Actualitate

Joi, 07 Martie

Vizita de lucru a prim-ministrului Viorica Dăncilă la Bruxelles

Galerie foto

Întrevederea premierului Viorica Dăncilă cu negociatorul-şef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier

 

Galerie foto

Alocuțiunea premierului Viorica Dăncilă în deschiderea evenimentului „Born to be leaders”, dezbatere dedicată promovării egalității de gen

[Check against delivery]

 

Stimată doamnă vicepreședintă a grupului S&D, dragă Maria João,

Stimată doamnă director,

Doamnelor și domnilor,

Stimați invitați,

Permiteți-mi să vă urez bun-venit la acest eveniment organizat de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene și dedicat unei teme de interes deosebit atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru România și anume promovarea egalității de gen și a rolului femeilor în construirea unei societăți sustenabile.

Acest eveniment se desfășoară, nu întâmplător, în preajma Zilei internaționale a femeii. De la desemnarea Zilei internaționale a femeii pe 8 martie, în anul 1914, și până în prezent, au intervenit multe evoluții în privința rolului și statutului femeilor în societate și a drepturilor de care acestea se bucură în societate. Toată această perioadă a fost o luptă susținută pentru drepturile legate de muncă, dreptul de vot, educație și dreptul de a candida și deține funcții publice.

În ciuda acestor evoluții absolut remarcabile, inegalitatea de șanse între femei și bărbați persistă, aceasta constituind una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului.

Inegalitățile și discriminările dintre femei și bărbați continuă să se manifeste în cele mai diverse modalități, în întreaga lume. La nivel global, 4 din 5 victime ale traficului uman sunt fete; pentru muncă egală, femeile sunt plătite cu doar 77% din salariul colegilor lor bărbați; sunt părți ale lumii unde fetelor le este încă refuzat accesul la educație, iar per total, în lume, doar o treime dintre membrii parlamentelor naționale sunt femei.

Este adevărat, în același timp, că  vremurile s-au schimbat și, odată cu ele,  este vizibilă și o schimbare la nivelul mentalităților. Din ce în ce mai multe femei reușesc să-și construiască o carieră și ocupă poziții de conducere. Ca femei, avem astăzi mai multe oportunități decât au visat vreodată mamele sau bunicile noastre.

Însă, pentru a avea același succes ca bărbații, femeile trebuie să muncească mai mult.

Au apărut, de asemenea, stereotipuri negative la adresa femeilor ajunse în poziția de lideri, fie în domeniul politic, fie în domeniul economic sau antreprenorial. Capacitatea femeilor de a lua decizii sau de a fi numite în puncte cheie în activitatea unor companii sau instituții a fost pusă sub semnul întrebării.

Consider că această abordare nu este constructivă. Ideea nu este de a identifica cine – între femeie și bărbat – este mai capabil să ia decizii sau să performeze. Principalul obiectiv al unei societăți sănătoase este acela de a putea identifica persoana adecvată unui rol (unei funcții), fără ca genul să constituie un criteriu în acest proces. Din acest punct de vedere, consider că femeile nu sunt nici mai puțin îndreptățite și nici mai puțin competente decât bărbații. Cred cu tărie că ele pot fi la fel de capabile să performeze ca și colegii lor.

Ar trebui să fie mai multe femei în poziții de conducere și de decizie? La această întrebare răspund DA fără echivoc, întrucât este nevoie de o mai mare reprezentare a intereselor femeilor și a punctelor lor de vedere într-o evoluție continuă și într-o societate în permanentă schimbare. În definitiv, femeile constituie jumătate din cetățenii acestei lumi.

Provocările economice din ultimii ani relevă rolul actual al femeilor în economie și hotărârea lor de a juca un rol tot mai important pe piața forței de muncă. Femeile sunt o parte tot mai  semnificativă a forței de muncă, atât în România, cât și în lume și, în tot mai mare măsură, membri întreținători pentru familiile lor. Noile cercetări confirmă importanța economică pentru societate în ansamblu a participării egale a femeilor pe piața muncii: egalitatea de gen poate intensifica în mod semnificativ potențialul de creștere economică.

Am, astfel, profunda convingere că egalitatea între bărbați și femei reprezintă un pilon al societăților corecte, coezive și orientate spre viitor, în contextul în care promovarea conceptelor diversității și egalității de șanse reprezintă pârghii de acțiune esențiale unei societăți dezvoltate și un reper al unui nivel ridicat al conștiinței umane și al echității sociale, în esență.

Egalitatea între femei și bărbați constituie și un principiu fundamental al dreptului european și al fundamentului pe care este clădită construcția europeană.

Atât din perspectivă națională, cât și europeană autonomia economică a femeilor, ca pilon al egalității de gen, necesită adoptarea de măsuri pentru diminuarea diferențelor salariale între femei și bărbați, încurajarea antreprenoriatului în rândul femeilor și promovarea unor acțiuni care să contribuie la o mai bună reprezentare a femeilor în poziții de decizie, atât la nivelul instituțiilor publice, cât și în cadrul instituțiilor private.

Este necesar să reducem decalajul dintre statele membre ale UE cu privire la rolurile și pozițiile femeilor în societate, prin găsirea unui echilibru între veniturile salariale ale femeilor și cele ale bărbaților, în vederea consolidării autonomiei economice a acestora.

Promovarea egalității de gen este, în acest sens, un factor esențial al combaterii sărăciei. Asigurarea egalității salariale între femei și bărbați reprezintă o resursă economică esențială pentru promovarea unei creșteri echilibrate și incluzive, iar reducerea inegalității ocupaționale poate influența pozitiv eficiența pieței de muncă.

Sunt mândră să pot afirma că România este unul dintre susținătorii principali, pe plan european, ai inițiativelor care au drept scop asigurarea egalității de șanse în întreg spațiul european.

Unul dintre obiectivele majore ale Președinției Române la Consiliul Uniunii Europene îl reprezintă egalitatea de șanse pentru femei și bărbați pe piața forței de muncă. Un mijloc important de a asigura acest lucru este reducerea diferenței de remunerare între femei și bărbați, punerea în aplicare a unor măsuri pentru asigurarea unui echilibru între viața de familie și cea profesională și încurajarea antreprenoriatului în rândul femeilor.

Dezvoltarea unei culturi antreprenoriale în rândul lor depinde de diversificarea rolurilor sociale ale femeii, dar și de construirea încrederii de sine a femeilor. Această schimbare se poate produce atât prin accesul la educație al tinerelor, în special în sectoarele de învățământ dedicate dezvoltării competențelor antreprenoriale, dar și prin surmontarea unor temeri nejustificate care sunt legate de stereotipurile de gen promovate în familie și în societate.

Încurajarea și dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor reprezintă un obiectiv strategic la nivel european asumat și de România, în calitate de stat membru. Astfel, obiective ale Strategiei Europene 2020 ca reducerea sărăciei, atingerea unei rate de ocupare de 75% în rândul populației active sau reducerea abandonului școlar, pot fi atinse prin creșterea numărului de femei care dețin propriile afaceri.

Regândirea relațiilor de gen existente, autonomia femeilor și eradicarea stereotipurilor negative tradiționale sunt condiții indispensabile pentru atingerea egalității între femei și bărbați, situație de care, în final, va profita întreaga societate, dar mai ales generațiile viitoare. Egalitatea de șanse între femei și bărbați nu este numai o problemă a femeilor, este o problemă a drepturilor omului care ne afectează pe toți deopotrivă. 

Beneficiile egalității de șanse între femei și bărbați se vor resimți, cu adevărat, în toate dimensiunile vieții cotidiene - socială, politică, sau economică. Translatarea acestui obiectiv în realitate va conduce la eliberarea de rolurile sociale prestabilite și de stereotipurile existente încă în societate.

Ca prim-ministru al României, ca femeie, cred cu tărie că femeile au drepturi egale cu bărbații, că au puterea și determinarea de aduce binele și evoluția societății și, mai ales, că pot fi lideri înțelepți și carismatici care pot crea o versiune mai bună a lumii actuale.

Am încredere că evenimentul de astăzi va oferi prilejul unei dezbateri constructive cu privire la viitorul egalității de gen la nivel european și la modalitățile concrete prin care putem transforma dezideratul unei societăți mai echitabile în realitate palpabilă. Ca prim-ministru, ca prima femeie prim-ministru din istoria României, vreau să vă dau un sfat: fiecare dintre noi, fiecare dintre dumneavoastră, fiecare femeie trebuie să aibă încredere în ea. Pentru că, dacă noi nu avem încredere în noi, nu putem să cerem altora să creadă în noi. Sunt convinsă că, având încredere în noi, dând dovadă de solidaritate, împreună femeile din întreaga Europă, din întreaga lume, vor face pași importanți pentru egalitatea de gen.

Și pentru că mâine e 8 martie, Ziua internațională a femeii, vreau să vă urez o primăvară frumoasă și tot ceea ce v-ați propus să devină realitate!

Mulțumesc!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe