Ucraina – Împreună ajutăm mai mult

Galerie foto
Fișiere atașate

ROMÂNĂ (RO) | ENGLISH (EN) | УКРАЇНСЬКОЮ (UA)


Descărcați informații privind accesul și drepturile cetățenilor ucraineni în România -  RO (.pdf) |

Bun venit în România!

  RĂSPUNSUL ROMÂNIEI LA CRIZA UMANITARĂ A REFUGIAȚILOR

 

21.04.2022 - RĂSPUNSUL ROMÂNIEI LA CRIZA UMANITARĂ A REFUGIAȚILOR

 

România a stabilit o structură clară de luare a deciziilor și coordonare pentru a permite agențiilor cu diferite atribuții ținând de aplicarea legii și funcționare, de la toate nivelele Guvernului, să planifice, coordoneze și să interacționeze în mod eficient la fața locului, ca răspuns la criza umanitară a refugiaților.
Un Task-Force decizional la nivel înalt, sub coordonarea  premierului, s-a constituit, la nivelul Guvernului, încă din prima zi a conflictului.
În al doilea rând, un Task Force operațional, denumit „Comisia Ucrainei”, condus de șeful Cancelariei Prim-ministrului, a fost înființat pentru a supraveghea activitățile ministerelor implicate în gestionarea fluxului de refugiați în toate domeniile de intervenție.
În al treilea rând, la nivelul Cancelariei Prim-ministrului, a fost înființat Grupul de Coordonare Strategică a Asistenței Umanitare, condus de un consilier de stat, pentru a asigura cadrul strategic de răspuns umanitar și pentru a facilita cooperarea între agenții și  partenerii de la nivel național, european și internațional.
Răspunsul României la criza refugiaților este structurat pe două niveluri de intervenție: primul răspuns, asistență de urgență și al doilea răspuns, de protecție.
Primul răspuns, asistență de urgență reprezintă, practic, reacția și intervenția urgentă asigurată de România pentru refugiații nou sosiți din Ucraina. Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a condus operațiunile din această etapă, constând în dislocarea de resurse și capacități la principalele puncte de trecere a frontieră, pe sensul de intrare în țară, în asigurarea de transporturi umanitare, adăpost de urgență, alimente, asistență medicală de bază etc. Eforturile întreprinse de Departamentul pentru Situații de Urgență au fost completate de munca legislativă și administrativă intensă de la nivelul diferitelor ministere din cadrul Guvernul României, care au emis un număr mare de acte legislative, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de urgență ale refugiaților. De asemenea, autoritățile locale și-au coordonat eforturile cu agențiile guvernamentale, dezvoltându-și propriile planuri operaționale pe baza evaluărilor nevoilor locale. Efortul public a fost susținut energic de societatea civilă românească, de organizațiile internaționale neguvernamentale, agențiile ONU și actorii privați.
Al doilea răspuns, cel de protecție, este un mecanism dezvoltat pentru a asigura măsurile de protecție și incluziune pe termen mediu și lung pentru refugiații ucraineni care aleg să locuiască în România. Pentru a doua etapă de intervenție, Guvernul a înființat șase grupuri de lucru cu rolul de a elabora măsuri vizând politica de incluziune și protecție în următoarele domenii: sănătate, educație, asigurarea de locuri de muncă, de locuințe, persoanele vulnerabile, copii și tineri. În scurt timp, fiecare grup de lucru va elabora planuri sectoriale de acțiune, în colaborare cu experții din ministerele omoloage, agențiile ONU și reprezentanții societății civile. Planurile sectoriale de acțiune vor fi integrate într-un Plan național de acțiune, reprezentând cel de-al doilea răspuns, de protecție, al României la criza umanitară a refugiaților.  Măsurile vizând politica de incluziune și protecție urmează să fie dezbătute și se va aduna feedback-ul și de la reprezentanții autorităților locale pentru a asigura coordonare și asistență. Întregul proces este supervizat de Grupul de Coordonare Strategică a Asistenței Umanitare din cadrul Cancelariei Prim- Ministrului.

 

 

  ÎMPREUNĂ AJUTĂM MAI MULT

Platformă dezvoltată de Guvern în parteneriat cu societatea civilă, pentru a veni în sprijinul refugiaților ucraineni cu informații privind drepturile pe care le au în România.

www.dopomoha.ro încorporează o platformă de donații, care preia inițiativa guvernamentală ”Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”, sub umbrela "Sprijin de Urgență".

Platforma ”Sprijin de urgență” – Coordonează eforturile instituțiilor guvernamentale, societății civile, mediului privat, organizațiilor naționale și internaționale de a veni în sprijinul poporului și refugiaților ucraineni, greu încercați de agresiunea militară.

  DREPTURILE CETĂȚENILOR UCRAINENI

  MĂSURI DE SPRIJIN

  COMUNICATE/INFORMĂRI




 Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

  • Galerie foto

    Galerie foto

    Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

    Află mai multe
  • Comunicate de presă

    Comunicate de presă

    Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

    Află mai multe
  • Guvernare

    Guvernare

    Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

    Află mai multe
  • Posturi vacante

    Posturi vacante

    Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

    Află mai multe
  • Cabinetul de miniștri

    Cabinetul de miniștri

    Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

    Află mai multe