Actualitate

Joi, 05 Septembrie

Vizita prim-ministrului Viorica Dăncilă la Spitalul orășenesc Mioveni, unitate medicală construită din fonduri guvernamentale și ale administrației publice locale

Galerie foto

 

Declaraţii ale premierului Viorica Dăncilă şi ale ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, la inaugurarea spitalului de la Mioveni

[Check against delivery]

Reporter: Doamna premier, există această suspiciune că aţi venit astăzi să inauguraţi un spital care nu are toate avizele şi sunteţi în campanie electorală.

Viorica Dăncilă: Bineînțeles că orice lucru poate fi interpretat. Până acum, mulţi ne reproșau că nu se face recepția la niciun spital, că nu facem nicio investiție în sănătate. Iată că astăzi vin la recepția acestui spital. Vreau să îl fericit pe domnul primar și administrația publică locală pentru implicare. Un spital modern, am văzut și aparatura pe care au adus-o în acest spital. Deci, iată că se fac investiții și cred că acest lucru este important. Este o investiție la care Guvernul României a participat. Era normal să vin la această recepție. Eu nu aș lega totul de campania electorală. Am văzut că sunt alții care conduc orice lucru spre campania electorală sau spre interesul personal. Pentru mine, ca prim-ministru, este important că, iată, se fac spitale în România, că avem dotări foarte bune, dotări de care va vorbi doamna ministru al sănătății, că în timp ce alții vorbeau de închiderea de spitale, noi încercăm să dotăm toate spitalele din România cu aparatură performantă și, în același timp, să ridicăm spitale. Cred că este o abordare pozitivă.

Reporter: Doamna premier, în 2016, PSD promitea opt spitale regionale. Sunteţi la aproape patru ani de guvernare. Unde sunt acele opt spitale regionale?

Sorina Pintea: Vă rog să îmi permiteţi să răspund.

Viorica Dăncilă: O să dea doamna ministru toate detaliile tehnice și o să completez și eu. Vă rog, doamna ministru.

Sorina Pintea: Mă bucur că ați pus această întrebare, pentru că de fiecare dată când am prezentat în spațiul public stadiul la care suntem, lumea ne-a privit neîncrezătoare. Spitalul din Mioveni. Povestea a început în urmă cu șapte ani - concepție, proiectare, execuție. Spitalele regionale - povestea lor a început în octombrie 2017, când primul teren a fost transmis Ministerului Sănătății. Suntem în 2019, avem trei studii de fezabilitate finalizate și proiectanții și constructorii pot să vă spună ce înseamnă să faci un studiu de fezabilitate pentru o clădire de 150.000 de metri pătrați, cu logistica aferentă.

Reporter: Oamenii aceștia cum au reușit în mai puțin de patru ani să construiască acest spital?

Sorina Pintea: Șapte ani, șapte ani. Patru ani a fost efectiv construcția și încă trei ani pentru studiul de fezabilitate și proiectare și proceduri de licitație. Eu încercam să vă spun că noi am finalizat studiile de fezabilitate, acestea sunt depuse în Ministerul Dezvoltării și Ministerul Dezvoltării pregătește cererile de finanțare pentru Bruxelles; la Iași am început și procedura de licitație, în paralel. Eu cred că în șapte ani vom avea și spitale regionale, exact așa cum am promis. Am demarat, am înaintat foarte mult, pentru că, v-am spus, povestea lor început în 2017.

Reporter: Asta înseamnă că mai aveţi încă un mandat la guvernare.

Sorina Pintea: Este evident că vom avea încă un mandat la guvernare, dar eu pot să vă spun că sănătatea nu are culoare politică şi Guvernul acesta a demonstrat acest lucru. Şi vă pot da nenumărate exemple.

Reporter: Despre acest spital de aici, de la Mioveni, ce părere aveţi?

Sorina Pintea: Am vizitat împreună cu doamna prim-ministru și cu primarul și cu cadrele medicale spitalul. Pot să vă spun că respectă toate ordinele pe care Ministerul Sănătății le-a emis privind funcționarea spitalelor și la fiecare etaj mi s-a adus aminte acest lucru și așa este. Este dotat cu aparatură necesară pentru a deservi serviciile medicale din zonă și vă spun foarte sincer ce m-a entuziasmat foarte mult: în sala angiografului era un medic, care mi-a spus că acest spital este pregătit să facă tromboliză și poate și trombectomie - sunt niște proceduri care se fac în accidentul vascular acut, program început în 1 ianuarie 2019. Iar vizavi de investiții...

Reporter: Vreţi să comentaţi ceva, doamna prim-ministru?

Viorica Dăncilă: Spuneaţi de continuarea implicării Guvernului pentru construirea de spitale, spitale regionale. Eu cred că trebuie schimbată abordarea în România și ceea ce a început un guvern bun trebuie continuat, pentru că dacă vom avea această abordare în care, dacă a început un alt guvern, eu trebuie să sistez lucrarea pentru că a început-o altul, nu este o abordare constructivă pentru această țară și sper ca toată lumea să acorde atenția cuvenită. Noi vom fi implicați și în perioada următoare pentru a realiza obiectivele pe care ni le-am propus din punct de vedere al programului pe sănătate.

Reporter: Doamna premier, în această seară, preşedintele Klaus Iohannis va susţine o declarație de presă. Ați avut vreo discuție cu domnia sa în legătură cu miniștri interimari?

Viorica Dăncilă: Nu, nu am mai discutat cu domnul preşedinte Iohannis - ultima discuţie am avut-o când v-am spus. Am văzut reacţia domnului preşedinte. Aştept ca domnul preşedinte să vină cu o decizie, care să arate că vrea o Românie normală, o Românie în care şi Guvernul funcţionează aşa cum ar trebui.

Reporter: Contestaţia aţi depus-o la CCR?

Reporter: Veţi face o plângere penală, doamna premier?

Reporter: Dacă va numi miniştrii interimari, veţi mai sesiza Curtea Constituţională?

Viorica Dăncilă: Am sesizat, am trimis către Curtea Constituţională. Dacă domnia sa va veni cu propunerea pentru miniştrii interimari, o parte din sesizare nu-şi va mai avea obiect, dar noi, în sesizare, am vorbit şi despre cele cinci propuneri pentru miniştrii PSD, pentru că încă nu avem o motivaţie pentru respingere.

Reporter: Şi ce reclamaţi aici?

Viorica Dăncilă: Eu cred că ar trebui să vedem această sesizare către Curtea Constituţională şi ca un mijloc de a avea nişte reguli pe viitor, de a stabili nişte reguli, pentru că eu cred că, dincolo de lupta politică, nu este nevoie şi nu este oportun să blocăm activitatea Guvernului, având în vedere că sunt proiecte pe care le facem pentru cetăţeni.

Reporter: Ce înseamnă această blocare? Nu se pot plăti facturi sau salarii /.../?

Viorica Dăncilă: Am să vă dau un exemplu, un singur exemplu: trebuia să avem şedinţă de guvern. Înainte de a veni la recepţia spitalului de la Mioveni, am avut un forum cu românii din străinătate. Trebuia să avem pe agenda şedinţei de guvern o ordonanţă de urgenţă prin care prelungeam termenul de înscriere în registrul electoral al românilor din diaspora, deci pentru votul prin corespondenţă. Nu am putut realiza acest lucru. Sunt foarte multe obiective care nu mai pot aştepta. Această blocare a însemnat că tot ceea ce aveam pe ordinea de zi trebuie să ducem săptămâna viitoare şi cred că acest lucru nu este un lucru normal.

Reporter: Articolul 85 din Constituţie este consultativ pentru dumneavoastră sau nu? Cel care vă spune să mergeţi cu Guvernul în Parlament, ca urmare a modificării compoziţiei politice.

Viorica Dăncilă: Am spus şi repet: avem 45 de zile de când preşedintele numeşte miniştrii interimari. În cele 45 de zile, vom alege perioada în care vom merge în Parlament.

Reporter: În privinţa comisarilor europeni sunt informaţii că ar fi fost respinşi cei doi, domnul Nica şi doamna Plumb.

Viorica Dăncilă: Eu nu am văzut nimic oficial. Am văzut dorinţa unora de a avea comisarii respinşi pentru că, aşa cum am spus înainte, avantajele politice sunt mai importante decât imaginea României. Vreau să vă spun un lucru: am fost europarlamentar şi, indiferent de cine a fost nominalizat pentru comisar european - chiar domnul Cioloş, când a venit comisar pe agricultură, eram membru al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European şi am susţinut candidatura domniei sale pentru că era reprezentantul României. Aş vrea să văd aceeaşi abordare şi aceeaşi responsabilitate din partea tuturor.

Reporter: Doamnă premier, o plângere penală aţi depus? Spuneaţi...

Viorica Dăncilă: Nu am depus încă plângerea penală. Este în lucru, o să depun pentru acea afirmaţie conform căreia 'Guvernul este un guvern corupt'. Eu cred că fiecare, când afirmă un anumit lucru, trebuie să-l şi demonstreze. Mulţumesc.

Reporter: Domnul Meleşcanu rămâne propunerea PSD pentru Senat?

Viorica Dăncilă: Da, da.

Reporter: Îl susţineţi în continuare?

Viorica Dăncilă: Da. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe