Actualitate

Miercuri, 03 Iulie

Victor Ponta: Am propus ridicarea relaţiei dintre România şi China la nivelul cel mai înalt pe care România îl are, acela de Parteneriat strategic.

Galerie foto
Fișiere atașate

Declarații de presă susținute de premierul Victor Ponta la Beijing

 

Victor Ponta:Aș vrea doar să spun că din punctul de vedere al Guvernului și al meu personal, astăzi ne-am atins un obiectiv extrem de important pentru România, acela de a avea primii din zona noastră europeană o întâlnire la cel mai înalt nivel cu preşedintele Chinei şi primul-ministru, la doar două sau trei luni de când au preluat funcţia. Asta înseamnă că România a rămas un partener special pentru China, că această primă întâlnire cu cei doi lideri a fost ocazia în care reafirmăm relaţia specială şi să discutăm de lucruri foarte concrete, lucruri foarte concrete care ţin de colaborarea politică, o colaborare inclusiv în cadrul Uniunii Europene, dar şi pe plan bilateral. Despre relaţiile economice am apucat să vorbesc cu primul-ministru pe câteva dintre proiectele pe care vi le-am prezentat şi dumneavoastră, şi anume proiectele de colaborare în energie, în tehnologia comunicaţiilor. De asemenea, am ridicat problema accesului, pe piaţa Chinei, a produselor alimentare, agroalimentare, vin, toate celelalte din România, deci despre proiecte economice şi, bineînţeles, în celelalte domenii. Vreau, în acest an, să deschidem la Beijing Institutul Cultural Român, să avem în Bucureşti Institutul Confucius, să mărim numărul de burse pentru românii care…, studenţii români care vin să studieze în China şi, de asemenea, cei din China în România. Însă vreau să trag o singură concluzie: China este una din marile puteri, dacă nu cea mai mare, dar una dintre marile puteri ale lumii în acest moment, are în continuare şi noii săi lideri, preşedintele, primul-ministru, au un sentiment special pentru România. Trebuie să-l folosim, trebuie să păstrăm această relaţie specială şi mă bucur foarte mult că acest obiectiv important de politica externă al României l-am îndeplinit astăzi.
Reporter: Domnule premier, ştiu că aţi avut o discuţie destul de relaxată cu preşedintele chinez şi aţi discutat atât despre faptul că Andrei învaţă limba chineză la şcoală, dar şi preşedintele a făcut o remarcă destul de interesantă la adresa dumneavoastră, o concluzie a vizitei pe care a avut-o în România în 2009. Ne spuneţi mai multe?
Victor Ponta: Da, astea sunt elemente, aşa să zic, de culoare. Da, mi-a spus că şi una din fetele preşedintelui Obama învaţă chineză. Înseamnă că toată lumea, şi în special noua generaţie, acordă importanţa cuvenită Chinei. A fost o discuţie relaxată, dar, în primul rând, foarte prietenească. Preşedintele a fost în România în 2009, în calitatea pe care o avea atunci. Ne-am întâlnit, de altfel, şi atunci, şi ştia foarte bine despre situaţia politică din România. Cu preşedintele am discutat, în principal, relaţia politică de colaborare, repet, la nivel bilateral, internaţional şi modul în care România, în cadrul UE, este un partener serios pentru China. Cu primul-ministru, aşa cum era normal, am discutat mult mai în concret, despre proiectele economice, iar propunerea domniei sale de a avea mai repede, poate chiar în luna septembrie, comisia mixtă economică, cu toate aceste proiecte în formă avansată, cred că ne permite să sperăm că până la sfârşitul anului să avem şi rezultate foarte concrete ale acestei vizite.
Reporter: Şi v-a mai spus preşedintele că v-a văzut încă din 2009 ca un lider puternic şi acum, iată, v-aţi întâlnit în calitate de premier cu preşedintele?
Victor Ponta: Parcă aţi fost acolo, aşa bine informată sunteţi. După cum ştiţi, şi ştiu, evident, şi liderii chinezi, am o relaţie specială; am fost de foarte multe ori în China, în diversele poziţii pe care le-am ocupat - de preşedinte al TSD, ministru, după aceea parlamentar, şef al opoziţiei, acum ca prim-ministru - şi da, m-am întâlnit şi cu foştii lideri şi cu actualii lideri în diverse momente. Am o relaţie şi personală de respect şi de prietenie pentru China şi vă spun încă o dată: pentru liderii chinezi din diverse generaţii, România a reprezentat un prieten special, iar eu mi-am propus şi sper ca astăzi să se fi şi întâmplat acest lucru, ca această relaţie care a aparţinut generaţiilor mai vechi din China şi din România să o perpetuăm, pentru că altfel, ştiţi cum e: ochii care nu se văd se uită. Şi cred că România are mare nevoie de o relaţie specială cu China.
Reporter: Şi de reguli clare pentru investitori. Cum comentaţi modificările aduse de parlamentari la legea achiziţiilor publice?
Victor Ponta: Nu le-am văzut, ca să fiu foarte sincer.
Reporter: S-a ridicat pragul, o dată, şi, doi la mână, nu mai există practic nici o regulă. Dacă faci norme astfel încât să garantezi că există principiul concurenţei păstrat, poţi să cumperi orice, de oriunde, de la oricine.
Victor Ponta: Nu ştiu care este forma adoptată de Parlament, o să mă informez imediat ce ajung la Bucureşti; dacă este vorba, însă, de forma plecată de la guvern, inclusiv cea referitoare la ridicarea nivelului sumei necesară pentru proceduri, vă asigur că acea formă a fost - înainte de a fi trimisă către Parlament - negociată şi acceptată de către Comisia Europeană şi dacă CE spune că e ceva bun, cred că putem spune şi noi la fel, nu?
Reporter: Poate o fi fost folosită pasta corectoare iar.
Victor Ponta: N-aş putea nici să vă contrazic, nici să vă dau dreptate; în general, orice ce se poate întâmpla. Dacă vorbim - încă o dată, cunosc foarte bine proiectul care a plecat la Parlament - este un proiect avizat şi pus în acord cu cerinţele Comisiei Europene, iar nu voi ezita în şi viitor să iau toate acele măsuri legislative care să facă procedurile de achiziţie, procedurile de accesare a fondurilor europene mai puţin birocratice şi să dureze mai puţin. În momentul în care, iată, astăzi, când vorbim, avem o procedură pe fonduri europene de atribuire a unor lucrări pentru autostrăzi care de un an şi jumătate nu se finalizează, vă daţi seama că trebuie să schimbăm ceva, că dacă stăm cinci ani de fiecare dată să aşteptăm să se semneze un contract, după aia ne mirăm degeaba că nu avem autostrăzi sau că nu....La fel este şi cu alte achiziţii. Încă o dată spun, nu ştiu forma ieşită din Parlament, o să mă informez dacă este vreo modificare; dacă este vorba, însă, de forma pornită de la guvern, este discutată cu Comisia Europeană şi agreată cu aceasta.
Reporter: Că tot vorbeam de autostrăzi şi de mari proiecte pe care le-aţi discutat cu posibili investitori chinezi prin intermediul autorităţilor, unde este ministrul pentru marile proiecte, Dan Şova, pe care l-ați anunțat?
Victor Ponta: Dl Şova este la Chongqing, o să-l vedeţi peste trei ore, dacă vă era dor de dânsul. Semnează astăzi un memorandum de parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Chinei - este a doua bancă din China ca volum al tranzacţiilor, însă este prima în ceea ce priveşte investiţiile în străinătate, şi va participa, în aceste zile, alături de reprezentanţii autorităţilor locale, preşedinţi de comisii judeţene şi primari, şi alături de mine, doar la deschidere, dar dânsul va rămâne alături de ceilalţi pe perioada forumului, iar tot domnul Şova va conduce în septembrie sau octombrie Comisia mixtă economică România-China.
Reporter: Aţi propus un parteneriat strategic cu China axat pe teme economice. Care a fost răspunsul?
Victor Ponta: Noi am propus, în cursul întâlnirilor şi cu preşedintele şi cu primul-ministru, ridicarea relaţiei dintre România şi China la nivelul cel mai înalt pe care îl are România, acela de Parteneriat strategic. Sunt câteva ţări cu care avem un parteneriat strategic şi ne-am dori - anul viitor sunt 65 de ani de relaţii diplomatice - să avem un parteneriat strategic şi cu China. Un asemenea parteneriat strategic presupune multe domenii, pornind de la colaborarea politică, evident cea economică, care este cea de substanţă, dar şi culturală, educaţie şi alte domenii. Staţi un pic, ca să nu fie neclar răspunsul meu. Şi preşedintele şi primul-ministru au spus că apreciază foarte mult această propunere, că o văd cu ochi foarte buni şi că, evident, intrăm în procedura de analiză, o procedură diplomatică standard pentru a o finaliza.
Reporter: La ultima delegaţie din 2011 s-a discutat cu partea chineză inclusiv despre o eventuală cursă aeriană Bucureşti-Beijing. Aveţi vreo intenţie în acest sens?
Victor Ponta: Am foarte multe intenţii, încă din 2003 - nu? - de când s-a suspendat. Dacă vorbim despre TAROM, sigur, este management privat la TAROM şi dacă vor avea nevoie de un sprijin din partea guvernului, îl vor avea, pentru deschiderea unei linii. Dacă este vorba de companiile din China, ca şi TAROM de altfel, trebuie să respecte şi, dacă vreţi, standardele de eficienţă. Din păcate, în tot jurul României, pe unde au mai fost curse directe, acestea s-au închis. Ştiu că cea de la Budapesta s-a închis, Sofia nu există, Belgrad...singurele care mai funcţionează sunt companiile naţionale din Turcia şi cea din Austria. Dacă putem, în vreun fel, să facem o asemenea legătură viabilă şi din punct de vedere economic, aş face-o cu mare plăcere.
Mai e ceva însă ce România trebuie să facă: în urmă cu o lună şi jumătate, două luni, am flexibilizat şi eficientizat foarte mult regimul de vize pentru oamenii de afaceri din China. Când vine vorba însă de vizele turistice obişnuite, încă suntem un pic între ciocan şi nicovală, în sensul în care trebuie să avem standarde foarte înalte şi stricte pentru a putea fi primiţi în Schengen. Deci, odată cu soluţionarea accesului României în Schengen, putem să facem paşii următori pentru facilitarea regimului de vize în ansamblu. Însă, pentru că - ştiţi cum, cum avem linie aeriană, trebuie să avem şi pasageri şi la linia aceea aeriană - însă pe zona oamenilor de afaceri din China s-a apreciat foarte mult şi în discuţiile pe care le-am avut astăzi cu premierul chinez, modificarea de sistem şi consulatul de aici, din Beijing, lucrează în acest sens . De altfel, cred că peste o lună sau două, m-a informat domnul ambasador, se va deschide şi noul sediul al consulatului. Din punct de vedere logistic, lucrurile vor arăta mult mai bine şi îmi doresc ca prezenţa în România a oamenilor de afaceri, în primul rând chinezi, după aceea a grupurilor de turişti, să fie mult mai consistentă decât până în prezent.
Reporter: Că aţi menţionat TAROM; colegii de la "Gândul" ar dori să vă întrebe dacă această cursă a fost una de tip charter sau aţi încheiat un contract pe o perioadă mai lungă cu cei de la TAROM?
Victor Ponta: Nu, am încheiat un contract pentru această vizită.
Reporter: Şi ne puteţi spune care este costul?
Victor Ponta: O să fie public, nu ştiu. Nu am încheiat eu contractul, nu cu asta mă ocup, dar evident că orice cheltuială publică, a Secretariatului General al Guvernului.., vă vom prezenta acest lucru. Am considerat că este normal să folosesc o aeronavă a TAROM şi nu de la vreo altă firmă.
Reporter: Domnule premier, nouă ne-a mai atras atenţia şi maşina din care aţi coborât la acest eveniment. Dacă ne puteţi spune cum a fost ...
Victor Ponta: Impresionant. N-am mai mers până acuma. Însă, dincolo de maşină, ca orice pasionat de maşini, mă uit la aşa ceva. Vreau să remarcaţi faptul că am fost primiţi - o spun din nou, nu eu, Victor Ponta, ci primul-ministru al României - peste tot, nu doar la Beijing, ci şi la Shenzen şi în Hong Kong, în mod sigur şi astă-seară, la un nivel foarte înalt. În China nu oricine este primit la fel de bine şi modul în care s-a organizat această vizită, rapiditatea cu care s-au luat deciziile, pentru că, în mod normal, o vizită se organizează cu un an, doi înainte. Iată, repet, sunt trei luni de când preşedintele şi primul-ministru şi-au preluat funcţiile şi deja ne-au primit. N-a fost vorba de vizite aşa, de făcut o fotografie - s-ar putea să apară în presa română că am stat patru minute, nu m-ar mira - dar au fost întâlniri lungi, consistente, 45 de minute, 50 de minute, momentele necesare ca să şi discutăm de lucruri, nu doar să facem un simplu act de prezenţă. Pentru mine asta înseamnă foarte mult, înseamnă că, aşa cum vă spuneam mai devreme, generaţiile de lideri chinezi care se schimbă îşi păstrează impresia şi relaţia bună cu România şi ar fi mare păcat să nu facem acelaşi lucru.
Reporter: V-aţi gândit că poate doar este un interes al Chinei pentru estul Europei, pentru că imediat după dumneavoastră o să vină aici Viktor Orban?
Victor Ponta: Când vine domnul Orban?
Reporter: Mâine.
Reporter: Și după dumneavoastră vine premierul Macedoniei.
Victor Ponta: foarte bine, mă bucur că am fost eu primul aici, evident că China e interesată și e bine pentru noi să fie interesată. În acest moment, să știți că orice țărișoară și colț al lumii vrea să aibă relații bune cu China. Dacă noi am fost mai rapizi, nu pot decât să mă bucur și să ne felicităm pentru asta.
Reporter: …de la bac, scandalul din educație?
Victor Ponta: La ce vă referiți?
Reporter: Furtul subiectelor…
Victor Ponta: Foarte bine, dacă cineva a încălcat legea trebuie să fie sancționat cât mai dur posibil, indiferent dacă e vorba de profesor sau elev. Pe de altă parte, însă, eu vreau să-i felicit pe toți, și vorbesc de foarte multe mii, de profesori acre au muncit cu elevii și de elevi care au luat rezultate foarte bune și au rezultate bune, fie la testele naționale, fie la bacalaureat…pentru două - trei-cinci cazuri,a celea pot fi interesante așa, ieșind în evidență…Însă, în primul rând, eu vreau să-i văd pe aceia foarte mulți care și-au făcut treaba și au avut rezultate bune și mă bucur pentru ei.

 

***


Întrevederea premierului Victor Ponta cu președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping


Xi Jinping: Bine ați venit, d-le premier Victor Ponta, în China. (…) În 2009, la aniversarea a 60 ani de relații dintre China și România noi am avut ocazia să ne întâlnim în București. Mă bucur foarte mult că ne întâlnim din nou în Beijing.
Este pentru prima dată când dvs. vizitaţi China după preluarea funcţiei de premier al României. Totodată, sunteţi primul dintre liderii din ţările Europei Centrale şi de Est cu care m-am întâlnit după ce am preluat funcţia de preşedinte al Chinei. Aş dori să vă adresez sincere mulţumiri pentru mesajul transmis anul trecut, după alegerea în funcţia de secretar general Comitetului Central al Partidului Comunist din China.
Dvs. aţi venit personal pentru a participa la reuniune în fruntea unei delegaţii, fapt care dovedeşte importanţa deosebită acordată de Guvernul Român şi în special de dvs. personal faţă de relaţiile chino-române și în special pentru cooperarea dintre China printre țările din Europa Centrală și de Est. Vă apreciez foarte mult în această privință!
Victor Ponta: Domnule președinte, vă rog să-mi permiteți să vă transmit cele mai bune gânduri din partea României, succes în importantul mandat pe care l-ați primit la conducerea țării dvs. După vizita pe care dvs. ați efectuat-o, în 2009, în România, aveți deja foarte mulți prieteni și oameni care vă apreciază în mod deosebit. Este o mare bucurie și o mare onoare pentru mine și delegația României să fie, iată, prima delegație a unei țări din Europa Centrală și de Est pe care dvs. o întâlniți după preluarea mandatului de președinte. Vreau să cred că acest lucru reflectă prietenia și relația extraordinară dintre România și China o relație care anul viitor va împlini 65 de ani extrem de fructuoși.
Vă mulțumesc, în mod special, pentru această întâlnire pentru că-mi dă ocazia să transmit dorința României de a continua această relație extraordinară, de a o transmite odată cu fiecare nouă generație de lideri de la Beijing și de la București.
Vreau să vă asigur că, în România, noua generație și eu personal avem sentimente cu totul și cu totul speciale de prietenie și respect pentru China.

 

***


Declaraţii de presă susținute de premierul Victor Ponta la finalul vizitei în regiunea Shenzhen, Republica Populară Chineză


Victor Ponta: Vreau doar să spun că sunt foarte mulțumit de această zi petrecută la Shenzhen, ne-am întâlnit cu mari companii dezvoltate în ultimii ani, companii care au devenit jucători mondiali; faptul că aceste companii sunt interesate să investească în România, să-și dezvolte afacerile din România, este semnul cel mai bun. În mod sigur, dincolo de investițiile în tehnologie de comunicații, întâlnirea de asemenea importantă a fost cea cu cea mai mare companie chineză de energie cu mari lucrări în domeniul nuclear, am discutat foarte concret despre posibilitatea de a fi implicați în proiectul pe care știți că, de ani de zile, tot încercăm să-l facem și nu reușim, grupurile 3 și 4 de la Cernavodă; în această lună vor veni în România, vor merge la Cernavodă, vor discuta foarte detaliat cu ministrul energiei și cu ceilalți oameni implicați și dacă va exista o decizie pozitivă, nu poate fi decât în avantajul României.
Reporter: Au dat semne că vor să investească?
Victor Ponta: Au dat semne. După cum știți foarte bine, companiile europene care inițial au fost în proiect, s-au retras, dacă nu mă înșel, în 2011; de atunci, lucrurile sunt în așteptare. În Europa, e mai greu în acest moment să găsești finanțare pentru proiecte mari de energie, însă, dacă vom reuși să oferim toate condițiile și să încheiem cu bine negocierile cu investitori din afara Europei, și astăzi am vorbit cu cea mai mare companie din China, eu consider că este o șansă pentru România. Trebuie să - vedeți ca și cu gazele și cu energia electrică, trebuie să încercăm toate posibilitățile și toate variantele, nu vor ieși toate dar dacă stăm pur și simplu acasă și ne plângem de milă nici nu o să reușim vreodată. Așa încât, discuția de astăzi a fost foarte aplicată, foarte tehnică, este vorba aici de un pachet de investiții pe energie și v-am spus, faptul că luna aceasta vin în București, înseamnă că sunt foarte interesați, altfel nu ar veni.
Reporter: Cum ar urma să fie implicați, cam despre ce pachet de acțiuni este vorba sau cum ar putea să aibă loc această implicare mai concret?
Victor Ponta: Atât cât am fost eu informat şi am fost informat destul de bine, proiectul a fost destul de mult timp amânat pentru că Guvernul României n-a vrut să cedeze majoritatea acţiunilor. Atât de tare am ţinut la majoritatea acţiunilor până au plecat toţi investitorii. Din punctul meu de vedere, putem avea un proiect în care, fără să fim acţionari majoritari, pentru că, dacă le ceri oamenilor să vină şi cu banii şi cu tehnologia, e cam greu să le spui ca tot tu să rămâi stăpân pe 51% din acţiuni. Deci, suntem flexibili şi în acest sens. Ar fi important să avem un investitor, pentru că, să fim foarte realişti, în Europa sunt foarte puţini bani pentru noi investiţii, mai ales în centrale nucleare, din câte ştiu eu, mai deloc în Europa, şi atunci trebuie să înţelegem că, dacă vor veni banii şi dacă va veni realizarea, producţia mai departe, pot să vină din această zonă a lumii.
Reporter: Care va fi pachetul de care sunt interesați?
Victor Ponta: Haideţi să vină la Bucureşti şi vă promitem, dacă avem ce discuta, începem şi discutăm, dar să nu vindem deocamdată pielea ursului.
Reporter: Despre Tarnița și Rovinari s-a discutat?
Victor Ponta: S-a discutat, cum să nu, și avem perspective bune. Când avem lucruri concrete, le comunicăm. Vreau să spun însă că, pentru companiile pe care le-am vizitat, faptul că există un sprijin evident şi asumat al guvernului este important, pentru că, am mai spus-o şi cu altă ocazie în această vizită, lucrurile în această zonă a lumii funcţionează aşa, funcţionează bine, şi anume că există relaţii guvernamentale, politice foarte bune, după care vin cele economice. Invers, nu.
Reporter: Nu v-ar deranja posibilitatea ca și compania chineză să fie acționar majoritar?
Victor Ponta: Da. orice. Asta pot s-o spun direct. Orice companie, nu doar compania chineză. Dacă ar fi şi altă companie europeană, ar fi vorba de aceleaşi condiţii. Da, suntem dispuşi să dăm pachetul majoritar. În momentul în care cerem să vină cu finanţarea, cu tehnologia de construcţie, nu vine nimeni să-ţi dea şi bani, şi tehnologie şi tot tu să rămâi stăpân.
Reporter: Aţi spus că este vorba despre un pachet de investiţii. Mai este ceva inclus în afară de III şi IV de la Cernavodă?
Victor Ponta: Da. Pentru că III şi IV la Cernavodă dacă nu au mai departe încă câteva lucrări - şi deja ştiţi de Tarniţa, avem nevoie mai departe de cablul de transport de energie către Turcia, care poate fi principalul client, principalul cumpărător al energiei, altfel faci degeaba grupurile III şi IV.
Reporter: Sunt interesați de construcția unui cablu submarin?
Victor Ponta: Sunt interesaţi să vadă un pachet de investiţii. Vin în iulie să discutăm detaliile.
Reporter: Cam la ce valoare s-ar ridica /.../?
Victor Ponta: Grupurile III şi IV, vorbim de miliarde de euro. Sigur. Am vorbit de şase, poate că-s mai puţine. Ca să fiu sincer, cred că, atunci când s-a făcut primul studiu de fezabilitate, s-a făcut cu prea mare dărnicie şi am cam speriat investitorii. Cred că se poate face şi cu mai puţin, dar oricum vorbim de miliarde de euro, nu vorbim de proiecte de un milion, două.
Reporter: Se va reface şi studiul de fezabilitate?
Victor Ponta: Trebuie updatat. Trebuie updatat. În momentul în care ai intenţia clară de investiţie, în mod sigur studiul iniţial de fezabilitate trebuie updatat, pentru că, bun, tehnic nu s-au schimbat prea multe lucruri, tehnologia este cea pe care o ştiţi, şi aprobată şi de Comisia Europeană, nu se poate schimba tehnologia de la Cernavodă, însă s-au mai schimbat condiţiile de piaţă, bineînţeles, şi atunci orice studiu trebuie updatat. În rest, pentru România, chiar ar fi un mare succes dacă se va realiza, pentru că am cheltuit până acum peste un miliard de euro pentru ce s-a lucrat la grupurile III şi IV, partea de construcţie civilă, şi chiar ar fi mare păcat să fi pierdut banii. Nu mai vorbesc de specialiştii din România pe care i-am pierde dacă n-am avea grupurile III şi IV. Să sperăm că reuşim.
Reporter: Geopolitic vorbind, credeţi că partenerii europeni sau americani ar avea vreo problemă cu faptul că o companie chineză ar putea să fie acţionarul majoritar la o centrală nucleară din Uniune Europeană ?
Victor Ponta: Nu, nu cred. Geopolitic, lucrurile s-au jucat săptămâna trecută. Mă bucur că au început să afle şi toţi cei din România. Am văzut astăzi un interviu dat de comisarul Ottinger, care îi lămurea, cred, şi pe cei din România care vorbeau prostii că nu s-a făcut Nabucco că nu ştiu ce n-a făcut Bucureştiul, şi, mă rog, sper că cine nu înţelegea ce s-a întâmplat cu Nabucco acum începe să înţeleagă: a fost o decizie economico-geo-politică, dar nu trebuie să ne plângem. Trebuie să ne pregătim pentru celelalte variante şi, nu, dacă mă întrebaţi apropo de centrala de la Cernavodă, dacă de aici vin resursele, evident că nimeni nu se va opune. Hai să prindem avionul!
Reporter:/.../
Victor Ponta. Nu, mă gândeam doar că vedeţi că lumea merge în această direcţie, spre sisteme de supraveghere mult mai performante, şi că trebuie în acelaşi timp să evoluăm cu aceeaşi viteză şi cu explicarea către opinia publică, pentru că altfel noi să n-o luăm în sens invers, că nu mai vrem să se ştie nimic. Am văzut discuţiile, sunt legitime pînă la un anumit punct, cînd vorbim de telefoane, de camere de luat vederi, dar vedeţi că lumea merge în această direcţie. Trebuie să găsim garanţiile constituţionale şi legale că nu se folosesc aceste tehnologii împotriva drepturilor fundamentale, dar nici nu putem să rămânem în secolul XX atât timp cât, uitaţi-vă, toată lumea avansează.
Reporter: Cele două companii din telecom au vorbit despre o extindere a investiţiilor ?
Victor Ponta: Amândouă, da. Au şi confirmat şi când ajungem la Bucureşti o să vizitez sediile, o să vorbim şi anunţăm detalii. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe