doi spuneţi că nu contează.
Victor Ponta: În turul doi va fi o bătălie între cele două personalităţi.
Andreea Creţulescu: De ce aţi ales să mâncaţi popcorn în primul tur?
Victor Ponta: A fost o glumă proastă pe care am făcut-o şi am regretat-o imediat, apropo de exprimarea cu popcornul, şi...
Realizator: Multă lume...
Victor Ponta: ... m-a criticat, da... 
Realizator: ... chiar dintre oameni care vă erau favorabili...
Victor Ponta: Da, pe bună dreptate!
Realizator: ... şi în discuţiile cu mine mi-au zis: domnule, ăsta e un semn de aroganţă şi de desconsiderare a adversarilor.  
Victor Ponta: Domnule Ciutacu, dacă pot să recunosc că fac o greşeală şi să spun că-mi pare rău, încă e un semn bun, poate, şi mai recuperez ceva. Ideea e următoare. Cred că am obligaţia...
Realizator: Avem un şir de rezultate al ultimului sondaj de opinie care face referire la prezidenţiale cu dumneavoastră şi cu domnul Iohannis. 
Andreea Creţulescu: Şi la turul doi aici.
Victor Ponta: Acum, ideea este următoarea. Foarte posibil, sper că asta nu e o aroganţă, foarte posibil ca fiind candidat al PSD-PC-UNPR, să intru în turul doi. Asta înseamnă că...
Realizator: Ar fi culmea să nu intraţi.
Andreea Creţulescu: Ar fi prima şansă, potrivit sondajelor.
Victor Ponta: De principiu, da. Asta înseamnă că, până la primul tur, la mine nu se poate spune că românii nu ştiu cine sunt sau nu ştiu ce propun sau, uneori, ştiu de doi ani şi jumătate, ştiu...
Realizator: Candidatul Victor Ponta are un proiect de ţară, bănuiesc, nu!?
Victor Ponta: Candidatul Victor Ponta va prezenta acest proiect, şi-l voi prezenta, merg peste tot în ţară, particip la emisiuni. Însă, fiind vorba de foarte mulţi candidaţi care toţi spun că sunt de dreapta, sigur că, cu unul dintre ei, mă voi confrunta în turul al doilea, când am spus foarte clar că, evident, particip la dezbateri. Şi înainte voi participa la orice dezbatere pe tema proiectului meu prezidenţial, dar nu în formula 1+7 sau 8 sau 9 sau câţi sunt, pentru că nu cred că din asta s-ar înţelege ceva. Cred că vă amintiţi cu toţii dezbaterile de la primul tur şi în 2004 şi în 2009, au fost destul de puţin relevante pentru...
Andreea Creţulescu: Apropo de acest proiect, l-aţi definitivat, care sunt punctele importante ale lui, adică auzim de la dumneavoastră mesajele de prim-ministru, se vor regăsi în proiectul acesta...
Victor Ponta: Am vorbit...
Andreea Creţulescu: De fapt, ce vreţi să...
Victor Ponta: Da. Am vorbit destul de mult...
Andreea Creţulescu: ... le oferiţi românilor ca preşedinte?
Victor Ponta: Am vorbit destul de mult şi despre... în ultima perioadă, despre lucruri care nu ţin de funcţia de prim-ministru, ci de cea de preşedinte. Astăzi, cred că am apucat să vorbesc, cel puţin după-amiază, de politica externă a României, care e poziţia noastră în regiune, ceea ce trebuie să facem pe plan european, ceea ce trebuie să-şi prezinte România ca poziţie internaţională. Am vorbit şi vorbesc în continuare despre sistemul constituţional şi am spus foarte clar ce susţin eu, acele modificări la Constituţie, pe care le-am propus împreună cu Crin Antonescu şi cu USL. Am vorbit şi vorbesc foarte des despre cum văd eu relaţia între puterile statului, executiv, preşedinte, prim-ministru, care trebuie să lucreze împreună, nu să fie în competiţie, parlament şi justiţie.
Andreea Creţulescu: Ştiţi că oamenii îşi doresc să afle ce se întâmplă cu zona corupţiei, cu locurile de muncă, dacă traiul lor va fi mai bun, dacă nu vor mai fi umiliţi atunci când pleacă în străinătate şi pentru că România, apropo de partea asta externă, a uitat ca prin consulate să genereze anumite colaborări...
Victor Ponta: Aici, mă atrageţi puţin... special...
Andreea Creţulescu: Vă atrag, e adevărat...
Realizator: Vă face jucător!
Victor Ponta: Nu. Nu. Aici, mă atrageţi puţin în ceea ce reproşez eu preşedintelui, că intră toată ziua în treaba primului-ministru. Sigur că la început probabil că voi mai avea tendinţa să gândesc ca un prim-ministru, însă vreau să vă spun că, pe baza experienţei guvernamentale pe care am avut-o, e al treilea guvern din care fac parte, pot să am opinii şi pot să am un proiect legat de dezvoltare economică, de creare de locuri de muncă, de chestiuni care ţin strict de guvern, de pensii, dar mai pot, peste toate aceste lucruri, pot să înţeleg că un preşedinte care tot ceea ce face el bun este ca la 18:30 să iasă să-l critice pe primul ministru, e cel mai mare rău care se poate întâmpla României. Deci, în loc de ora 18:30 cu declaraţii publice de criticare a guvernului, dacă voi fi preşedinte, veţi şti că în fiecare zi, poate la 18:30 preşedintele cu primul-ministru vor bea o cafea împreună, vor vedea cu ce poate să-l ajute preşedintele, de ce are nevoie...
Andreea Creţulescu: Şi dacă domnul Băsescu ajunge prim-ministru sau doamna Udrea, beţi şi cu dânşii?
Victor Ponta: Domnul Băsescu, că ar trebui să-l desemnez eu şi nu îl voi desemna. 
Andreea Creţulescu: Nu-l veţi desemna niciodată, chiar dacă îşi va forma o majoritate?
Victor Ponta: Dacă va avea 50% plus 1 voi prefera să demisionez din funcţia de preşedinte decât să-l numesc pe dânsul.
Realizator: Sunteţi în stare să demisionaţi din funcţia de preşedinte ca să nu-l numiţi pe Traian Băsescu ministru?
Victor Ponta: Domnul Ciutacu, am fost până acum în funcţii din care am încercat să fac cât mai multe lucruri bune, dar eu nu cred că, cum să vă spun, că trebuie să rămân toată viaţa într-o funcţie. Rămâi într-o funcţie atâta timp cât poţi să faci ceea ce crezi. Eu cred că un prim-ministru cu mentalitatea şi cu gândirea domnului Băsescu este un coşmar, o catastrofă pentru România, şi nu voi semna niciodată cu mâna mea aşa ceva. 
Andreea Creţulescu: Apropo de regimul Băsescu, Victor, în seara asta noi am pregătit trei metode prin care românii au fost jefuiţi şi vă arătăm prima metodă, pentru că vorbiţi de acest proiect şi este important să ştim ce gândiţi dumneavoastră în zona aceasta, chiar dacă nu este una eminamente legate de atributele preşedintelui. Iată prima...
Victor Ponta: Ca prim-ministru şi tot am obligaţia să vă spun. 
Andreea Creţulescu: Aveţi, încă mai sunteţi şi nu ştim dacă veţi fi preşedintele României, până la urmă. Iată cum s-a furat în ultimii 10 ani prin intermediul retrocedărilor şi multe s-au lipit de familia Băsescu.

/../

Realizator: Domnule prim-ministru, dincolo de cauzele acestea punctuale, de exemplu, Klaus Iohannis, şi al retrocedărilor obţinute de ginerele preşedintelui Băsescu, îmi aduc aminte că, la puţină vreme după v-aţi instalat, autoritatea pentru susţinerea proprietăţilor a anunţat că a făcut plângeri penale, a prezentat nişte cazuri de sute de milioane de euro, deci nu o casă, o..., 66 de case ale lui Băsescu şi alte poveşti de genul acesta, se întâmplă ceva? Iertaţi-mă, sute de milioane de euro sună halucinant.
Victor Ponta: Bun. Haideţi să vă spun, pentru că aţi atins câteva subiecte într-adevăr esenţiale pentru România.  
Realizator: Adică de acolo chiar şi-au luat sevă băieţii.
Victor Ponta: Am spus-o tot timpul şi o spun în continuare, din experienţa mea politico-juridică, cel mai mare rău care s-a făcut vreodată României s-a făcut prin Legea 247 din 2005, legea Macovei, prin care nu doar că am retrocedat foştilor proprietari, ceea ce până la un punct, sigur nu a făcut nimeni lucrul acesta în ţările ex-comuniste, dar să zicem că până la un punct a fost în regulă, am retrocedat şcoli, spitale, secţii de poliţie şi am retrocedat teren, în final, cât de vreo două ori teritoriul României. 
Andreea Creţulescu: Da. Cu 1,2 milioane de hectare în plus.
Victor Ponta: Cu 1,2 milioane de hectare în plus de cât există în România. Din acest motiv, atunci, bun, aici fac o paranteză, tocmai iniţiatoarea legii de retrocedare a locuinţelor, a proprietăţilor către foştii proprietari, doamna Macovei, a câştigat o casă a unui fost proprietar pentru...
Realizator: A părinţilor Monicăi Macovei, da.
Victor Ponta: Aşa este, ştiţi cum este, să faci ce zice popa, nu ce face popa, cum se spune. De aceea, în 2013, imediat după alegerile generale, prima lege pentru care mi-am angajat răspunderea guvernului a fost Legea 165 din 2013, care a oprit definitiv orice fel de formă de retrocedare, am zis, domnule, din 2005 şi până în 2013 ajunge.
Realizator: Povestea cu drepturile litigioase, nu?
Victor Ponta: Drepturile litigioase şi proprietăţile au fost impozitate cu 85% şi am încercat să oprim acest fenomen prin care România a fost jefuită. Nu l-am oprit cu totul, pentru că încă există procese în instanţă, încă există decizii ale judecătorilor care trec peste această lege.
Realizator: Iar trecutul nu îl şterge nimeni. Iertaţi-mă, ce s-a retrocedat s-a retrocedat.
Victor Ponta: Atenţie, nu doar în ceea ce priveşte proprietăţile imobiliare. 
Andreea Creţulescu: Şi terenuri. 
Victor Ponta: Gândiţi-vă, vă rog frumos, că 10, 15, 20% din cele mai profitabile societăţi, regii, companii naţionale, care au fost construite de părinţii noştri, Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, au trecut pe degeaba, pe degeaba la Fondul "Proprietatea". Pe degeaba, ca să înţelegeţi. 
Andreea Creţulescu: Eu cred că o întrebare legitimă, care se va adresa unui prezidenţiabil şi poate viitorului preşedinte, cum răspund oamenii aceştia? Pentru că noi am dat nişte speţe legate de câteva familii importante.
Victor Ponta: Am să vă răspund altfel decât dl Băsescu, care a zis la un moment dat că toţi trebuie să răspundă în faţa legii. Nu, atenţie, toţi cei care încalcă legea trebuie să răspundă. Aici domnul Băsescu...
Andreea Creţulescu: Dar cum să determinăm noi legea asta să fie mai ageră?
Realizator: Am înţeles că justiţia este independentă şi necriticabilă. Aşa necriticabilă cum este, se poate îndrepta în vreun fel împotriva celor care au comis fărădelegile astea? Pentru că este vorba de fărădelegi.
Victor Ponta: Vreţi să vă spun adevărul. 
Realizator: Vă rog,
Victor Ponta: Numai dacă ceea ce am văzut că s-a întâmplat la Arad, ştiţi, acolo un judecător a retrocedat un sat, mi se pare, Nadăş, nu?
Realizator: Da.
Victor Ponta: Şi până la urmă l-a arestat DNA pe judecătorul acela.
Realizator: Dar statul s-a dez-retrocedat după ce l-a arestat DNA? 
Victor Ponta: Da, după aceea sigur se anulează. Deci, numai dacă, pentru că haideţi să spunem adevărul, o mare parte din aceste retrocedări unele au fost făcute de către autorităţi locale, de acord, dar multe, cele mai mari şi cele mai cusute cu aţă...
Realizator: Le-a făcut ANRP-ul...
Victor Ponta: Nu. Cele mai mare şi mai cusute cu aţă albă au fost prin hotărâri judecătoreşti. Şi domnul Pricopie, tot aşa, are proprietăţi de milioane. 
Realizator: Pricop, Pricop.
Victor Ponta: Pricop.
Realizator: Înţeleg că Băsescu nu ştie cum îl cheamă pe ginerele său, dar dumneavoastră nu ştiţi cum îl cheamă pe Pricop.
Victor Ponta: Eu ştiu cum îl cheamă pe ministrul meu şi... Dar ideea este următoarea...
Realizator: Da, căci ştiu că a intervenit domnul Băieşu, şeful ANRP, la mine în emisiune într-o seară, când era faimoasa retrocedare a Brătienilor de la Câmpulung sau nu ştiu de unde...
Victor Ponta: Şi nu doar. 
Realizator: ... şi spunea că 'domnule, suntem cu mâinile legate, pentru că oamenii au trecut o hotărâre judecătorească definitivă, pe care noi trebuie să o punem în aplicare'.
Victor Ponta: Au hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, care după aceea se intabulează. Deci, dacă m-aţi întrebat, şi v-o spun, ca prim-ministru nu am voie acum, dar poate ca viitor preşedinte o să am voie, în baza rolului preşedintelui de a media între puterile statului, care este soluţia, soluţia este ca ceea ce s-a întâmplat la Arad, acolo unde justiţia, pentru că DNA-ul face parte din sistemul de justiţie - nu? - a atacat exact zonele din justiţie, un judecător, cazul de la Nadeş, dar mai sunt multe cazuri asemănătoare, care au încurajat şi au retrocedat, de fapt, în mod ilegal. Altfel, să ştiţi, eu nu pot să vin de la Guvern, sau de la Preşedinţie, sau de la Parlament, am venit în 2013 cu legea care a stopat, dar, mai departe, ceea ce s-a întâmplat în justiţie, doar ei pot să îşi facă curăţenie. 
Realizator: Dar, iertaţi-mă, dar dumneavoastră nu puteţi interveni acolo unde justiţia a dat, aveţi perfectă dreptate. Dar există autorităţi ale statului momentan subordonate dumneavoastră sau în coordonarea dumneavoastră, cum este ANRP-ul, cum e... unde, iertaţi-mă, pe vremea portocalie a fost "carnavalul de la Rio" la retrocedări, şi ştim foarte bine, cu drepturi litigioase, cu bani ajunşi prin Dubai pe care îi caută acum procurorii ş.a.m.d. 
Andreea Creţulescu: Era cu domnişoara aceea miss, care nici nu ştiu dacă mai este în România.
Victor Ponta: Din câte ştiu, domnul Ion Oltean de la Bistriţa, care a stăpânit nişte doamne şi domnişoare acolo, ştiu că are de doi ani, cel puţin de când i-am făcut noi plângerea, are un dosar penal la DNA care sunt convins...
Andreea Creţulescu: Apropo, de ce credeţi că este atât de selectivă?
Realizator: Dar domnişoara care a fost executivă are vreun dosar? Că a existat o doamnă sau domnişoară, nu ştiu ce este, doamna Dumitreanu, care a condus propriu-zis procesul ăsta.
Victor Ponta: Da, da, da, împreună sunt, Oltean, cu fosta şefă.
Realizator: Sunt împreună?
Victor Ponta: Da.
Andreea Creţulescu: Dar de ce credeţi că este atât de selectivă această zonă de anchetă a justiţiei, şi a uitat să se uite cu mare atenţie şi la această plângere, şi la plângerile acelor cetăţeni care au spus de la început că domnul Băsescu a semnat pentru cele 66 de case şi, mă rog, moştenitorul era blond cu ochi albaştri, adevăratul este că era brunet cu ochii negri, mă rog?
Victor Ponta: Poate nu le-a venit rândul. Dacă acum l-au luat pe domnul Şova pentru ce a făcut acum şapte ani, probabil că vin din urmă, aşa, nu ştiu, sper şi eu. 
Realizator: Staţi un pic, aici aş vrea să detaliez un pic, pentru că vorbiţi de nişte lucruri pe care le-au făcut, s-au făcut şi cu complicitatea unor judecători şi spunea doamna...
Victor Ponta: Nu, eu vorbesc de cazul de la Nadeş, nu...
Realizator: Eu mai am un amănunt privind cele 66 de case retrocedate domnului Nicholas Jordan, urmaşul domnului Minciulescu. Dincolo de faptul că ochii nu corespund, iertaţi-mă, şi nu vreau să fiu taxat drept rasist, este negru Nicholas Jordan, domnule Ponta. Un judecător a desenat un afroamerican sau cum le zice acum, politically correct, nu ştiu.
Victor Ponta: African american.
Realizator: African american, drept nepotul lui Iordache Minciulescu. Iertaţi-mă, dacă Iordache este mincinos, că era vreun negru, că pe vremea aceea nu era cu african american, atunci poate şi nepotul său putea să fie.
Victor Ponta: Eu, de exemplu, am văzut - dacă vreţi -, eu am văzut hotărâre judecătorească prin care, dacă nu mă înşel, Casa Scriitorilor a fost retrocedată, pe baza unui document care are adresa actuală, nu adresa de când, din '40 şi...
Realizator: A, da?
Victor Ponta: Da, când a fost confiscată. 
Realizator: Şi cine a dat hotărârea aceea de retrocedare? 
Victor Ponta: Un judecător. 
Realizator: Şi pe judecătorul acela l-a întrebat cineva de sănătate? 
Victor Ponta: Şi, pe judecătorul acela, sigur a fost sesizată Inspecţia Judiciară, nu ştiu să vă spun ce s-a întâmplat în continuare, dar e un caz celebru. Vedeţi, pe bună dreptate, oamenii de cultură au spus: ce facem cu Muzeul Literaturii Române?
Realizator: Da.
Victor Ponta: M-am văzut cu primarul general, nu-i la Guvern, este la Primăria Generală, dar m-am văzut cu primarul general, 'domnule, dacă aveţi nevoie de sprijin...'.  Am luat aici, la Casa Presei Libere, ca să păstrăm, şi sunt în condiţii foarte bune, colecţiile, dar, mai departe, trebuie expuse. 
Realizator: Acelea trebuie să stea la o anumită umiditate, la o anumită temperatură, la...
Victor Ponta: Nu, nu, condiţiile, am verificat...
Realizator: Sunt create?
Victor Ponta: Da. Deci, nu se pierde nimic din fondul care a fost pus. Problema este că ele trebuie mai departe expuse. Eu am fost cu şcoala să văd Muzeul Literaturii Române. Deci, ca cineva să le poată vedea, nu doar să le ţinem undeva. Eu vreau să spun însă altceva. Atenţie! A fost retrocedată în 2014! Noi am dat legea în 2013, care oprea tot. 
Andreea Creţulescu: Cu siguranţă, exemplele pot continua.
Victor Ponta: Şi din acestea sunt foarte multe.
Andreea Creţulescu: Foarte multe. Luăm o scurtă pauză şi revenim şi cu o altă zonă, zic eu, sensibilă a ultimilor zece ani de regim Traian Băsescu, asfaltările. Câte din acele metode vrea să le preia şi PSD-ul. cu partenerii săi de guvernare, sau dacă... 
Victor Ponta: Niciuna, niciuna. 
Andreea Creţulescu: Spuneţi: niciodată. Noi o să vă dăm nişte exemple şi vă mai întrebăm o dată. 

/../

Andreea Creţulescu: Dle Ponta, îşi va recupera statul vreodată o parte din acest prejudiciu? Pentru că, în mod evident, vedem acum, şi prin reţinerea dlui Berna, dar şi prin reţinerea dlui Iordache, că acolo au fost nişte furturi la nivel înalt. 
Victor Ponta: Doamna Creţulescu, este bine că oamenii aceştia încep să dea socoteală. Este bine că sunt arestaţi. Mai ales, ar fi bine să le luăm o parte din bani înapoi. Mai ales, ar trebui să vedem totuşi de unde au luat banii aceştia, pentru că, vă spuneam...
Realizator: Staţi un pic, ei nu au jefuit, domnule prim-ministru, cineva le-a dat banii aceştia, le-a dat contractele, le-a achitat facturile.
Victor Ponta: Cel mai mare tun al celui de la Romstrade, cum îl cheamă…
Realizator: Dl Iordache.
Victor Ponta: Iordache - a fost dat împreună cu Ludovic Orban, faimoasa Transalpina, care şi anul acesta este tot nerecepţionată, de a trebuit să le spunem oamenilor: aveţi grijă, 270 de milioane de euro din buget, nu din fonduri europene, pentru o lucrare, altfel frumoasă, Transalpina, dar care nu a fost niciodată finalizată. Deci, este foarte bine că se face curăţenie. 
Andreea Creţulescu: Atunci când eraţi partener l-aţi întrebat pe domnul Orban ce a făcut?
Victor Ponta: Nu, din fericire atunci îl sabota pe domnul Antonescu şi eu, fiind cu domnul Antonescu, nici nu îl băgam în seamă. 
Realizator: Ce se pune în loc, domnule prim-ministru. Bun. Îl luăm pe Iordache, îl luăm pe...
Victor Ponta: Eu vreau să vă spun care este, de fapt, problema noastră şi cu care mă lupt zi de zi, apropo de ce înseamnă lucrările de infrastructură. Pe de o parte, şi acesta este un lucru rău, că uite că am găsit un punct comun cu Traian Băsescu, mi-aş dori şi eu să fie cât mai multe firme româneşti, realitatea este că nu prea mai sunt deloc, pentru că şi cele care erau au avut diverse probleme. Firmele, marile companii europene care vin şi participă la licitaţie nu sunt neapărat un lucru rău, dar după aceea dau sub antrepriză românilor...
Realizator: Păi, tot cu români lucrează, că nu vin şi cu muncitorii după ei.
Victor Ponta: Nu. Şi rămâne o parte din profit. Ceea ce este cel mai rău este că, în urma tuturor acestor lucruri pe care dumneavoastră le-aţi prezentat, şi altele, la fel, România şi-a creat încă din 2011, când i s-a suspendat Programul Operaţional Sectorial Transporturi, imaginea unei ţări în care totul trebuie verificat de zece ori. Şi acum, când vă spun, vă dau un exemplu, ca să îl înţelegeţi, când intri din Europa în România, pe la Nădlac - Nădlac - Arad -, două loturi de autostradă, care să lege, practic, când vii din Ungaria, să intri direct în autostrada Arad - Timişoara...
Realizator: Nu cu asta l-a arestat pe Iordache, cu autostrada Arad?
Victor Ponta: ... primul lot, dat de Anca Boagiu lui Iordache, a fost arestat, s-a reziliat, s-a câştigat, contestat ş.a.m.d., s-a lucrat, acum s-a terminat. Dar acest lot, 14 kilometri, că am fost să îl văd, duce în câmp, nu duce nicăieri, pentru că al doilea lot a fost dat, cred că tot de Anca Boagiu, în 2011 ea era, nu?
Realizator: Da.
Victor Ponta: A fost dat către o firmă austriacă, care a intrat în insolvenţă, care a cedat evident contractul. Noi am făcut din nou procedura şi acum este contestată şi, după ce este declarat câştigătorul de către CNANDR, după aceea mergi la CNSC, la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, după care mergi la Curtea de Apel. Unde apare tragedia? Şi vă dau un exemplu, centura Bacăului, 120 de milioane de euro, procedură începută acum un an şi jumătate, Curtea de Apel nu spune: domnule, a câştigat Ciutacu, sau Creţulescu, sau Ponta, Curtea de Apel de obicei spune: 'nu este bine, ia luaţi-o înapoi şi mai faceţi o dată procedura'. Şi uite aşa ajungem într-un an şi jumătate, doi ani, trei ani să nu terminăm procedura. Şi mai este un caz, care recunosc că îmi stă pe suflet şi de care nu mă las, cât sunt prim-ministru şi dacă voi fi preşedinte, Comarnic-Braşov.
Andreea Creţulescu: Aţi pus mandatul de parlamentar la bătaie.
Victor Ponta: Parteneriat-public privat să facem din banii altora.
Andreea Creţulescu: S-a întâmplat ceva acolo?
Victor Ponta: Am un an şi două luni... am negociat, am făcut toate procedurile, am trimis la Eurostat, am făcut absolut tot. Trebuia să semnăm contractul. A ieşit domnul Băsescu, ţineţi minte, la învestitura domnului Rus, şi a zis: vedeţi, corupţie...
Realizator: Mari nereguli.
Victor Ponta: Nu, a făcut sesizare la DNA.
Realizator: Atenţie, a făcut sesizare pentru un contract pe care noi încă nu l-am semnat. Deci el a zis: vă spun eu că ăştia sunt nişte corupţi.
Andreea Creţulescu: Şi DNA a acţionat?
Victor Ponta: DNA, dacă primeşte sesizare, sigur, s-a dus şi a zi: aţi semnat vreun contract? Nu, n-am semnat încă, o să semnăm. A, că ne-a zis domnul Băsescu că atunci când o să-l semnaţi, o să fie ceva. Aici este şi foarte multă răutate şi mentalitatea domnului Băsescu, care a rămas celebru în România când era ministru al transporturilor, când a zis: România nu are nevoie de autostrăzi. 
Realizator: Între timp, a reevaluat.
Victor Ponta: Nu, nu cred. Cred că mintea lui a rămas tot acolo. Ideea este următoarea: eu vreau să semnăm şi să facem Comarnic-Braşov pentru că România nu se va dezvolta până când nu reuşim să trecem din Bucureşti în Transilvania pe autostradă...
Realizator: Domnul Rus, ditai bărbatul de stat, e înspăimântat în prealabil că domnul Băsescu îi va face ulterior o plângere penală.
Victor Ponta: Domnul Rus nu este înspăimântat, mai ales că nu ţine de semnătura lui în mod direct, dar închipuiţi-vă că până obţinem semnăturile de la mulţi funcţionari care pe bună dreptate au zis: domnule, voi sunteţi prim-miniştri, miniştri, pe noi ne zice Băsescu şi ne ia imediat DNA-ul...
Realizator: Şi mare dreptate au.
Victor Ponta: Ştiţi ce se întâmplă şi cu asta? Trec la partea mare. M-am uitat... nu suntem... nu ne prăbuşim economic, nu... avem încă creştere, domnule, dar nu mai avem cât am avut anul trecut. Şi am vrut să mă uit să văd: domnule, ce s-a întâmplat, de ce s-a încetinit motorul. Şi azi mi-a dat confirmarea a ceea ce aveam din datele preliminare ministrul bugetului, domnul Voinea, România pe şapte luni de zile are deficit 0,2%, când noi ar fi trebuit 2,2. Să explic pe înţelesul românilor. 2% din PIB înseamnă cam 3 miliarde de euro, pe care noi avem voie să-i cheltuim, îi avem în bugetul de stat şi nu i-am cheltuit.
Andreea Creţulescu: De ce? N-au ştiut miniştrii dumneavoastră să facă proiecte?
Realizator: Sau s-au speriat?
Victor Ponta: Doamna Creţulescu, miniştrii, săracii, ştiu; mai ştiu şi primarii. Mai ştiu şi... nu ştiu
Realizator: Sunt 3 miliarde!
Victor Ponta: Dar sub ei sunt un număr de funcţionari, pe bună dreptate, oameni care au 1.500 de lei, 2.000 salariu, care spun: domnule, ori mă ia DNA, ori mă ia Curtea de Conturi, mai bine nu semnez, mai bine mai cer încă un aviz. Vreau să vă spun că s-a ajuns pentru orice proiect ca funcţionarii între ei - de frică - să aibă 10 semnături. Eu când am văzut un proiect de hotărâre de guvern cu 10 semnături, am zis: domnule, cum se poate? Păi, domnule, dumneata eşti Ponta, te ştie... dar pe noi ne ia imediat şi până...
Andreea Creţulescu: Şi cum puteţi să rezolvaţi sau să flexibilizaţi toată povestea asta?
Victor Ponta: Pe zona de achiziţii, după cum ştiţi, Comisia Europeană, până la urmă a emis în sfârşit o directivă, prin care putem să... Că aţi văzut că şi reprezentantul Comisiei, doamna Filote, zicea: domnule, în România sunteţi mai catolici decât papa. Păi da, pentru că în România funcţionarii s-au învăţat să ceară să se acopere de hârtii şi de semnături.
Andreea Creţulescu: Poate că unii dintre ei ştiu ei de ce, că am văzut prejudiciile acelea.
Realizator: Dar nu cumva şi pentru că România este ţara care şi-a reclamat cele mai multe proiecte finanţate de UE?
Victor Ponta: De departe noi suntem ţara, suntem de fapt singura ţară din UE în care din România se duc la Bruxelles toate plângerile împotriva României.
Realizator: Aia vă întreb, sunteţi sănătoşi la cap, adică... ?
Victor Ponta: Nu. Nu, asta-i mentalitatea Macovei, hai să pârăsc la Bruxelles, ca să oprească România să facă ceva. Ideea e următoarea: eu nu vreau să... Domnule, trebuie respectată legea, trebuie respectate procedurile!
Realizator: Fără discuţie.
Victor Ponta: Dar atunci când faci de zece ori mai multe proceduri decât face Franţa, decât face Germania, decât face Spania, sigur că te blochezi sau lucrurile merg încet. În ceea ce mă priveşte, acum, când mă uit şi văd: bun, unde se avansează, unde s-a stat, unde ne aflăm în contestaţii, susțin în continuare - poate nu mai e timp până în noiembrie - că principalul obiectiv al guvernului este acela împreună cu Comisia Europeană de a găsi nişte proceduri transparente...
Andreea Creţulescu: Dar mai simple, spuneţi dumneavoastră.
Victor Ponta: Dar mult mai simple şi în care funcţionarul să ştie foarte clar că răspunde dacă încalcă legea. Nu răspunde orice ar fi.
Andreea Creţulescu: Apropo de campanie, va munci cineva în zona asta, a funcţionărimii, şi în zona locală, va munci cineva pentru că campania prezidenţială, deşi nu a fost declanşată oficială, ea a început.
Victor Ponta: Categoric, da, pentru că nu suntem în situaţia din 2004 sau 2009 chiar, când se ştia că după alegerile prezidenţiale vine o altă majoritate, un alt guvern. Aici lucrurile sunt foarte clare. Până în noiembrie sau, nu ştiu, decembrie 2016, această majoritate parlamentară va rămâne şi acest guvern. 
Realizator: Asta dacă nu vă schimbă doamna Udrea în ianuarie 2015. 
Victor Ponta: Mă rog. Să zicem că-i mai puţin probabil. Eventual, din acest guvern voi pleca eu ca prim-ministru sau poate mai pleacă unu, doi, trei miniştri, dar echipa de guvernare rămâne aceeaşi, deci, din punctul ăsta de vedere, nu vor fi sincopele şi, ştiţi, frâna aceea care se trage în toate instituţiile publice. Nu, ceea ce cred este că, după ce, bun, DNA a combătut foarte bine fapte de corupţie, ANI a combătut foarte bine fapte de incompatibilitate, Curtea de Conturi s-a trezit şi ea după câţiva ani să vină, nu ştiu ce să... Bun, aceste instituţii fac foarte bine că, ştiţi cum...
Realizator: De-aia au fost înfiinţate, nu?  Ca să combată nişte lucruri.
Victor Ponta: Da, dar de la combătut la combătut tot, ajungem că uitaţi avem trei miliarde de euro şi nu-i cheltuim şi atunci ne mirăm că scade... Normal, ăia trei miliarde...
Realizator: L-am auzit pe primarul Constanţei, domnul Mazăre, lider PSD, între altele, plângându-se că, din motive de DNA, este pe cale să piardă nişte bani europeni, ăia cu şoseaua de coastă, pentru că nu mai vine nimeni, că-i deja la a doua tură de licitaţie, ăia nu mai depun şi că dacă se face şi a treia se pierd banii. Păi, ce facem?
Victor Ponta: Problema este că eu vreau să trăim într-o ţară - şi aici pot să vorbesc ca şi candidat la prezidenţiale, ca şi actual prim-ministru - în care să nu fim toţi prezumaţi că suntem nişte hoţi şi corupţi toată România.
Realizator: Şi cum veţi face asta, domnule prim-ministru?
Victor Ponta: Cred că este o schimbare de mentalitate, după zece ani în care ni s-a spus că toţi suntem răi, toţi românii suntem răi şi trebuie totdeauna să vină cineva din afară şi să ne pedepsească. Eu nu cred în chestia asta. Eu cred că suntem exact ca toate celelalte ţări europene, cu o majoritate de oameni cinstiţi care lucrează, cu o minoritate, sigur, care trebuie sancţionată dacă..., dar ideea care ne-a fost inoculată în aceşti ani că, domnule, toată lumea, toţi suntem răi şi doar preşedintele şi candidata sa sunt buni...
Realizator: Cum se va petrece fizic, iertaţi-mă, se duce Ponta la Cotroceni pe 20 şi "ţ" decembrie, când o elibera ăla palatul, da? Şi de la 1 ianuarie, după sărbători, sau de la 7 ianuarie, procurorii DNA o să zică, domnule, a venit unu care a zis că nu sunt chiar toţi infractori?
Victor Ponta: Nu, nu, dar nici nu îmi propun lucrul ăsta şi nu se va întâmpla de la 1 sau de la 7 ianuarie.
Realizator: Îşi schimbă şi procurorii ăia mentalităţile? În timp, aşa? 
Victor Ponta: Nu-i vorba, aici este vorba de o mentalitate naţională şi socială, aceea în care toţi suntem prezumaţi vinovaţi şi ne place la 6:00 dimineaţa dacă nu avem ştiri cu mascaţi, nu înţelegeţi ce se întâmplă.
Andreea Creţulescu: Apropo de mentalitatea aceasta...
Victor Ponta: Deci ideea este, repet, staţi că este un lucru important, aceea de a fi o ţară în care să înţelegem că este important să lupţi cu corupţia, dar nu este suficient, adică lupta anticorupţie nu ţine loc şi de investiţii, şi de business. Lupta se poartă cu cei corupţi şi este foarte bună, şi o susţin în totalitate, dar ceilalţi cinstiţi trebuie să lucreze.
Realizator: Domnii ăştia care luptă cu corupţia şi care sunt perfect stimabili, că dumneavoastră mai aveţi dialog cu ei instituţional, au reuşit să priceapă vreodată că banii lor, salariile ălea bune pe care le daţi şi aşa mai departe, vin de la privaţii ăştia care nu fură şi în general plătesc impozite?
Victor Ponta: Uite, spuneaţi că avem relaţii instituţionale. Da, mi s-a întâmplat să spun, când am avut ocazia, am fost la bilanţul DNA şi mi s-a întâmplat să spun, domnule, am o rugăminte, dacă vi se pare că-i ceva suspect într-un proiect european, nu luaţi la DNA sau la Parchet toate documentele, că nu mai pot ăia să mai lucreze mai departe. Dacă le-aţi luat toate documentele s-a oprit toată lumea. Luaţi ceea ce credeţi voi că este ceva fals sau, nu ştiu, a vorbit pe telefon cineva, sau..., dar nu luați documentele, că se opreşte proiectul şi pierdem sute de milioane de euro. În unele cazuri cred că acest gen de explicaţie, nu-i vorba că vrei să aperi pe un corupt, vrei pur şi simplu să aperi milioanele alea de euro, să nu le prăpădeşti, cred că uşor, uşor...
Realizator: Sunt şi milioane de euro plătite de oameni de afaceri, de firmele lor, care muncesc în mod cinstit şi aşa mai departe, că oamenii ăia au şi ei frustrările lor. Băi nene, dar totuşi eu le plătesc salariile ăstora.
Andreea Creţulescu: Corect şi poate, Victor, lucrurile astea au venit şi ca urmare a unor interese. Poate s-au plătit anumite poliţe. De aceea, domnule prim-ministru vreau să vă întreb ce instituţii credeţi că vor fi jucătoare în această campanie electorală şi cine se va folosi de ele?
Victor Ponta: Nu, nu cred că se câştigă cu instituţii alegerile prezidenţiale. 
Andreea Creţulescu: Noi am mai demonstrat că, da, cu oameni din instituţie, nu cu instituţia în ansamblu. Instituţiile sunt formate din oameni.
Victor Ponta: Nu ştiu. Acum, probabil...
Andreea Creţulescu: Instituţiile sunt formate din oameni.
Victor Ponta: Probabil că oamenii din instituţii vor mai da unei jurnaliste de la B1 stenograme din 2007 sau..., asta se întâmplă, este...
Andreea Creţulescu: Am văzut şi ambasadori, am văzut...
Realizator: Am văzut că vorbeaţi cu domnul Cocoş la telefon, nu?
Victor Ponta: Habar nu am! Nu ştiu! 
Realizator: Păi, aşa zice, sunteţi trecut acolo 'domn', că am văzut şi eu stenograma aia, şi numărul de telefon este ăla la care de regulă răspundeţi dumneavoastră. Dar întrebarea mea este...
Victor Ponta: Ideea este că în 2007 nu eram preşedinte, decât dacă domnul Cocoş presimţise că în 2014 o să fiu preşedinte. 
Realizator: Este dânsul mai politicos, aşa. 
Victor Ponta: Da, şi eu la fel. 
Realizator: Acum, nu aş vrea încep cu dumneavoastră, dar nu sunteţi singurul căruia îi zice 'dom' preşedinte' la telefon.
Victor Ponta: Păi, probabil că asta este, este normal să crezi în mai mulţi oameni care pot ajunge preşedinţi. Dar, dincolo de asta, dincolo de lucrurile care apar, cred că înscenările şi bătălia se dă, din păcate o spun şi nu vreau să o ia cineva ca pe un reproş, în special în media. Adică, mie, cel puţin, ceea ce mi s-a înscenat în acest an mi s-a înscenat nu de către, nu ştiu, DNA, SRI, ci de către, cum să vă spun, adversari, şi nu adversari jurnalişti, adversari, că am şi eu mogulii mei cu care mă lupt, ca şi domnul Băsescu. 
Realizator: Haideţi să fiu eu avocatul diavolului, domnule Ponta, şi îmi fac chiar o datorie, deşi mulţi...
Victor Ponta: Văd că asta moştenesc de la domnul Băsescu, să am bătălii cu mogulii, doar că eu sunt cu mogulii...
Realizator: Mogulii ăia şi angajaţii lor care se comportă urât cu dumneavoastră - spuneţi dumneavoastră - sau rău sau incorect sau cum vreţi dumneavoastră...
Victor Ponta: Nu, nu, sunt diverse înscenări de presă.
Realizator: Da. Fac înscenările pe bază de documente, de înregistrări şi de ce vreţi dumneavoastră, de la instituţiile alea cu iniţiale. 
Victor Ponta: Haideţi, domnule Ciutacu, nu fac numai..., fac şi pe baza faptului că poţi să spui orice minciună sau orice prostie că nu ţi se...
Realizator: Orice minciună şi orice... şi o luăm cu cazul Duicu, că de la mine a pornit discuţia cu domnul Sârbu şi se tot duce, că parcă am înnebunit. De fiecare dată ne întoarcem la Duicu şi Sârbu şi lupta dumneavoastră cu Mediafax-ul sau a lor cu dumneavoastră, da? 
Victor Ponta: Eu am o dispută cu domnul Sârbu ,nu cu...
Realizator: Iertaţi-mă, ăia erau pe bază de nişte hârtii, ăia erau pe bază de nişte hârtii, vă criticau sau vă acuzau, nu ştiu, că aţi făcut, că aţi dres, în care un neghiob, dacă mă întrebaţi pe mine, Duicu, se lăuda că era la dumneavoastră în cabinet şi făcea şi dregea, şi aşa mai departe. Adică, nici ăia nu au inventat nişte hârtii, le-au primit.
Victor Ponta: Domnule Ciutacu, da, dar vreţi să vă spun că...
Andreea Creţulescu: Dar, spuneţi-ne, domnule prim-ministru, a fost Duicu la dumneavoastră în birou atunci? 
Victor Ponta: Sigur, îmi amintesc că a fost domnul Adrian Sârbu la mine în birou. De alţii nu mai ştiu exact. 
Realizator: Staţi un pic, dar este o crimă ca un preşedinte de consiliu, acum Duicu este arestat, îl judecă... este o crimă că...
Victor Ponta: Domnule Ciutacu, la mine în birou au fost toţi preşedinţii de consilii judeţene, primarii de mari municipii, parlamentari, jurnalişti, care-i problema? Este normal, până la urmă, ce suntem, suntem Osama bin Laden?  
Realizator: Păi asta vă întreb, de ce vă feriţi să spuneţi că a fost Duicu la dumneavoastră? Mi se pare normal să fi fost! 
Victor Ponta: Bineînţeles! Au fost toţi preşedinţii de consilii judeţene. Nu mă întrebaţi ce am vorbit cu fiecare în parte, că nu ştiu să vă spun ce am vorbit sau că aveau vreun interes. Normal că au venit, că nu au venit neapărat din iubire pentru mine.
Realizator: Ar fi culmea! 
Victor Ponta: Au venit pentru că, fiind prim-ministru, sunt lucruri pe care, în mod normal, prin atribuţiile mele, şi nu înţeleg din asta să mă izolez, unde, să fug undeva în munţi, să stau acolo, să...
Andreea Creţulescu: La un moment dat aveaţi ideea cu acel birou la Ministerul Apărării.
Realizator: Buncărul Ministerului Apărării care v-a...
Victor Ponta: A fost bună, pentru că am atras atenţia asupra faptului că... şi am primit răspunsul oficial că la mine în birou nu există nici un fel de tehnici de înregistrare. 
Realizator: Dar existau.
Andreea Creţulescu: Da, dar mai urmează acum o campanie electorală. Care este candidatul de care vă temeţi cel mai tare? Poate în turul doi, că oricum sondajele vă dau cu prima şansă pentru a intra în turul doi.
Victor Ponta: O să vă răspund fără să mai fac o greşeală sau să mai fiu acuzat de aroganţă, cred că de mine trebuie să mă tem cel mai tare, să nu fac greşeli foarte mari, să... Dincolo de asta...
Realizator: Aţi învăţat ceva din experienţa domnului Geoană, că, până la urmă, dânsul s-a auto-prăbuşit. 
Victor Ponta: Am învăţat din experienţa tuturor. Am fost şi în campania domnului Năstase şi în campania domnului Geoană, am văzut şi le-am trăit direct, lucruri, şi evident, ca şi candidat că faci greşeli. Problema este să nu faci greşeli fundamentale. În rest, cred că v-am mai răspuns, dacă îmi aduc bine aminte, cu siguranţă că cel mai greu contracandidat pentru mine ar fi fost Crin Antonescu.
Realizator: Dar nu mai este.  
Victor Ponta: Oricine va intra în turul doi va fi un candidat puternic, pentru că va încerca să mobilizeze votul negativ. Eu aş vrea însă să avem poate...
Realizator: /.../ puternic şi de votul negativ, iartă-mă, Andreea, că vreau să..., tot auzim şi auzim, vor fi dezbateri, până la urmă, la care aţi spus că veţi participa, într-un fel sau în altul, dumneavoastră şi staff-ul dumneavoastră decideţi şi vă priveşte. 
Victor Ponta: Sigur.
Realizator: În acele dezbateri, în afară de cine pe cine arestează, vom avea şi noi nesperata şansă să auzim ceva şi despre România, despre proiectele de ţară ale candidaţilor? Nu ştiu...
Victor Ponta: De la mine, de la mine, cu siguranţă. 
Realizator: Ştiţi că pe vremuri noi făceam emisiuni şi făceam interviuri "România lui Ponta", "România lui Antonescu", România lui nu ştiu care, putem să auzim şi noi despre România dumneavoastră, a candidaţilor? 
Victor Ponta: De la mine, cu siguranţă! Acum nu pot să vă garantez pentru alţii. Dar am avantajul şi dezavantajul, dar mai mult avantajul că, spre deosebire de toţi ceilalţi candidaţi, eu pot să spun, domnule, asta am făcut în cei doi ani şi jumătate, asta vreau să fac în continuare. Ceilalţi, deocamdată, or să vă spună ce rău sunt eu, nu o să vă spună de ce sunt ei buni.
Realizator: Şi dumneavoastră aţi spus o grămadă de vreme ce rău este Băsescu.
Victor Ponta: Şi am avut şi dreptate.
Realizator: Aici ne întâlnim.
Andreea Creţulescu: Dar în această campanie toţi, toţi candidaţii au anumite schelete în dulap, mai mici, mai mari, mai importante, mai puţin importante. Dumneavoastră care credeţi că  sunt punctele slabe? Este acesta cu dosarul domnului Şova, pentru că s-a tot discutat că aţi făcut şi dumneavoastră, aţi colaborat? Vă temeţi de alte momente din istoria dumneavoastră, pentru că domnul Băsescu a spus foarte clar: voi dezbrăca fiecare candidat şi cred că are informaţii, pentru că în zece ani a aflat destule?
Victor Ponta: Cred că nu îşi dorea să mă dezbrace pe mine.
Andreea Creţulescu: Nu la propriu.
Victor Ponta: Dintre toţi candidaţii ar putea avea opţiuni mai fericite.
Realizator: Cred că la doamna Macovei se gândea.
Victor Ponta: Nu, atunci mai bine pe mine. Ideea este următoarea: avantajul - că este un avantaj al faptului că în ultimii 14 ani, mai puţin sigur, la început, în ultimii ani mai mult am fost tot timpul în atenţia nu doar a mass-media, a adversarilor politici, a instituţiilor, pe mine m-a controlat ANI, m-au controlat toate instituţiile - este acela că nu mai este nimic de când m-am născut, nu ştiu, din clasa I şi până azi, bun şi rău despre mine să nu fi fost spus.
Realizator: Puteţi băga mâna în foc?
Victor Ponta: Da.
Realizator: Că nu mai este nimic, nimic?
Victor Ponta: Da, pot să bag mâna în foc. Că nu se va mai inventa ceva, vreau să vă spun - nu ştiu ce mi-a venit - că am fost întrebat acum recent, la slujba pentru domnitorul Brâncoveanu, când am mai fost în altar şi am spus, domnule, am fost în altar când eram mic pentru că bunicul meu era preot. Gata, m-au făcut mincinos, este clar, Ponta nu a avut niciodată niciun bunic preot. S-au dus la Dascălu, au găsit: bunicul meu, care este înmormântat, care a fost preot. Da, nu, trebuie să fie altceva.
Realizator: V-a lipit eticheta asta cu mincinosul pe frunte Băsescu, pentru că Băsescu, dacă are un talent, pe acesta îl are.
Victor Ponta: Nu. Sincer, dacă nu au găsit să spună, ce, că nu am bunic? Dar chiar am bunic. Am văzut mare campanie că nu am votat în 1990 şi am spus că am votat. Ba da, am votat. Există decretul, o lege prin care toţi cei care împlineam 18 ani în 1990 aveam dreptul să votăm. Cum să vă spun? Nimicuri, nu lucruri importante.
Realizator: Dacă tot sunt la momentul micilor sau mai marilor sincerităţi, aţi vorbit cu domnul Năstase de când a ieşit?
Victor Ponta: Direct cu domnia sa, nu. Am vorbit cu Andrei şi o să vorbesc cu domnul Năstase, cu siguranţă.
Realizator: Despre proiectele pe care le propunea domnia sa, spunea "năstruşnice", şi, în calitate de consultant politic, care o să ne taie factură, cu TVA bănuiesc, pentru că m-a pus Blejnar să mă declar, în schimbul consultanţei, aţi discutat? Domnia sa vorbea desper Legea amnistiei fiscale - nu ştiu dacă în forma în care vreţi să o daţi dumneavoastră sau nu -, despre o nouă lege a graţierii, despre care spune că trebuie vorbit corespunzător, şi despre alegeri anticipate în 2015 şi reforma sistemului electoral.
Victor Ponta: Repet, nu am apucat să vorbesc cu domnul Năstase, dar atât cât îl cunosc, din aceşti mulţi ani, 15 ani, este omul sau mintea cea mai strategică din punct de vedere politic, cel puţin pe care eu am întâlnit-o, şi pentru mine a fost un mare ajutor şi va fi în continuare. Imediat după ce am devenit preşedinte la PSD, ştiţi foarte bine, cu el şi cu Liviu Dragnea m-am sfătuit tot timpul atâta timp cât am putut.
Realizator: Dar sunteţi deschis promovării unor astfel de proiecte?
Victor Ponta: Vreau să le vedem. Nu sunt nici deschis, dar nu sunt închis niciunui lucru.
Andreea Creţulescu: Reîntorcându-ne puţin la aceste alegeri prezidenţiale.
Victor Ponta: Acum, dacă vreţi, cred că s-a amuzat la fel de tare ca şi mine de teama domnului Ungureanu că îl punem preşedinte la Senat.
Andreea Creţulescu: Da, dar cred că nu se poate legal.
Victor Ponta: Şi mă gândeam dacă domnul Ungureanu chiar vorbea serios sau o luase razna.
Realizator: Păi, asta vă întreb, l-aţi mai văzut, este bine, este în firea lui domnul Ungureanu?
Victor Ponta: Când ne vedem este foarte normal, este foarte amabil. Acum nu ştiu de unde a scos-o pe asta cu... 
Andreea Creţulescu: Cred că domnul Năstase are cel puţin opt ani interdicţie de a deţine vreo funcţie politică în România, ca pedeapsă auxiliară.
Victor Ponta: Bun. Totul era... în mod normal când îţi zice cineva chestia asta, domnule Ungureanu, domnule, ai febră, ai vreo problemă, ce ai?
Andreea Creţulescu: Mai avem foarte puţin timp. Întorcându-ne la alegerile prezidenţiale, în turul doi, veţi negocia cu anumiţi candidaţi care nu vor intra în această zonă a...
Victor Ponta: Cu siguranţă, da.
Andreea Creţulescu: Toţi sunt de pe dreapta. Pe stânga văd că nu şi-a mai anunţat nimeni candidatura.
Victor Ponta: Da, dar sunt oameni cu care pot sau cu electoratul lor, de fapt, pot să fiu compatibil, da. Cu siguranţă.
Realizator: Dar vă daţi seama că s-ar putea să fiţi nevoit să discutaţi cu luptătorul anti-ciocoi Dan Diaconescu?
Victor Ponta: Da, şi mi-am asumat acest lucru. Electoratul pe care Dan Diaconescu l-a reprezentat în 2012, în mare parte este un electorat pe care noi am încercat să îl reprezentăm. Este vorba de oameni cu venituri mai reduse, oameni care au anumite nevoi de protecţie socială. Da, dar mi-am asumat acest lucru.
Andreea Creţulescu: Cu un candidat gen Elena Udrea veţi negocia?
Victor Ponta: Acum, sincer, părerea mea este că doamna Udrea are votul doar al domnului Băsescu şi nu aş vrea să ajung preşedinte cu votul domnului Băsescu, nici dacă ar depinde de acel singur vot acest lucru.
Andreea Creţulescu: Pentru că aţi invocat numele domnului Băsescu, voi invoca eu numele domnului Blejnar, pentru că, apropo de aceste trei metode prin care regimul Băsescu i-a jefuit pe români, mai avem şi capitolul Blejnar, un fel de, cum am numit-o noi, 'regină băsistă a evaziunii'.
Victor Ponta: Ce lupte grele am dat când era în funcţie! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe